facebook
twitter

ГОРЕЩИ НОВИНИ / България

МВР получи 3 млн. лева от дарения само за година

Бедни общини продължават да подаряват дрегери и мебели на местната полиция
752
 Илияна Кирилова

Министерството на вътрешните работи е получило рекордните 2 999 820 лв. от дарения през 2019 г., показва публикуваната справка на сайта на МВР. Въпреки бюджета си от над 1.1 млрд. лв., силовото ведомство продължава да приема подаяния от бедни общини под формата на гориво, дрегери и оборудване.

Община Несебър традиционно е сред най-щедрите дарители. През изминалата година тя е дала безвъзмезно на районното полицейско управление и пожарната в града общо 44200 лв. във ваучери за гориво. Община Созопол също е снабдила местната полиция с гориво за 15 хил. лв. Поморие пък е платила 9 хил. лв. за бензина на патрулките, а община Средец е заделила 10 хил. Харчове за гориво са направили и далеч по-бедни общини като Кайнарджа, която е дарила 5520 лв. на РУ - Силистра. То е получило пак за бензин 3714 лв. и от община Ситово. Дареното гориво от община Тутракан пък възлиза на скромните 3 хил. лв.

През изминалата година обаче най-щедра в подаянията за вътрешното министерство е била община Пловдив. Окръжната дирекция на МВР в града под тепетата е била снабдена със система за видеонаблюдение за 319 365 лв. Освен това е получила и 53 760 лв. за реконструкция на КПП Карлово и още 10 500 лв. за нова алуминиева дограма, както и "тестове" за 9 540 лв.

Даренията за ОДМВР в София също са впечатляващи. Столичната община е подарила на отдел "Пътна полиция" на СДВР камера за фотографиране на автомобилите, превишили допустимата скорост. Към нея са дарени и куфар, външна батерия, GPS антена, захранвания и кабели, две тъчскрийн писалки, интернет рутер, триножници и ръкохватки. Всичко това е оценено на 110 хил. лв. Софийската областна администрация е дала лек автомобил "Пежо" на ОДМВР за 5 800 лв. Освен това полицията в София е получила нова дограма за 17 500 лв. от община Сливница.

Органите на реда във Варна пък са били снабдени от морската община със защитни якета, панталони, бонета и летни гуми за мотоциклети на обща стойност 14 724 лв. Община Куклен е дарила на полицията си лек автомобил "Опел" за 5 хил. лв.

Окръжните дирекции на МВР масово са получавали от общините тестове за наркотици и дрегери, показва още справката. През 2019 г. Петрич два пъти даравя такъв инвентар за общо 15 хил. лв. на ОДМВР - Благоевград. Същата дирекция е била снабдена два пъти с тестове за наркотици за 4 530 лв. и от община Гоце Делчев. Дрегери на полиция са дарили още общините Доспат, Борино, Девин, Златоград и Неделино.

Селската община Тунджа пък е купила обзавеждане на кабинетите на служителите в районното управление за 10 хил. лв. Сред дарителите в списъка е и Българската народна банка, която е подарила на Дирекция "Управление на собствеността" 3 автомобила за 22 468 лв. Дори НАП - София е откъснала от залъка си 15 хил. лв. за нови компютри и монитори за ОДМВР - Стара Загора.

Въпреки че даренията са основно за полицията, служба "Пожарна безопасност" също е получила пари от няколко общини. Такъв е случаят с Генерал Тошево, където на местната пожарна са дадени 99 767 лв. за построяване на гаражни клетки.

Сред дарителите традиционно присъства едноличната държавна фирма „Безконтактни мултиплексорни вериги” (БМВ). Първоначално държавното дружество беше под шапката на МВР, след което през 2014 г. премина под контрола на транспортното министерство. Две години по-късно фирмата тихомълком беше прехвърлена обратно на МВР. От тогава се възстанови порочната практика министерството да си прави дарения чрез фирмата си.

През 2019 г. БМВ е направила 32 броя дарения към различни звена на вътрешното министерство. Прави впечатление обаче, че голяма част от тях са отчетени с нулева стойност в публикувания регистър. Единствено подаръците към Дирекция "Управление на собствеността" са оценени. Държавната фирма е дарила 3 автомобила за 70 хил. лв, както и 10 електропреносни пистолета "Тейзър" с кобури, батерии и патрони за 67 хил. лв.

Най-много пари от чуждестранни дарители е получила дирекция "Миграция". Международната организация по миграция ѝ е подарила "контейнери" за 950 979 лв. Най-вероятно става дума за фургони, ползвани в бежанските лагери, които служат за настаняване. Същата организация е дарила на Медицинския институт на МВР линейки за 599 лв. С щедри подаръци се отличава още Департамента по енергетика на САЩ, който е дарил на "Гранична полиция" 3 уреда за разпознаване на изотопи за общо 312 хил. лв.

Ключови думи:

МВР, дарения, подаръци, общини

Още

МВР пак промени правилата за минаване през КПП

05.04.2020

Обновена

МАРТИН ГЕОРГИЕВ

86381 23
ГЕРБ отстъпи от високите глоби за нарушения на здравните мерки

05.04.2020

Обновена

ЛЮДМИЛ ИЛИЕВ

15272 66
Заплати да се вдигат, салфетки да хвърчат!

03.04.2020

Г-н БАЛЕВ

1932
×