facebook
twitter

ГОРЕЩИ НОВИНИ / България

Министерството на културата взе бившия нотариат в София

Екипът на министър Боил Банов тепърва ще решава за какво да използва емблематичната сграда, отказана от КПКОНПИ
2 138
 МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА
Боил Банов

Сградата на бившия нотариат в София бе прехвърлена от правителството на Министерството на културата. В последните пет години имотът бе на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобито имущество (КПКОНПИ). Миналата година комисията обяви, че започва ремонт, за което получи над 3 млн. лв. От решение на правителството днес обаче се разбра, че тя се отказва от сградата и тя се прехвърля на министерството на Боил Банов.

Имотът е публична държавна собственост - терен с площ от 2182 кв. м. и сграда със застроена площ от 674 кв. м, която е паметник на културата. От МС лаконично мотивират прехвърлянето с аргумента, че сградата е с "с отпаднала за комисията нужда". Вместо това той бил "необходим на Министерството на културата за изпълнение на функциите му".

От антикорупционната комисия коментираха пред "Сега", че след преценка на необходимостта от ползването на тази сграда за нуждите на КПКОНПИ, със свое решение комисията е предложила на МС имотът да бъде отнет и предоставен на МК. "Решението е мотивирано с характера и местонахождението на този имот - емблематична сграда, в центъра на гр. София, паметник на културата. Така сградата е неподходяща за първоначално планираната цел - за административните нужди на КПКОНПИ, и в същото време може да има съвсем друго предназначение, съобразно вида и архитектурата й", казват оттам.

От министерството на културата коментираха пред "Сега", че тепърва ще бъде обсъдено и преценено за какво ще бъде ползвана сградата, но при всички случаи тя ще бъде използвана по предназначение. Оттам добавиха, че сградата вероятно ще има нужда от ремонт, съдейки по нейни снимки.

Такъв ремонт обаче вече бе започнат преди повече от година заради ужасното състояние на сградата с намерението в нея да се нанесе именно КПКОНПИ. За ремонта бяха планирани и одобрени около 3.5 млн. лв. от бюджета, като проектът за ремонт бе одобрен от министерството на културата и института за недвижимо културно наследство. Предвиждаше се укрепване и реставрация, и запазване на фасадата и вътрешните елементи на сградата - паметник на културата, строена през 1889 г. Според сключения договор в средата на януари 2019 (след обществена поръчка) с държавната "Реставрация" ЕАД ремонтът на сградата на бул. "Патриарх Евтимий" 2 следваше да продължи минимум година и половина.

Към сградата на бившия нотариат интерес проявиха и от ЦИК, която трябва да се изнесе от бившия Партиен дом, където в момента се помещава.

През октомври 2019 г. министър Боил Банов си върна и имот, където се помещаваше книжарница от веригата "Хеликон" на бул. „Александър Стамболийски“ 17. Идеята бе там да се премести Националният институт за недвижимо културно наследство (НИНКН), за да се улеснят гражданите и да се съкратят административните процедури и времето за тяхното изпълнение. Месеци наред обаче помещенията стояха запуснати и едва в последните дни там се забелязва подготовка за преустройство.

3

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Вицепремиерът Дончев омекна към независимия арт сектор

30.06.2020

239
Институциите мълчат в синхрон за ритона на Божков

22.06.2020

29243 15
Свободни артисти пиха една студена вода под прозореца на Банов

17.06.2020

Обновена

564 2

Коментари

Testament
снимка на Testament

А га ша направят  ревизия на  бардака в  Горна  Баня наречен италиански лицей и още 1 държавно под 1 покрив?

редник

Редакцията би могла да пусне допитване за какво да се ползува тази сграда, както и заслужава ли да се дават милиони за ремонт, след това още за ремонт на ремонта...

urupuchi

Михаела Катеринска прай ноо яки снимки. Шапо!

Влез или се регистрирай за да коментираш

×