Quantcast
МВР проверява дали Иван Гешев е присвоил фирма ”Жоси” | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / България

МВР проверява дали Иван Гешев е присвоил фирма ”Жоси”

Бизнесмен се оплака, че главният прокурор го е рекетирал
10 586
 Илияна Кирилова

МВР проверява сигнал от бизнесмен, който твърди, че преди 8 години главният прокурор Иван Гешев е присвоил бизнеса му, потвърдиха от силовото ведомство пред "Свободна Европа". Случаят е разказан в разследване на сайта bird.bg, според което през 2013 г. собственикът на млекопреработвателното предприятие "Жоси" Георги Цолов Георгиев е поискал съдействие от Гешев, в замяна на което той е прехвърлил на неговия баща дял от фирмата си.

Историята започва, когато Георгиев уличил съдружника си Симеон Присадашки в сиво счетоводство, източване на фирмата и неплащане на ДДС. Заради личното си познанство с Иван Гешев, тогава редови прокурор в Софийската градска прокуратура, той се обърнал за съдействие към него за отстраняване на Присадашки и му предложил имотна облага – дял във фирмата си. Георгиев разказва за тези събития в предаването на Люба Кулезич “Честно казано”: Иван Гешев, който беше на ниско ниво прокурор… той пое ангажимент и се запозна с почти всички детайли на нарушенията, които бях намерил, той възприе един ход, като ме свърза с негов близък адвокат, Велимир Атанасов”.

Пред BIRD той си спомня още, че Иван Гешев е поикал разрешение от прокурор Емилия Русинова, която тогава му е пряк началник в СГП, да започнат следствени действия срещу Присадашки. Русинова обаче била много близка с въпросния бизнесмен и отказала да съдейства за “опраскването” му, съобщил Гешев на Георгиев след срещата.

Присадашки потвърждава думите за близост между него и прокурор Русинова. “Семейни познати сме”, признава той, но отрича да е получил подкрепа от Русинова в търговския с спор за фирмата “Жоси”.

След като ударил на камък при Русинова, Гешев предложил друга схема за справяне с Присадашки. Той го насочил към бившия съдия и впоследствие адвокат Велимир Атанасов, който трябвало да оформи документално следното: изключване на Симеон Присадашки от фирмата и едновременно прехвърляне на дял от “Жоси” на близък на Гешев.

От документи, публикувани от BIRD и сдружение БОЕЦ, става ясно, че прехвърлянето на дялове се е състояло и като нов съдружник в “Жоси” се е появил Стоимен Тодоров Гешев – баща на Иван Гешев, а Присадашки е изключен. Те не са вписани окончателно в Търговския регистър, тъй като Присадашки обжалвал в съда.

Видно от документите, адв. Велимир Атанасов придружава Георги Цолов Георгиев при нотариус, пред когото е изготвен констативен протокол за общо събрание и изключване на Присадашки от “Жоси”. Твърди се, че той е допуснал финансови нарушения на стойност 300 000 лв. Адвокатът на Присадашки също присъства пред нотариуса и възразява, че събранието е незаконно.

Гешев – баща получава едва 2% от капитала, който според ГФО за 2013 г. се равнява на 605 хил. лв. "Жоси" стои добре на пазара по това време и е имала предложение от гръцка фирма да бъде изкупена за 6 милиона евро. След сделката обаче настъпва обрат и прокурор Гешев отказва да съдейства за отстраняването на Присадашки, а Георгиев е заплашен, че, ако не плати 30 000 лв., ще бъде репресиран. Въпреки че парите били платени, къщата на бизнесмена била запалена. 

Още

Прокуратурата се събуди за хакерската атака срещу пощите

18.05.2022

510
МВР спря стройно организиран нелегален добив на злато

18.05.2022

5968
ВСС отложи за неопределено време процедурата за уволнението на Гешев

18.05.2022

Обновена

ДОРОТЕЯ ДАЧКОВА

2624