Quantcast
Метрото вече стига до Горна баня | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / България

Метрото вече стига до Горна баня

Софиянци спорят накъде да завие подземната железница - към ИКЕА или към Студентски град
1 739
 Столична община
Новият участък влиза в експлоатация в 12 часа днес.

От днес софийското метро се разширява с нови 4 км и още четири станции, като вече стига до Горна баня. След тържествено откриване в 10 ч., новият участък отваря за софиянци от 12 часа, като по традиция днес пътуването в участъка е безплатно. Четирите нови станции са "Овча купел", "Мизия/Нов български университет", "Овча купел 2" и "Горна баня". С тях присъединяваме един от големите райони на София - кварталите "Овча купел" 1 и 2 и част от "Горна баня" към метромрежата, похвалиха се от столичния "Метрополитен".

В последните дни общината предостави на софиянци и възможността да кажат накъде искат да продължи метрото, макар че първото обществено обсъждане по въпроса не роди конструктивно решение.  То бе посветено на проекта за изменение на Общия устройствен план на столицата в частта „Транспортно-комуникационна система“, в който основният сблъсък на позиции е за и против две нови спирки на метрото при "Декатлон" и при Симеоновския лифт и ИКЕА. Общественото обсъждане се състоя онлайн и в него се включиха близо 200 души. Освен Здравко Здравков, от страна на Столична община участваха още шефът на „Метрополитен“ инж. Стоян Братоев и директорът на общинското предприятие „София план“ арх. Любо Георгиев.

Защитници на тезата, че новите офис и жилищни сгради по Околовръстното шосе трябва да бъдат свързани с центъра с метро бяха живеещите и работещите в тях, представителите на бизнеса и администрацията на район „Витоша“ в лицето на кмета Теодор Петков. На отсрещната страна стояха жителите на други квартали на София. Според тях след завършването на третия метродиаметър - до ж.к. "Левски Г" и от Военна академия до "Арена Армеец", продължението на "Метрополитен"-а трябва да се съобрази с досегашното развитие на града. По тази причина зоната около Околовръстното шосе трябва да почака с метро първо да се сдобият по-стари и по-населени квартали на София.

Арх. Георгиев поясни, че по трасето на планираните две метростанции живеят около 1362 души, като се очаква към 2030 г. те да се увеличат с 5268. По-сериозно стои положението с работещите около Околовръстното шосе, които от сегашните около 5000 души след 10 г. се очаква да доближат 50 000. Кметът на район "Витоша" не се съгласи с изчисленията на Столичната община. "Бройката на хората, които живеят в споменатия район, е много по-голяма от цитираната. Само в зоната, която е на 5 мин. с кола, живеят над 14 000 регистрирани души по официални данни на ЕСГРАОН“, възрази Теодор Петков.

Най-активни в спора бяха хората от Студентски град и от новите квартали „Витоша“ и „Малинова долина“. „Всеки може да види, че автобусите 280 и 94 пътуват ежедневно претъпкани към Студентски град. На базата на какви наблюдение е взето решение да се приоритизира метро до квартали с 1300 души?“, попита Любомир Трендафилов. "Хората в Студентски град и в ж.к. "Витоша" имат нужда от метро сега, това е по-важно в сравнение с това какво ще се случи по Околовръстното шосе след 10 г.", коментира Александър Иванов. 

"Нищо не е приоритизирано. Ако не се резервира територия и към Симеоновския лифт, след време би било много по-трудно изграждането на трасето дотам. Ще трябва да се бутат вече готови сгради. Това, че сега искаме да му запазим трасе, не поставя маршрута до Симеоновския лифт зад или пред връзката със Студентски град", отговори шефът на "Метрополитен" инж. Стоян Братоев.

Казаното от него сега се различава от изявленията преди година. През май 2020 г. Братоев заяви, че за строеж на метро до Студентски град не се мисли, тъй като в този район няма и не се очаква да заживеят достатъчно хора, които да го направят икономически обосновано. Както "Сега" нееднократно писа, през миналата година се състояха няколко епични сблъсъка за бъдещето на метрото между управляващите в София и опозицията - "Демократична България" и Борис Бонев от "Спаси София". Освен това опонентите на ГЕРБ на 3 пъти блокираха тяхно искане за издаване на виза за проектиране на въпросното отклонение към Витоша.

Други хора пък попитаха защо Столична община пренебрегва северните квартали, които видимо изостават в развитието си. "Северната част на София е заградена от ж.п. линии, които я правят трудно достъпна. Говорим за "Орландовци", "Бенковски", "Илиянци", Военна рампа. Заради ж.п. релсите тези зони трудно се обслужват от наземен транспорт, а метрото би могло да поправи проблема. Без него тези зони все повече ще се маргинализират", посочи Мирослав Спасов. „Откъде знаем, че е по-рентабилно да развием метрото в посока юг, а не в посока север след бул. „Владимир Вазов“ за третия метродиаметър или пък да продължим втория лъч? Десетки експерти са казвали, че градът трябва да се развива на север“, коментира и студентът по градоустройство в Берлин Милош Георгиев. 

Конкретни отговори на тези въпроси не бяха дадени. Вместо това стана ясно, че общината не е проучвала въпроса дали транспортното обслужване на растящия брой хора в района около Околовръстното шосе може да бъде решен с повече автобуси, вместо да се отива към възможно най-скъпата инвестиция – метрото.

Още

Метрото в Москва въведе лицево разпознаване

30.10.2021

2015
Облечен като Жокера мъж рани десетки в японското метро

31.10.2021

Обновена

2328
Вече може да пътуваме в метрото с банкова карта

31.10.2021

2764