facebook
twitter

ГОРЕЩИ НОВИНИ / България

Съдът не намали гаранцията на майката на шофьора, блъснал Цветков

МВР издирва пешеходците, станали очевидци на жестоката катастрофа
Обновена
2 392
 БГНЕС

Софийският градски съд отказа да намали гаранцията от 100 000 лв. на Десислава Николова, наложена й от прокуратурата по обвинението, че е предоставила предоставила джипа Aуди Q7 на шофьор, употребил наркотични вещества. С джипа синът й Кристиан Николов причини тежката катастрофа, в която загина журналистът Милен Цветков. Джипът е на фирма, чийто собственик е Николова - ЕТ "Десислава Пешева  - комерс".

Кристиян Николов отказа да обжалва наложения му от съда постоянен арест.

Пред съда Николова настоява, че гаранцията й трябва да бъде намалена, защото размерът й не е съобразен със здравословното и имущественото й състояние, възрастта, професията, както и това, че сама се грижи за трите си деца, четиримата си племенници (студент в Австралия, ученичка в частно училище и две деца на частна детска градина) и родителите си. Съдия Александра Йорданова обаче смята, че тези доводи са неоснователни, а прокуратурата е съобразила мярката с всички изисквания на закона. Размерът на гаранцията е в съответствие с високата степен на обществена опасност на деянието, в което е обвинена Николова, обяснява съдът. По делото няма данни за влошеното й здравословно състояние. В жалбата си тя също не посочва доказателства за това. При задържането й за 24 часа от полицията дори е отказала да й бъде извършен медицински преглед.

Нито пред полицията, нито в жалбата си пред съда Десислава Николова сочи материалното и имущественото си състояние, като е заявила, че ще направи това на по-късен етап. Едновременно с това обаче по делото има справки, според които фирмата й е била със значителни финансови приходи до 2018 г., за когато са последните данни, съобщи още съдът.

Освен това децата й са пълнолетни и тя не им дължи издръжка, посочва още съдът. По делото няма данни, който да подкрепят и твърденията й, че тя плаща частните училища и детски градини на четиримата си племенници, както й че се грижи за родителите си, стана ясно от определението, което е окончателно.

Пред bTV в сряда адвокатът на Николова - Константин Симеонов, обясни, че жената не е знаела, че синът й взема наркотици. Нито му е дала колата си. "Кристиан има собствен автомобил и каква е причината да вземе служебния автомобил на майка си все още не е установено. Колата е била в двора на къщата, в която живеят. Ключовете също са били там", добави адвокатът. Той изтъкна, че майката на Кристиан е заминала за провинцията с личния си автомобил и не е знаела, че синът ѝ ще вземе джипа. Доказателство за това, че тя е била извън София са декларациите, които е дала на КПП. "Никой не се поинтересува когато е станал инцидентът, къде е талонът на колата – в чантата на г-жа Николова и е бил извън София. Обвинението на моята клиентка е отговор на общественото мнение, което се разигра", смята адвокатът. "Не коментирам нарушенията на правилата. Това е факт. Обстоятелствата ще ги установи съдът", подчерта той.

Във вторник МВР призовава всички пешеходци, пресичали на 19 април 2020 г. на пешеходна пътека на кръстовището на бул. "Черни връх" и ул. "Хенрик Ибсен" в момента на катастрофата и станали очевидци, да се свържат чрез тел. 112 със СДВР. Това се посочва в официално съобщение на вътрешното министерство.

Видео от камера, заснела тежката катастрофа, се разпространи в социалните мрежи дни след трагедията. На кадрите се вижда леката кола на Цветков, която изчаква пешеходци на червен светофар. Секунди по-късно тя е ударена с висока скорост от джип Ауди Q7, шофиран от Кристиан Николов. Хората на пешеходната пътека по чудо се разминават невредими.

Оказва се, че 10 дни след катастрофата тези хора нито са установени, нито са разпитани.

