Quantcast
МВнР остро осъди кампанията за дарения за руската агресия | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / България

МВнР остро осъди кампанията за дарения за руската агресия

Акцията на Руското посолство е абсолютно недопустима, казват от Външно министерство
1 454

Министерството на външните работи реагира остро срещу благотворителната кампания на Руското посолство за събиране на средства в помощ за руските военни, участващи във войната в Украйна, наричана от Кремъл "специална военна операция".

"Призиви към граждани на държава членка на Европейския съюз за подкрепа на военнослужещи, участващи в тази незаконна руска агресия, както и за нарушаванена европейските санкции, наложени на Руската федерация, са абсолютно недопустими", категорични са от ведомството.

От там посочват още, че банкови преводи към посочените от Руското посолство сметки няма как да бъдат извършени, тъй като те са обект на ограничителни мерки на Европейския съюз. "България напомня позицията си, че категорично осъждаме руската агресия срещу Украйна, която представлява грубо нарушение на международното право", казват от Външно.

Междувременно адвокат Стоян Мадин обяви, че е сезирал прокуратурата по случая да провери дали има съучастие във военни престъпления под формата на помагачество от български граждани или чужденци, намиращи се в България, чрез предоставяне на финансови средства за подпомагане на руски военни, които може да са извършили военни или други международни престъпления. Веднъж сезирана, прокуратурата е длъжна да образува поне проверка и да се мотивира има ли достатъчно данни за престъпление. Ако отговорът е положителен, трябва да се образува разследване.

 

Още

Мирей Матийо проговори за топлите си отношения с Путин

19.08.2022

348
Китай пусна да танцуват 100 кучета роботи, след като Русия се посрами

19.08.2022

9905
9 загинаха, а 35 бяха ранени при два руски удара в Харков

18.08.2022

Обновена

2923