Quantcast
Глоби за близо 7 млн. лв. са наложени за разходки в парка | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / България

Глоби за близо 7 млн. лв. са наложени за разходки в парка

Столичният инспекторат атакува автор на графит с 5000 лв. глоба
Обновена
8 060
 Илияна Кирилова

1340 са съставените актове за разходки и събиране на забранени за това места като паркове и градини, съобщава БНР. Това означава, че наложените глоби са за близо 7 млн. лв., като се има предвид, че размерът им досега е фиксиран - по 5000 лв. 

Над 500 досъдебни производства за нарушаване на карантината в цялата страна са образувани до момента в различни полицейски управление. В тези случаи законът предвижда дори затвор до 5 години и до 50 000 лв глоба. 

В София наложените актове на граждани, които са се разхождали в градини и паркове, са около 180, а досъдебните производства са близо 30, добавя Националното радио. Оттам съобщават и, че например  30-годишен мъж и 20-годишна жена от ботевградското село Скравена са напуснали страната, докато са били под карантина. Те са били потърсени на адреса, който са дали в полицията. След като е установено че ги няма, при проверка в информационната система на МВР станало ясно, че двамата са минали границата.

При друг случай в Етрополе 22-годишна жена е напуснала дома си, докато е била под 14-дневна карантина. Тя пък е посетила личния си лекар.

В същото време стана известно, че столичният инспекторат е наложил глоба от 5000 лв. на младеж, надраскал фасада на НДК. "С акт за установяване на административно нарушение се сдоби драскач на графити, дръзнал в неделния следобед да пише със спрей по една от страничните фасади на НДК, цинични надписи, в близост до вход А 3", съобщават от столичния инспекторат. "Лицето е заловено от служители на Общинска полиция в момента на проявата" и "на нарушителя веднага е съставен акт за установяване на административно нарушение от бързо отзовали се на място дежурни инспектори от Столичен инспекторат".

Глобата е на основание общинската Наредба за управление на отпадъците, поддържането и опазването на чистотата на територията на Столична община, където е предвидено нарушителите да се санкционират от 100 до 5000 лв.

"С оглед циничния характер на деянието и то в условията на ситуация на въведено извънредно положение, ограничаващо безцелното движение на граждани на територията на СО, в случая Столичен инспекторат ще наложи максимално предвидената санкция от 5000 лв, въпреки собственоръчно написаното в акта разкаяние с текст: "Извинявам се за делата си“ от страна на провинилото се лице", назидателно посочват инспекторатът.

Съобщението е придружено от снимки на надрасканата фасада и копие от собственоръчното извинение на момчето.

ГЛОБА ЗА ЦИГАРА

Мъж се оплака, че е бил глобен с 5000 лв, защото е изпушил цигара в близост до дома си в Пловдив. Той слязъл да запали пред входа, защото няма тераса, но се преместил, за да няма контакт с хората наоколо. Секунди след това бил санкциониран заради забраната да се посещават паркове и градини, разказва Нова тв. 

„За да спазя един от законите, явно съм нарушил друг. Излизайки от входа, видях, че има медицински лица и пациенти, и реших да спазя дистанция“, казва глобеният Любомир Яньов.

След това той отишъл до парапета на реката, намираща се на метри от реката да си допуши и допие кафето. След по-малко от минута дошли служители на реда, които му написали акт с глоба от 5000 лева. Яньов е категоричен, че ще обжалва глобата и се надява тя да бъде отменена или поне намалена. По закон обаче глобата не е до 5000 лв., а точно 5000 лв. 

Междувременно с 5000 лева е глобена жена, която обяснила, че е излязла да изхвърли боклука.

ГЛОБА, АКО СИ НА УЛИЦАТА

Жители на София алармират, че са глобявани неправомерно за движение по улицата, съобщава bTV. За такъв случай разказва Георги Митовски, който излиза на разходка с още трима души от семейството си в неделя следобед в столичния квартал "Горна баня". След като виждат полицейски патрул, който спира хора да не преминават към близката местност, групата решава да се върне вкъщи, но са догонени от полицай.

Съставен е акт за нарушение на Георги. "Основанието за акта беше, че непрекъснато гонели хора оттук, които се опитват да преминат в Люлин планина, и поради това вече трябва да се действа по друг начин", разказа той. От Столичната дирекция на МВР заявиха за bTV, че мъжът е глобен, защото не изпълнил първоначално предупреждение да не отива към близката местност.

ЗАКОНЪТ

Глобите са на базата на променен закон за здравето, свързан с пандемията от коронавирус. С изменения в извънредния закон сега се предлага намаляване на размера на тези глоби и те да станат 300 лв. при първо нарушение и 1000 лв. при повторно.

Ден по-рано полицията в Бургас се похвали с актове на 11 картоиграчи. "Засилваме мерките, защото преди час ми докладваха нещо, което е недопустимо - в помещение 11 човека се събрали и играят карти. Ще бъдат съставени актове на всички тях и съответно отново преписката утре ще бъде докладвана в Районна прокуратура - Бургас.", обяви по време на редовния брифинг в общината комисар Радослав Сотиров.

"Продължаваме с контрола върху лицата, поставени под карантина. Значително спада тяхната бройка и това позволява да бъдем по-чести в проверките и вече едно лице може да бъде проверявано по 2 пъти на ден", добавя той. МВР вече активно използва и видеонаблюдението за установяване събирането на лица в парковете, градините и спортните площадки, които са в заповедта. За последните 24 часа има 7 съставени такива актове и установени 5 случая на лица, неспазили условията на карантина.

"В петък изследвахме процент от служителите, които работят с граждани пряко - от български документи за самоличност, Дирекция Миграция, Пътна полиция, служители от КПП-та, които сме обособили, а също така пряко работещи в кв. "Победа". Всички тестове са отрицателни на 100 %. Това е важно за успокоение на хората и колегите, които извършват проверките", посочва още комисар Сотиров..

Още

Към бохемските свърталища на соца ни връщат книга и изложба

19.06.2022

1923
И украинци протестираха в защита на българското правителство

17.06.2022

Обновена

9867
Пътници бяха евакуирани след пожар във влака София-Бургас

14.06.2022

1318