Шофьорът, причинил катастрофата, вероятно е карал джипа си с много над 100 км/ч. Това допусна бившият следовател и експерт Георги Илиев, който пред камерата на NOVA изгледа кадри от фаталния инцидент на Великден. Според Илиев, който е разследвал десетки влакови и автомобилни катастрофи, при случая с Милен Цветков е най-важно вещите лица първо да установят скоростта, с която журналистът е бил пометен.

"По повредите на двата автомобила вещите лица ще установят скоростта. Тя е над 100 км/ч. По мое виждане е 140-150 км/ч, защото явно се забелязва, че джипът, управляван от лице, употребило наркотици, няма никакво намерение да спре зад спрелия автомобил", каза Илиев.

Липсата на какъвто и да е опит обвиненият Кристиан Николов да спре джипа може да се сметне за умисъл, твърди бившият магистрат. "Или би отбил, или натиснал аварийно спирачната система, или поне по време на удара щеше да бъде в процес на спиране. А при него няма и следа от спирачен път", поясни Илиев. Освен дали има ли спирачен път експертите ще проверят и били ли са изправни двата автомобила и как те са се движили по улиците към кръстовището. "Точно в този случай нито асфалтовата настилка, нито светофарната уредба, нито маркировката могат да бъдат причина за това произшествие", категоричен е бившият следовател.

 

29

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Приключи разследването за смъртта на Милен Цветков

25.09.2020

ДОРОТЕЯ ДАЧКОВА

7713 20
Автобус с 20 българи се сблъска с трамвай в Истанбул

25.09.2020

Обновена

948 3
Три автомобила се удариха пред президентството

24.09.2020

993 3

Коментари

Гордост или срам

Може, ако искат ,да потърсят записи от камерите по маршрута на колата на шофьора убиец. Сигурно ще намерят доста интересни неща.

Хулиган

Оказва се, че 10 дни след катастрофата тези хора нито са установени, нито са разпитани.

Виж, ако ставаше дума за нарушители на карантината, досега да са ги довели в участъка с белезници...

http://www.drago.info/index.php/2020/04/17/karantina/

Петър_Иванов98

Забравяш, че България е демократична страна.

Полицията не отвежда нарушители на карантината в рпу, а само ги глобява с по 5000 (ако не са роми, разбира се).

Testament
снимка на Testament

И какоф е смисъла освен замитане на следи?

Похвално че не писаха"журналиста" както често професията е водеща когато искат да центрират някакво внушение

Но въпросният не е ,аз щото не намерих публикация  2 реда написани и так далее

 

 

прогноза 2г условно.

 

сега тече натиск на 3 фамилии да сбират $ за  който трябва..

Domi

Този "бифш" колко ПТП е разследвал.....може би ПТП на самолет....скоростта не е повече от 100 км в час....какво значение има скоростта след като е превишена поне с 50 км. в градски условия и с 500 да е отгоре ...не променя правната квалификация......"следовател"....куче следовател...

FreeBSD

Как точно изчислихте, че скоростта не е повече от 100км/час. И колко не е повече, 50 ли е, 60 ли е?
Защото пък аз я изчислих някъде на 129.6 км.. Ама на око 'измерих'  времето от което се появи джипа до времето на сблъаска, нкъде около 0.5 - 0.6 сек. И горе долу се опитах да нагодя разстоянието между колите.Ама не както ми падне, а използвах някакви маркери по тротоара и булеварда.
Та интересно ми  е с вашето категорично мнение, че не е повече от 100км/ч какъв точно метод на изчисление следвахте?

Domi

..и какво променя скоростта при настъпилия резултат,ясно е че е превишена...предполагам си авто експерт и си участвал в изготвянето на АТЕ и си наблюдавал много видеозаписи .. защото вече си изчислил скоростта и след десетичната запетая... 

mamut

 има голямо значение скороста, защото кинетичната енергия на блъскащия автомобил се превръща в потенциална такава Ек е равно на m*V2/2, та скороста е на квадрат и това е важно за отделената енергия при сблъска. още повече, че скороста на двете тела се събират при изчисляването както и масите.

 

Oxoboxo

👍

Баш Патканът на...

И да ги намерят, файда - йок. 

