Quantcast
МВР стартира спецакция по пътищата | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / България

МВР стартира спецакция по пътищата

Шофьорите ще бъдат проверявани за алкохол и наркотици
5 599
 Илияна Кирилова
Предприети са мерки за засилен контрол по пътищата

Пътна полиция и Главна дирекция "Жандармерия" на МВР започнаха специализирана операция, насочена към ограничаване на предпоставките за катастрофи. Тя ще продължи до 3 август, съобщават от пресцентъра на вътрешното министерство.

Заради повишения автомобилен трафик през летните месеци се увеличава и рискът от пътнотранспортни произшествия. От началото на юли пътните инциденти със загинали и ранени зачестиха. В тази връзка са предприети мерки за засилен контрол, като акцентът е поставен върху отнемането на предимство на уязвими участници в движението като пешеходци, велосипедисти и мотоциклетисти, както и недопускането на нарушения от тяхна страна, пише в съобщението. 

Пътните полицаи ще контролират движението по всички пътища на страната и напомнят, че по автомагистралите е забранено движението за велосипеди и и индивидуални електрически превозни средства, каквито са тротинетките. Водачите на мотопеди и мотоциклети трябва да са правоспособни водачи, да се движат с технически изправни и регистрирани превозни средства. Контролните органи ще следят и за състоянието и видимостта на табелата с регистрационния номер, предупреждават от МВР.

По време на операцията шофьорите ще бъдат проверявани  с технически средства, за да не се допуска управление на превозното средство след употреба на алкохол и/или наркотици.

Освен това МВР акцентира, че пешеходците трябва да пресичат на обособените за това места, като е важно възрастните да дават пример с поведението си, особено в присъствието на деца. Пътните полицаи са насочили вниманието си и към шофьорите, които отнемат предимството на пешеходци. Колоездачите пък следва да са снабдени със звънец.

Пътна полиция напомня, че използването на защитни каски и обезопасителни колани от водачи и пътници на/в моторни превозни средства е задължително, а организирането на нерегламентирани състезания се наказва от закона.

Още

ДАНС и МВР влязоха и в Комисията за енергийно регулиране

23.09.2021

2538
Олимпийската шампионка Ивет Горанова започва работа в МВР

20.09.2021

Обновена

4477
Фалшиво ТЕЛК решение струва между 1000 и 1200 лв.

19.09.2021

1637