Quantcast
МОСВ поиска бедствено положение за Бургас поради безводието | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / България

МОСВ поиска бедствено положение за Бургас поради безводието

Количества, с които се захранва Варна, ще бъдат пренасочени за спасението на южния град
Обновена
4 878
В изравнителя на "Камчия" - язовир "Цонево", също няма вода.

Министерството на околната среда и водите (МОСВ) поиска бедствено положение за Бургас, за да може в бързи срокове местното ВиК-дружество да се справи с очертаващото се безводие. Както е добре известно, вода в язовир "Камчия", който захранва питейно града, има само до май 2021 г. Като алтернатива правителството възложи преди месеци на МРРБ да ремонтира язовирите "Порой" и "Ахелой" и изграждане на довеждащи водопроводи до деривация "Китка".

"С цел максимално бързо стартиране на процедурата, предвид краткия срок за строителство и изчерпване на ресурса на "Камчия", единственият възможен изход, който да даде на ВиК-Бургас да се вмести в тези срокове, е въвеждане на бедствено положение", гласи абзац в декемврийския график за ползване на язовирите, изготвян регулярно от МОСВ. Графикът е изготвен вчера. 

Идеята повлече и негативни коментари.

"Нали знаете какво означава бедствено положение? Възлагане на работа на фирми без никаква процедура. 60 милиона без търг, без конкурс, защото е спешно", реагира в социалните мрежи Владислав Панев от "Зелено движение". Панев следи проблема.

 

Единствен изход е въвеждането на бедствено положение за Бургас. Това пише Ревизоро вчера в месечния график за ползване...

Posted by Vladislav Panev on Monday, November 30, 2020

От графика става ясно още, че е установено "ежемесечно разминаване" между отчетените водни количества във ВЕЦ "Камчия" и измервателните устройства, монтирани към пречиствателната станция на язовира. Екоминистърът Емил Димитров е назначил комисия, която трябва да провери казуса и да му докладва решение в едномесечен срок, което евентуално може да е монтиране на нови измервателни уреди.

Според графика ВЕЦ-ът трябва да обработва единствено водата, която се отпуска за питейни нужди, като количествата постъпват именно в пречиствателната станция. Според данни на Панев и медийни публикации преди време, ВЕЦ "Камчия" е собственост на Димитър Тадаръков, който е в близки отношения с почетния председател на ДПС Ахмед Доган.

НА МЯСТО В БУРГАС

Успоредно с всичко това се оказа, че Димитров и зам.-министърът на МРРБ Николай Нанков са днес в Бургас за среща с местната власт. Следобед започна и сесия на общинския съвет специално по темата.

Димитров заяви: "Максимално бързо трябва да направим връзките между "Порой" и "Ахелой", да резервираме съответните количества и догодина никой да не разбере в бургаския регион, че сме имали проблеми с три години безводие и климатични проблеми. За целта сме направили план с г-н Нанков и с кметове на Варна, на Бургас, с областните управители. Сега ще има още малко ограничения, за да резервираме Варна. Образно казано, тя ще се лиши малко от водата в "Камчия" - проявява солидарност за Бургас, която е изключително голяма, за Бургас. Ще получим за няколко месеца вода, неизпратена за Варна - тя ще дойде в Бургас. Ще резервираме вода и в "Порой", която да стигне за още няколко месеца. Имаме си разчети и ще приведем в изправност "Ахелой". 

Нанков пък добави, че Варна ще получава вода по деривация "Китка". Нямало да има повишаване на цената на водата в северния град, макар добивът там да е помпажен.

ФЕВРУАРИ - КЛЮЧОВ СРОК

Самата сесия на съветниците бе в стил "говорилня". Решението, което взе тя накрая, бе да се отправят запитвания до ресорните министерства за сроковете и начините за преодоляване на проблема. Тоест, всичко, което бе изговорено днес, да се прати надлежно и в ОбС.

Все пак на заседанието имаше любопитни моменти. Кметът Димитър Николов се поскара на ВиК, че "не комуникира" добре с гражданите водните проблеми. Той съобщи и срокът на ремонтите, които обаче не се знае дали ще се спазят, ако времето бъде лошо. "Главният субект, който се ангажира с изпълнението, е ВиК-Бургас. Към него са натоварени изключително големи очаквания проектът да бъде извършен в много кратък срок – до 20 февруари", заяви Николов, цитиран от сайта "Флагман". А съветникът от партия Средна европейска класа Георги Събев се усъмни в цялата история: "Днес ни обясниха, че има много сушави години, като последната такава е била през 2007 г. Сега сме 2020 г. и сме изправени пред водна криза. Но по мои данни в момента в яз. "Камчия" обемът е около 48%, докато през 2007 г. той е бил 50-51%. Не се ли преекспонира в момента ситуацията с цел експресно изпълнение на дадени проекти, при положение, че преди 13 години нямаше нито дума в медийното пространство за водна криза, докато сега, при едва 2-3% разлика в обема на язовира, вече сме изправени пред катастрофа?”.

За бургазлията и зам.-председател на парламента Валери Симеонов обаче проблемите са факт. Пред БНТ той заяви вечерта, че криза наистина ще има, ако не се вземат навременни мерки.

Целият този сюжет се развива пет дни след големия цирк, който спретна Димитров: 

 

Още

Откриха тялото и на изчезналата брокерка от Бургас Теодора Бахлова

26.08.2021

6425
Бизнесмен е обвинен за жестокото убийство в Бургас

12.08.2021

Обновена

6805
Мария Бакалова: Бургас е моят Ел Ей

25.07.2021

1953