Quantcast
Министър Петков: Свързани с Пеевски фирми са взели 500 млн. лв. от ББР | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / България

Министър Петков: Свързани с Пеевски фирми са взели 500 млн. лв. от ББР

От понеделник специална комисия ще разследва как са отпускани средствата за бизнеса
Обновена
13 630
 Карикатура: Христо Комарницки

"Държавата дава в Българската банка за развитие милиард и половина лева за малки и средни предприятия - за тях обаче са отишли само 400 млн. Големият пай е за 8 компании -  946 млн. От тях четири са във връзка с г-н Пеевски. За него са 500 млн. лв. Това страшно ме притесни." Това заяви пред bTV служебният министър на икономиката Кирил Петков.

"Това са нашите средства, на данъкоплатците", заяви Петков и добави: "От понеделник назначавам специална комисия за публичен контрол на средства и прозрачност. Заедно с Агенцията за финансов контрол ще влезем в ББР, за да видим как са разходвани тези средства и защо по закон тази банка трябва да помага на малкия бизнес, а почти 1 млрд. се дават само на 8 души, някои от които свързани."

"Опитът на двама души от тази банка, които са били там в последните години, е от Агенцията за приватизация, а не от нормални търговски банки. Как е възможно човек от Агенцията за приватизация да решава да дава 1 млрд. на осем компании?!", попита Петков.

Той допълни, че по закон ББР трябва да е 100% държавна банка, но тази банка не е била точно 100% държавна.

"99.996 % е на държавата, но 8 акции се държаха от търговска банка. Уставът казва, че понеже държавата не е 100% собственик, ако иска икономическият министър да направи събрание за смяна на надзора, трябва да изчака до три месеца, което прескача шанса нашето правителство да смени този надзор. Намерихме писмо от преди година, където банката казва ние искаме да дарим тези 8 акции, а Министерството на икономиката не е отговорило на това писмо. От петък вече тази банка е на държавата 100%, българската държава вече е собственик на тази банка изцяло", заяви служебният министър.

И допълни: "Смятаме да ограничим и така да сменим устава на ББР, че никой повече да не може да раздава 1 млрд. на осем души. Надзорният съвет ще бъде освободен."

Още

ПИБ не е обещавала да изкупи обратно акциите си от ББР

23.06.2021

13423
И. Кръстева заяви, че е майка на Кирил Петков
Майката на Пеевски се разграничи от сина си

22.06.2021

Обновена

27874