facebook
twitter

ГОРЕЩИ НОВИНИ / България

Мерките се затягат - ограничава се движението между големите градове

Забранява се посещението на паркове, градинки, спортни зали. БДЖ оставя влаковете да се движат по разписание
Обновена
21 814
Брифинг в МС след заседание на Националния оперативен щаб

Брифинг в МС след заседание на Националния оперативен щаб

Posted by bTV Новините on Friday, March 20, 2020

Поредните ограничителни мерки за борба срещу коронавируса, които явно ще се доизясняват в движение, предприеха управляващите след заседание на Националния оперативен щаб за борба срещу COVID-19, премиера Бойко Борисов и министри. Те влизат в сила от 00.00 часа тази вечер и включват разполагане на контролно-пропускателни пунктове (КПП) на входовете и изходите на областните градове, час за пазаруване на възрастни хора, ограничаване на пътуванията между градовете и забрана на разходките и събиранията по паркове и градини. Ограниченията се въвеждат със заповед на здравния министър Кирил Ананиев.

Възрастните хора над 60 г. ще могат да пазаруват между 8.30 до 10.30 часа. По това време хора под 60 години не могат да влизат по магазините, посочи министърът. Не е ясно дали пенсионерите ще бъдат допускани в магазините извън определения период. Днес в София имаше магазини, които отказваха да пускат възрастни хора без маски например, въпреки че подобни изисквания няма и маски трудно могат да се намерят.

Силно се ограничават пътуванията между градовете. На входовете и изходите на отделните области ще има контролно-пропускателни пунктове (КПП) и през тях полицията ще пропуска само хора, които отиват на работа, пътуват по медицински причини или се прибират у дома. За да бъдат пропуснати, те трябва да покажат лична карта, медицински документи или удостоверение от работодателя, че работят на територията на съответната област и какво е работното им време. Хората, на които се налага да пътуват по здравословни причини, също ще ще трябва да удостоверяват със съответния документ къде пътуват и защо. От думите на вътрешния министър Младен Маринов се разбра, че в началото нарушителите няма да се глобяват.

Същевременно обаче БДЖ обяви, че влаковете в страната ще продължат да се движат без промяна в разписанието си. Единствената промяна засега е свързана с ограничението на достъпа до град Банско, като всички влакове, които пътуват по маршрута Септември-Добринище-Септември, не спират на гара Банско, а два крайградски пътнически влака по маршрута Разлог-Добринище-Разлог няма да се движат до обявяване на края на карантината.

Клиентите на БДЖ, на които се налага да пътуват с влак, ще трябва да докажат целта на своето пътуване, като контрола на достъпа на пътуващите ще се организира от служителите на реда. БДЖ апелира хората да закупуват билети само при неотложност на своето пътуване с доказана потребност от трудово естество, здравословни причини, завръщане в собствения настоящ или постоянен адрес или дом. И добавя, че не носи отговорност за клиентите, които не могат да докажат необходимостта на пътуването си

Забранява се събирането в паркове, градинки, спортни и детски площадки на открити и закрити обществени места. На собствениците на кучета ще се позволява да разхождат домашните си любимци, но без да има струпвания. Шефът на щаба Венцислав Мутафчийски специално отбеляза, че като че ли няма достатъчно разбиране от възрастните хора, които са сред най-рисковите, по отношение на мерките. Той получил много писма с молби "оставете ни да живеем". "Аз ще му отговоря - дайте ни шанс да работим", каза той.

 

ЗАПАСИ

Преди това началникът на щаба проф. Венцислав Мутафчийски обяви, че има резерви на хининови дози, тъй като се оказва, че веществото се използва успешно за лечение срещу коронавирус. "Имаме 35 000, тоест за 35 хиляди души да се лекуват", съобщи Мутафчийски.

 

НАД ЗАКОНА

На въпрос докога ще работят църковните храмове в България Мутафчийски заяви, че се отправят вербални послания към ръководството на БПЦ, но не могат да се месят в работата ѝ.

167

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Как се каляваше със зъби катарзисът

22.06.2020

Г-н БАЛЕВ

5045 5
Маските отново стават задължителни на закрито

22.06.2020

Обновена

11245 165
Властта бори коронавируса с линч и хаос

19.06.2020

ДИЯН БОЖИДАРОВ

6823 7

Коментари

Страници

Slava
снимка на Slava

Последното денонощие стана ясно, че доста възрастни хора не спазват препоръките на щаба и  в кадри по медиите се вижда как пътуват и пазаруват.

 

Точно като овце се бутат, не се съобразяват с изискването на магазините за влизане на определен брой клиенти. Разкрещях да се дръпне на два метра от вратата, не - стои като пън.

wreckage
снимка на wreckage

Разкрещях да се дръпне на два метра от вратата, не - стои като пън.

може би си го парализирала с крясъците си. Некои звукови честоти парализират, треа да внимаваш да крещиш ф точно определен регистър.

