Quantcast
МВР отрече да използва частни охранители на протеста | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / България

МВР отрече да използва частни охранители на протеста

Полицията увеличава контролните пунктове на пл. "Независимост"
3 618
 МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА

МВР категорично не използва частни гардове и охранителни фирми при осигуряването на сигурността по време на протести. Това заяви началникът на отдел "Охранителна полиция" в СДВР Радослав Стойчев на брифинг пред журналисти. Той даде информация за предприетите мерки от полицията за охрана на утрешния масов протест на пл. "Независимост" в София.

"Ще бъдат изградени контролни пунктове за проверка и наблюдение на лице, като при необходимост ще бъдат проверявани обемисти багажи и лица със съмнително поведение за непозволени предмети и пиротехника", съобщи Стойчев. Той се позова на закона за събранията и митингите, че в такива мероприятия не могат да участват хора, които носят оръжие или друго специално предназначено средство, което може да се използва против живота и здравето на хората. По негови думи обособените контролно-пропускателни пунктове около мястото на протеста ще бъдат значително повече в сравнение с демонстрацията на 2 септември.

Стойчев беше категоричен, че няма да се допускат маскирани лица. Такива обаче имаше десетки на предишния протест преди седмица. "Апелираме гражданите да не се подават на провокации за нарушаване на обществения ред. При забелязване на лица и групи с явни намерения да извършат груби нарушения да сигнализират на полицейските органи и да се дистанцират, разграничават и непротиводействат при предприемане на действия за тяхното отстраняване", призова още Стойчев. Той не обясни обаче защо на миналия протест отявлените провокатори не бяха изведени от полицията, въпреки че трошаха павета пред погледите на униформените.

На въпрос дали органите на реда отново ще бъдат оставени под канонада от бомбички, началникът на "Охранителна полиция" отрече това да е бил случаят предния път. "Не сме оставили полицаите на обстрела на бомбите, действали сме съобразно обстановката и обстоятелствата. На място се решават действията, които трябва да се предприемат", обясни Стойчев.

 

Още

Никой не поиска обществена поръчка на МВР за 110 млн. лв.

13.08.2022

ТАНЯ ПЕТРОВА

6882
МВР ще заработи по-активно по далаверите с ”Хемус”

12.08.2022

Обновена

2080
Рашков: На принципа "Мутри, вън" ли сме още или вече на "Мутри, вътре"

11.08.2022

Обновена

6863