  • Пешеходците са били заслепени, от такова звездно трио в колата убиец и естествено не са видели нищо.  Депутатски синове, други деца на едрия бизнес, получава се амнезия от такива фактори.
Oxoboxo

Не!Хората са дали курбан и са благодарили на господ,че са живи и здрави и до там,както всеки простосмъртен по бг пътищата.

Dani Kirilov
снимка на Dani Kirilov

Никой няма да се обади на МВР. Като нищо може да получи обвинение, че е напуснал местопроизшествието.

paragraph39

/:/ Липсата на какъвто и да е опит обвиненият Кристиан Николов да спре джипа може да се сметне за умисъл...Кристиан Николов, който бе обвинен от прокуратурата за умишлено причиняване на смърт на пътя... вероятно е карал джипа си с много над 100 км/ч.... По мое виждане е 140-150 км/ч...

................................................................................................................

ГЛУПОСТИ на търкалета!

1. За да е умишлено Убийство/ а НЕ по Непредпазливост причиняване на смърт на другиго!/, трябва Кристиан да е имал за ЦЕЛ и да е ИСКАЛ причиняване на смърт на другиго- и действията му да са били предварително планирани или да са извършени спонтанно! И това трябва да се ДОКАЖЕ!

2. Ако действията на Кристиан са били предварително планирани, би трябвало да е имало Преследване на автомобила на М. Цветков или на друг автомобил/ако целта, обект на Убийството НЕ е бил М. Цветков/! И въпросът е: имало ли е такова Преследване по улиците на София! Какво показват и доказват камерите по улиците и Свидетелите?! Защото, нали, този модел Ауди НЕ може да вдигне 100-150 км.ч. за няколко секунди!

3. Ако е било спонтанно решение и действие на Кристиан, то каква е причината за това му спонтанно решение и действие- т.е., какво го е "провокирало" за няколко секунди да реши да извърши и да извърши "умишлено Убийство"/или "Самоубийство"- такава версия също е възможна!/?!

4. Впрочем, щом е "Убийство", то задължително е умишлено! НЯМА НЕумишлено "Убийство"- ако НЯМА Умисъл за престъпление "Убийство", тогава има "Причиняване на смърт на другиго по Непредпазливост"?!

5. Ерго, има 100 причини да се приеме, че в случая/казуса/ става въпрос за "Причиняване на смърт на другиго по Непредпазливост", но НЯМА нито една причина да се приеме, че става въпрос за "Убийство"!

КАЗАХ!

Петър_Иванов98

Какво показват и доказват камерите по улиците

да потърсят записи от камерите по маршрута на колата на шофьора убиец. Сигурно ще намерят доста интересни неща

В България има демокрация, а не тоталитарен диктаторски тиквен режим.

По улиците няма никакви камери.

Ей сега ще дойде Ловкия да ви обясни ловко, че никъде няма никакви камери и денонощният запис на улици, автомобили и минувачи с разпознаване на лицата им просто не е възможен и не съществува, защото ГЕРБ не се занимава с такива неща, а се грижи само за здравето на хората - да няма хиляди умрели и трупове в полиетиленови чували на хладилни камиони.

fractal
снимка на fractal

Милен Цветков не е умрял в колата си веднага след катастрофата а на път за Пирогов

 

 

ловkия

Оказва се, че 10 дни след катастрофата тези хора нито са установени, нито са разпитани.

Оказва се, че списувателят на дописката вероятно знае за метод, чрез който от няколко размазани кадъра на движещи се хора, заснети от камерки с кофти резолюция, могат да бъдат разпознати (паспортна снимка) и издирени (адрес по лична карта и честоживеене) случайни свидетели?

Списувателят явно гледа много филми...

bay Dragan

 Нима не е достатъчно това което е установено ! Или няколко години ще търсим никому ненужни "свидетели". И ако не ги намерим ще освободим дрогираното хъшлаче.

Гадно е все пак , но да попитам :

Макар и мъртъв , Милен изследван ли е за корона вирус ?! Че току вижте това е причината за смъртта.