Danibus

😁👍

segal

Старческо слабоумие, което е процент от ума, който е имал преди старостта, а колко е бил тогава се вижда по държавата, с която е уредил внуците си, а именно - шампион по смъртност на Земята. Всъщност, вероятно не му е стигнал акълът за внуци. 

Сладур

Последно: кога ще пазаруват възрастните хора - в другите медиди пише, че им е забранено да пазаруват от 8,30 до 10,30!!!!!!!!!!1

https://www.vesti.bg/temi-v-razvitie/tema-koronavirus/ot-dnes-zabraniavat-se-razhodki-v-parkove-i-gradini-6107205

onogondur

Slava ,душко. Ако може да ми кажеш следното решение,за моят проблем. Живея във Варна. Работя в едно от предприятията в девненската долина.Пътуваме със служебен транспорт. Но не искам да пътувам,защото се събираме много хора на едно място. Искам да пътувам и до сега го правех с колата си,самостоятелно. Утре съм на работа,и няма как да си взема служебна бележка, защото който може да ми я издаде, вече е приключил работното си време. В момента е 17 часа. Та как значи да постъпя?

vasilevil

Ще имаш гратис да си набавиш бележка до вторник.Така казаха ония с болтовете.

segal

Доста хора ще трябва сами да си пишат бележките, което е малко дискриминиращо. 

Su38

Аз имам един простичък въпрос: Какви са основанията на НОЩ да приеме, че досегашните мерки са неефективни? Основания, не някакви чувства в душата на любимия генерал???

Много нарастват заразените ли, какво? Всеки ден по около 17 души, при увеличаващ се общ брой... Тва ЕПИДЕМИЯ ли е? Или тези от телевизора трябва да си върнат агнетата за дипломите?
И при какви конкретни параметри ще се отменят тези рестрикции???

Su38

Генерал-майорът професор д-р шеф на ВМА не може да брои дори и малки числа. До сутринта бяха 112 случая. Днес имаме 17 нови. И сумата била новите 127 случая!!!

А Вие си правете изводите!!!!!!!!

Сократ-май

Две бройки се губят някъде още от вчера. Подозирам, че е някакво разминаване в отчетите.

АдМин

Абе тези бройки (ще станат повече) са от списъците на ЦИК

Michael
снимка на Michael

Дали нарастват - не знаем, откриват ги и мерят скоростта на откриване и по нея (ужким) измислят мерки, ама не за откриване ами за оня фантастичен сценарий, в които откритите съвпадат с реалните цифри - т.е. за ситуация, която сигурно сме минали преди месец, а може и повече. Разбира се, че цялата работа е пълна трагедия на управленческите ни кадри, нито е за първи път, нито за последен, що ли се морим да го обсъждаме. Иначе не е зле да постресират малко възрастните "танкове", но както винаги друг ще е ефекта ...

ali_baba

Добре де, като имаш вила защо да не може да се изолираш там. Нещо вече ми идва в повече 

Васик

Естествено, че възрастните ще пазаруват, ако живеят сами. Освен това възрастните хора нямат голяма сума наведнъж, за да могат да се запасят или презапасят с едно голямо пазаруване с кола в голям магазин. Възрастните хора не са длъжни да висят по цял ден пред телевизора или в интернет, където Мутафчийски бълва нови мерки през два дни.

Su38

Сократе, и аз го видях и цял ден и нощ питах за това, ама...

Явно някой се е усетил, четат ни, мамка им, че са оплели конците, ама генералът си типичен военен - скаран е със здравия разум. Някой да чу от него смислени обяснения, защо се налагат тези нови мерки? Защо? Какво не им харесва? И какво би им харесало, за да махнат тази идотия???

Хора, мислете с главите си СЕГА! Както трябваше да мислите преди няколко години. Сега очевидно искат да ни подлудят, за кажат после "Ето го нашият спасител, ген. майор, професор, д-р, той извади от короната. Затова - Мутафчийски президент!"

Елементарни са, елементарни са. Ама и ние сме още по-елементари, че и позволяваме да ни правят на маймуни.

Знам, какво ще последва след това мое мнение. Но знам, че съм прав, знам, че и вие сте съгласни с това, но много от колегите никога няма да си го признаят на глас.

F1F1

Сухой, що ме разсмиваш бе, какъв военен е онзи късопишковец -генералско чучело? Не ви ли е ясно - короната и простотиите около нея са пушилка, та 80% да не усетят как скачат в дупката на кризата?

Su38

Али баба, не търси разум и смисъл там, където го няма. Наредено им е и са гьонсурати - не им пука, че говорят глупости, знаят, че смисълът беше удавен в порой от подставени клакьори...

Диагностик

Мъж, баща на 5 деца, за да спази отстоянието в къщи, отишъл да спи при съседката.

trunk

Навиват пружината , просто тестват прага на търпение .И някой маже дебело филията в момента.

