Quantcast
Медици на първа линия пак не получават 1000 лв. | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / България

Медици на първа линия пак не получават 1000 лв.

Министерството се оправдава за забавянето с многото хора, които трябва да получат добавка за работа с COVID пациенти
2 452
 Мая Илиева
Плакат от протестите на медицински сестри в София.

Днес из родопските села премиерът Бойко Борисов се хвалеше как ще раздаде 80 млн. за един месец на медиците на първа линия, но реалността в някои болници отново драстично се разминава с премиерските думи. Медицински сестри от болницата в Поморие разказаха, че не са получили добавки за работа в COVID отделението, въпреки че през октомври една седмица не са излизали денонощно от него. От публикувани във "Фейсбук" фишове се вижда, че жените получават под 950-те лв., които уж трябва да са минимално заплащане за медицинските сестри.

"Дойде време за заветните заплати. В COVID отделението и в операционната положението е следното. Това не ни демотивира...обижда ни...и ни горчи", пише Димитрина Москова, медицинска сестра и публикува своя и на колежката си Христина Стойчева фишове със заплати. За един месец работа тя е получила чисто 640 лв. Във фишовете не се вижда добавка за работа на първа линия.

COVID секторът на болницата в Поморие е разкрит в последната седмица на октомври, с 15 легла. Първоначално заради липсата на персонал в него работят денонощно, без да го напускат, 2 медицински сестри, директорката на болницата, която е лекар ендокринолог и двама санитари.

След като в социалните мрежи се вдига шум за фишовете на сестрите, те получават обещание до 10 декември да получат COVID добавките си. "Само че това е третото обещание, което получаваме", коментира Христина пред телевизия "България он Еър". От министерството на здравеопазването признават пред Би Ти Ви, че забавяне има и данните за хората, които трябва да получат 1000 лв. продължават да се обработват. Забавянето се дължи на увеличения брой медици, сестри и санитари, които работят на първа линия в последните седмици, когато здравната система беше залята от болни с COVID-19, твърдят от министерството.

Точно този увеличен брой медицински работници премиерът Борисов намира за редно да ползва за реклама и днес обясняваше в родопското село Биркова как правителството му увеличава с 10-15% доходите на хората и ще раздаде рекордните 80 млн. лв. на медиците на първа линия.

12

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Ангелов: Английският щам се повлиява от ваксините

23.01.2021

Обновена

3411 62
За 56% от българите кабинетът не се справя с епидемията

22.01.2021

1624 39
Япония вече обмисля олимпиада през 2032 г.

22.01.2021

Обновена

ЯВОР ЕВТИМОВ

1936 8

Коментари

Shone

Нищо, случва се. Важното е да има за работоспособната милиция и държавната администрация. 

KaraKoliu
снимка на KaraKoliu

А Кунчев лъготи, че санитарките в "пирогов" вземат по 3000 лв. Да извади и той няколко санитарски фиша със заплати. Друго е око да види.

hamel

Важното е, че полицайците са по-високо платени от докторите. На тях разчитаме в Ковида!

whoever1

те тва е държавна администрация - 500 души в ме-зе не моат да обработят фишовете на 5 души в поморие повече от месец.

fractal
снимка на fractal

Ако имаше необлагаем минимум и прогресивно данъчно облагане сега нямаше да има фирми с милиарди а щеше да има за всекиго по нещо сега мед.сестрите като платят и ДДС на стоките и храните и заплатите ще станат реално 500-600 лева

 

 

Jassie

👍

BL.N.Lmt

🀄️🏴‍☠️:) Еми не е като  на Стадиона "фърляш"

3 000 000 лв. "Тревата" да е все така зелена 🍒🥨 

"Борисов посети cтадиона в Шyмен,за който бяха отпуснати 3 млн. лв. за ремонт."🍓🍒🍓🍒🍓(:🏴‍☠️🇧🇬

Andrij

Разгледах фишовете.Сестрите ще го отнесат.Документално всичко е наред.Възмутително е ,че основната месечна заплата за сестра е 650 лв. Учудващо е,че оперативните за цял месец са 26 лв. Но забелязах и последния ред в графа "Удръжки"-членски внос 5,60. Къде е в дадения случай именно тази организация,най-вероятно Профсъюз към която е платен членския внос?!Защо не излезнат да защитят своите членове?

fractal
снимка на fractal

Някои имат и водородна инсталация за добиване на топлинна енергия ама искали да го патентоват в чужбина а хората в България плащат ток и парно и монополистите са между първите 15 най богати фирми в България с милиарди

Jassie

За да не повтарям коментара Ви, само слагам 👍. И телекомуникационните оператори, и изобщо всеки, получил пазарна ниша специфично за себе си. Всеки го знае, знам. Не всеки знае обаче срещу колко точно я е получил. И кои са всички тези, които са се облажили. (Много изненадани ще има.) И на базата на чии конкретно, нефелни закони се случва това. Защото всичко е законно..

Дежурния

 

https://news.bg/health/lipsa-na-infektsionist-spava-bolnitsata-v-pomorie-da-lekuva-covid-patsienti.html

 

hamel

За кво са им на докторите пари? Тяхната работа е да са 24 часа в болниците, а не да се шляят по магазините.

Влез или се регистрирай за да коментираш