Testament
снимка на Testament

Па на онзи тероризин от Сарафово и паспорт намериха за по чточно...Бе там ко стана?

sega_reader

Има основателни предположения, че накрая пешеходците ще се окажат виновни.

Сутринта слушах адвоката на майката, оня дето защитава и Цветан Василев, ами не ми се видя нито притеснен нито разтревожен. Човека си познава материята. Като нищо да оправдаят малкото лайно.

марк

 

 

 

                     Едва ли някой ще отиде доброволно . Първо , няма смисъл и на никого не му се разкарва безброй пъти по следствия и съдилища . Отделно издевателствата на адвокатите в съда.

Slava
снимка на Slava

15

Ср., 29/04/2020 - 08:56 (нов)

ловkия

Оказва се, че 10 дни след катастрофата тези хора нито са установени, нито са разпитани.

 

Оказва се, че списувателят на дописката вероятно знае за метод, чрез който от няколко размазани кадъра на движещи се хора, заснети от камерки с кофти резолюция, могат да бъдат разпознати (паспортна снимка) и издирени (адрес по лична карта и честоживеене) случайни свидетели?

Списувателят явно гледа много филми...

 

👍

 

Явно не искат да свидетелстват, щом не са се обадили досега без да ги канят.

 

 

Shaaban_bin_Robert
снимка на Shaaban_bin_Robert

...обвинението, че е предоставила предоставила джипа Aуди Q7 на шофьор, употребил наркотични вещества

 

Значи тя го е видяла че е надрусан до припадък, но въпреки това му е дала ключовете? А може и тя да му е дала коктейлчето. Тогава да я обвинят в опит за предумиишлено убийство на сина си. Ами то е като да дадеш зареден пистолет на някой в тежка депресия, който изпитва желание да сложи край на живота си.

Miranda
снимка на Miranda

Адвокатът й каза, че тя е била извън София този ден. Колата е била паркирана в двора на къщата им. Ключовете - на шкафчето в антрето. Тъй като синът й имал и лична кола, тя не знае защо е взел служебната. Разбра се нещо важно - Талонът на колата не бил в убиеца, а у майката. Това я оневинява, че без нейно съгласие е карал тази кола, защото освен ключовете, трябва да му е дала талона,за да й се търси отговорност. Не знаела, че синът й употребява наркотици . Сигурно и приятелката му не познава...

sega_reader

Така-а-а, оправдахме майката, сега е ред и на синчето. Бъдете спокойни, прокуратурата ще се справи, особено когато става въпрос за хора с пари, които има какво да дадат.

ловkия

Явно не искат да свидетелстват, щом не са се обадили досега без да ги канят.

Да, твърде малко хора биха се навили години наред да се влачат по дела, системата ни направи така, че да си свидетел е адски неблагодарна работа, колкото и да е силно чувството ти за справедливост.

ловkия

Фактическата скорост на аудито не е от особено значение - била е достатъчна, за да убие човек.

Предполагам, че може да се установи с доста голяма точност, ако се гледат краш-тестове с модела Субару на Милен.

Хората ползват окичени с всякакви сензори манекени, които мерят положително, отрицателно, странично и всякакво ускорение, а също и травмите, които настъпват при такъв удар.

Памфуций
снимка на Памфуций

Така-а-а, оправдахме майката, сега е ред и на синчето.

Няма такова нещо. Ако твърденията на адвоката са истина - че талонът на колата е бил у нея, а тя е била извън София - а това са неща, които могат да се докажат, прокуратурата трудно ще докаже обвинението по чл. 102, ал. 1, т. 1, пр. 2 от Закона за движението на пътищата, а обвиненията към нея  за извършено престъпление по чл. 343, ал. 1, б. „в”, вр. чл. 342, ал. 1, пр. 3 от НК стъпва именно върху това. 

 

ловkия

Всичко това към майката се прави само за да ѝ е гадно задето е съдружник на Миню Апаша, законовата обосновка е куха.

Памфуций
снимка на Памфуций

Тва няма значение. Нима самият иструмент Божий не каза, че в прокуратурата обичат да им е трудно?

Влез или се регистрирай за да коментираш