Quantcast
Мъж е загинал, а две жени са в неизвестност след взрив в "Арсенал" | СЕГА
facebook
twitter

България

Мъж е загинал, а две жени са в неизвестност след взрив в "Арсенал"

Цехът е тотално разрушен, а мястото все още не е разчистено, защото има опасност от вторичен взрив
Обновена
4 840
 Скрийншот Ремонтни дейности Фейсбук

55-годишен мъж е загинал, а две жени на 53 и на 43 години са в неизвестност след мощен взрив в оръжейната фирма „Арсенал“. Това съобщи на брифинг апелативния прокурор на Пловдив Тодор Деянов. По негови думи цехът е тотално разрушенТой обяви, че все още не са започнали спасителни мероприятия и разчистване на отломките, защото има опасност от вторичен взрив. На място дойдоха  хора от отряда за борба с тероризма, които са специализирани по взривовете, за да обезопасят мястото.

Не се знае дали жените са живи или са починали, обясни прокурорът. Има и още една жена, която е пострадала много тежко и тя ще бъде транспортирана за лечение в София

По информация на Регионалната дирекция "Пожарна и аварийна безопасност" в Стара Загора сигналът за експлозията е подаден в 11.04 ч.. Две противопожарни коли от Казанлък са изпратени веднага към оръжейницата, както и екипи на полицията и Спешна помощ. 

 

Очевидци съобщават, че е имало изключително силен взрив и над района първо е имало розов дим, а после дълго време е имало тъмен облак.

Инцидентът е станал в цех 150 на завод 4. Прокуратурата обясни, че вероятно са нарушени технологични правила. Цехът е произвеждал сигнални ракети и фойерверки, които на практика не са имали връзка с оръжейното производство.

"Всяко едно производство, свързано със специфични изисквания, относно безопасността на труда, трябва да се спазва. В случая няма как да кажем кои правила са нарушени, инструктаж е направен сутринта. Смяната е започнала в 7:40", каза Тодор Деянов.

Разследването е поето от Националната следствена служба. "Има образувано производство за трудова злополука със смъртен резултат", каза Дичо Атанасов, окръжен прокурор на Стара Зажора.

Инцидентът в Казанлъшката оръжейница коментира и министърът на икономиката Никола Стоянов."Успях да се свържа по телефона със собственика на "Арсенал", предложили сме пълна помощ, която министерството може да предложи. Прекалено е рано да се говори за причините, в момента всички усилия са насочени към това да се справят с последствията", каза той, цитиран от БНТ. 

Апелативна прокуратура Пловдив ще разпореди цялостна проверка на "Арсенал", участие в която ще вземат всички институции, имащи отношение към този вид производство.

Ключови думи:

Арсенал, взрив

Още

Мощен взрив на камион-цистерна уби човек и стресна Русе

24.11.2022

2100
Шведската служба за сигурност: "Северен поток" е умишлено взривен

18.11.2022

10649
Кола бе взривена в Истанбул

16.11.2022

Обновена

9975