Диагностик

Има първи оздравял пациент от COVID-19 в България. Това е спътничката на докторката от ВМА, която още се намира там и се лекува. Жената е дала 2 отрицателни проби за коронавируса и ще бъде изписана утре. Добрата новина дойде от началника на Националния оперативен щаб проф. Венцислав Мутафчийски. 

Иначе 17 са новите заразени с инфекцията, като 4 от тях са от Добрич, установени във Варна. 

Първата излекувана пациентка не е била подложена на лечение с хлорокинов сулфат, който доби особена популярност в последните дни и у нас, а двойната й пневмония е била третирана стандартно.

Su38

"Иначе 17 са новите заразени с инфекцията"

Такааа... Плюс 112 до днес, прави колко? Правилно, 127....

Някой да почва да пише новия Рибен буквар, особено действието Събиране. Щото делението не е за всяка глава.

Лошото е, че имат проблеми точно със Събирането. Смятах, че основният им проблем и болка е Изваждането, ама явно когнитивни проблеми... Надценил съм ги. Когнитивният проблем е бил у мен....

vasilevil

Ананиев забранява и лицата, които са до 60 години да не пазаруват в периода от 8.30 до 10.30 часа в хранителни магазини и аптеки

----------------------

И нищо повече.Сега една мисирка по бтв се изцепи че забраняват на всички над 60 да излизат от вкъщи след 10,30.Отвратителна работа.

Самуил Петков

 В какъв смисъл "забраняват"?

Че лицата ок. 60 години са значителна част от трудовия пазар в съвременна България ..

 

Работят шофьори , заварчици, формовчици, мотокаристи .. (Давам конкретни примери на хора които познавам лично !)

 

Ако шофьорите на автобуси , дето са на тази възраст не отидат на работа ( а за малките фирми те са 90% ) как ще функционира фирмата?

А камионите, а багерите?

 

Не знам от кога не сте били в реална фирма - където се работи, но персоналът никъде не е млад..

 

Че локомотивните машинисти масово са ок 60-те ..

Ще спираме влаковете или що?

А ако няма транспорт - как ще функционира Държавата?

 

Без мотокаристи - как ще работят фирмите?

segal

Доста хора пътуват до големите градове да изкарат някой лев безотчетно. Спят, където намерят, особено като се стопли времето. Никаква хигиена. Това са гастрольори, които вместо да копат картофи и да пасат овце по селата си, се мъкнат в градовете да обикалят за по някой лев или остатъци от храна.
Помним, когато държавата спираше всеки в работно време по улиците, да провери защо не е на работа. 

Самуил Петков

100% от строителите на един обект,  за който конкретно обяснявам  - в  МОМЕНТА  пътуват .. вкл. и от други областни градове.

Какво точно ще се прави , ще се спира ли?

 

Парите са от Общината - ще признае ли на строителя загуби и закъснение и ще му плати ли, заради форсмажор?

Ако не му плати и не му обясни, какво да прави - другата седмица строителят ще спре - какво ще прави Общината, ако не усвои парите по Програмния Период и кой ще и признае дадените здо сега разходи.

 

Строителни обекти по програмите, в момента са поне за 300-400 милиона.

Отказваме се, парите ги поема Бюджета???

 

Дамар

Какви са тези приказки, " че не могат да се месят на църквата"??
 

В самата библия изрично пише, че църквата трябва да се подчинява на управляващите. Какви християни са в тази българска православна църква. Как четат евангелието?


Римляни 13 1-4

Obey the rulers who have authority over you. Only God can give authority to anyone, and he puts these rulers in their places of power. 2 People who oppose the authorities are opposing what God has done, and they will be punished. 3 Rulers are a threat to evil people, not to good people. There is no need to be afraid of the authorities. Just do right, and they will praise you for it. 4 After all, they are God’s servants, and it is their duty to help you.

Васик

С изключение на Домусчиев, за всички други заразени Мутафчийски подробно описа на колко години са и къде са се заразили, къде са пътували, кой им е чичо и кой им е вуйчо.

Andrij

С невиждана упоритост едни полуинтелигенти в Щаба съсипват икономиката и стандарта на живот на българите за десетилетия напред.После,защо сме най-бедни! Някой ще каже-ама животът е по-ценен.Така е.Ама сме и на последно място по продължителност.Толкова ли е трудно да се изолират диктаторските желания и липсата на познания в щаба и да се вземат адекватни мерки,а не да се забранява разходките в парка след като по улиците са разрешени,метрото и градският транспорт работят.А всички учени казват,че върусът се задържа само в затворени помещения.И да има 2 м разстояние на опашката  пред супера,а вътре над щайгата с картофи да са се надвесили трима.С голяма упоритост се копират мерките в Италия и Испания,а не в Швеция и Великобритания.

Su38

"Какви са тези приказки, " че не могат да се месят на църквата"??"

---------------------------------------------

Ще ти кажа - страх!

Защото Патриархът може да стане инициатор на това да ги изметем!

Християни ли сте? Ще го последвате ли, ако ги анатемоса?

Страници

Влез или се регистрирай за да коментираш

×