Quantcast
МВР атакува ромския квартал в Бургас за купуване на гласове | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / България

МВР атакува ромския квартал в Бургас за купуване на гласове

Вътрешното министерство и прокуратурата влязоха в задочен спор кой се бори повече с изборните измами
1 932
 Илияна Кирилова

Полицията в Бургаско арестува девет души за купуване на гласове, съобщава bTV. Извършени са претърсвания в жилища на двама лихвари в бургаския квартал "Победа". Там са открити тетрадки със списъци с имена и раздавани суми, лични и дебитни карти, както и 11 000 лв. Установено е, че на длъжниците на лихварите е обещавано да им бъдат опростени кредитите, ако гласуват за определена политическа сила. 

Други шестима души са задържани в несебърските села Гюльовица и Оризаре. При претърсване в къщите им са иззети списъци с имена, копия на бюлетини с обозначена преференция, копия на лични карти, както и други документи, свързани с изборния процес. Иззета е и голяма сума пари в различна валута.

Трети случай на търговия с гласове е установен в карнобатското село Екзарх Антимово.

На този фон прокуратурата отправи сериозна критика към работата на вътрешното министерство. Говорителят на главния прокурор Сийка Милева заяви, че "за разлика от предишни избори, до този момент не са налице случаи на разкрити от МВР групи за купуване на гласове". Тя припомни, че силовото ведомство не откликна на поканата да се включи в общ координационен център с прокуратурата и ДАНС. "До момента в държавното обвинение има образувани 125 преписки по сигнали, съдържащи данни за нарушение на политическите права на гражданите", съобщи Милева.

"Министерството на вътрешните работи при изпълнението на своите функции се ръководи от законите на Република България. Наличието или неналичието на споразумение между Прокуратурата и МВР не отменя задължението и на двете институции да спазват законоустановения ред при разкриването и разследването на извършени престъпления", пише в позиция силовото ведомство по повод изказването на говорителя на главния прокурор.

"МВР има своята самостоятелност в оперативната си работа и при всяко констатирано нарушение, получен сигнал или установено престъпление ще спазва закона и по надлежния ред ще сезира компетентната прокуратура. Липсата на споразумение не е причина прокуратурата да не работи по докладваните от МВР сигнали", се казва още в позицията на министерството.

 

Още

Задържан на протест срещу Гешев е оправдан от съда

19.10.2021

1923
Делото "КТБ" скоро няма да кацне на Луната
Изборният ентусиазъм на българите в чужбина затихва

18.10.2021

4374