facebook
twitter

ГОРЕЩИ НОВИНИ / България

Дрон ще мери температурата на населението в ромските махали

Полицията започва поставянето на КПП-та в някои квартали в София
Обновена
17 506
Засилено присъствие на полицейски патрули в квартал "Факултета" заради карантината

В квартал "Факултета" от тази вечер са разположени полицейски патрули, които инструктират гражданите за извънредното положение и предприетите мерки срещу разпространението на коронавируса.

Posted by "По света и у нас" - новините на БНТ on Thursday, March 19, 2020

"Дрон с термокамера ще мери температурата на обитателите на ромския квартал „Победа“ в Бургас", съобщи кметът Димитър Николов, цитиран от Дарик. Апаратът ще лети над обектите и ще регистрира лица с по-висока температура. Софтуерът е разработен от българска фирма, маркира обекти с GPS координати и прави термоснимки и видеозаснемане.

Шефът на Областната дирекция на МВР старши комисар Родослав Сотиров заяви категорично, че МВР няма да допусне безредици в квартала. „Регистрираме много завърнали се лица, които още явно не са запознати с мерките", казва той. Сотиров обяви, че имало случай в кварал „Победа“, но го разрешили. "Няма да позволим да има безредици. Няма да позволим хора, които довчера са били някъде, да нарушават спокойствието на останалите граждани", закани се той, без да обяснява какво точно има предвид. "Разпоредил съм мерки в ромските махали. Разпоредено е всеки полицейски патрул да се движи и да призовава всеки гражданин на Бургас и областта да се прибере вкъщи, ако няма конкретна необходимост - да посети болнично заведение, аптека, магазин за хранителни стоки".

Още тази сутрин МВР пък започна да поставя КПП-та на ромските махали в София. Кварталите няма да бъдат поставяни под карантина, движението ще е свободно, но ще става през определени места. Във Факултета ще бъдат поставени два такива пункта, съобщи Нова тв.

Мерките идват след среднощните операции на МВР в ромските махали в София. Полицейски екипи обясняваха по високоговорител на хората да не се събират на едно място по повече от двама и да спазват заповедта на здравния министър. „Не се събирайте на групи и стойте на разстояние 2 метра един друг! Не застрашавайте живота на вас и вашите близки!”, призоваваха полицаите.

Очаква се служители на МВР да проверяват хората, които влизат и излизат, дали са поставени под карантина и дали съответно я нарушават.

Операциите на вътрешното министерство дойдоха само два часа, след като Софийската районна прокуратура поиска от кметовете на райони в Столична община и началниците на районни управления при СДВР да преценят дали е необходимо въвеждане на контролен режим чрез обособяване на пропускателни пунктове. Причината е "информация за струпване и движение на групи от хора (повече от двама възрастни) в квартали на София, населени с лица от различна етническа принадлежност, явно демонстриращи нежеланието си за спазване на въведените ограничения". Прокуратурата указва при установяване на нарушения да се вземат незабавни мерки за осигуряване на нужната дистанция, като при нужда да се издават писмени разпореждания и предупреждения. Ако действията представляват престъпление, трябва незабавно да се уведоми Софийската районна прокуратура.

Прокуратурата се самосезира за положението в ромските квартали след публикации в електронни медии. Тя изиска от кмета на Столична община информация дали се спазват разпорежданията,

 

дали са дезинфекцирани кварталите,

 

обитавани от хомогенни групи граждани от ромски етнически произход, на територията на гр. София – кв. „Факултета“, кв. „Филиповци“, кв. „Христо Ботев“, кв. „Димитър Миленков“, кв. „Орландовци“ и др., дали са поставени термокамери, дали са осигурени предпазни маски, очила и защитни облекла при необходимост и дали има медиаторски групи, които да разясняват опасността от зараза с коронавирус.

МВР съобщи, че има засилено полицейско присъствие на входовете на градове и квартали. Предприети са действия по контрол на превозни средства и лица, които се придвижват на групи. На полицейските патрули е разпоредено по високоговорителя на служебния автомобил да предупреждават гражданите да не се струпват на едно място във връзка с противоепидемичните указания. Здравни медиатори водят разяснителна кампания за опасността от разпространение на заразата, начините на придвижване в условията на епидемия и мерките, които са наложени във връзка с извънредното положение в страната. Полицейски екипи оказват съдействие на гражданите при нужда, твърдят още от МВР.

 

 

 

 

РОМСКИ МАХАЛИ ПОД БЛОКАДА

 

 

Извънредни мерки прилагат властите в ромския квартал "Кармен" в Казанлък, разказва bTV. За да не допуснат зараза с коронавируса, от общината са решили влизането и излизането в махалата да става само по една улица - "Чаталджа". Всички други входове и изходи се затварят. "По този начин полицията ще може да изпълнява мерките по-строго", аргументира се кметът на града Галина Стоянова.

В Нова Загора е въведен вечерен час за непълнолетни и пропускателен режим в ромския квартал "Шести", съобщиха от местната община. Водачите на таксиметровите фирми трябва да са оборудвани с предпазни маски, ръкавици и дезинфектанти. Контролът е възложен на полицията. В квартала с високоговорител на майчин език ще се оповестяват ограничителните режими. На всички домоуправители се разпорежда да предприемат засилена дезинфекция на общите части на сградите. 

Като част от мерките срещу разпространение на коронавирус община Сливен въведе в сряда пропускателен режим в квартал „Надежда“. Кметът Стефан Радев е поискал от МВР постоянно присъствие на полиция в квартал „Надежда“ и селата Сотиря и Тополчане. Община Сливен е засилила информационната кампания сред ромската общност за опасността от заразата и мерките, които хората трябва да предприемат. Извършена е дезинфекция в гетото. Вече са обработени и ще продължат да се обработват контейнерите за битови отпадъци. 

Община Сливен призовава днес всички жители да дезинфектират общите части във входовете (асансьори, стълбища, парапети, дръжки, звънци). С цел ограничаване на движението на възрастни хора от 19 март, четвъртък, временно се прекратява продажбата на билети на цена от 20 стотинки за градския транспорт, както и безплатните пътувания.

Към момента няма потвърден случай на заразен с COVID-19 на територията на Община Сливен. Въпреки това кметът Стефан Радев призовава жителите да не излизат навън, освен ако това не е наложително.

Сливенски бизнесмени са готови да помогнат максимално

 

за изграждането на карантинен лагер за роми,

 

които се завръщат от рискови страни. Имаме готовност да осигурим терен, ако общината няма такъв. В момента има достатъчно качествени фургони. Ще доставим легла, завивки, храна, включително телевизори и интернет връзка. Въпросът е големите ромски групи, които се връщат от чужбина, да останат в този лагер две седмици. Така карантината със сигурност ще бъде спазвана, казват бизнесмените пред Sliveninfo.

Според тях карантинният лагер трябва да се охранява от полиция. При всички случаи в него ще бъде по-лесно и медицинското обслужване.

Има и втори вариант – край Сливен съществуват хотели, които са празни. "Готови сме да финансираме и оборудваме превръщането им в подобен карантинен лагер за 2- 3 месеца. Там със сигурност ще излезе по – евтино и по – бързо за оборудване. При добра организация и първият, и вторият вариант е възможно да ги осъществим за броени дни", считат бизнесмените.

"Ние не сме срещу ромите, имаме много работници от този етнос и ги ценим, В случая обаче става въпрос за оцеляването на нашия град – физически  и икономически. Не е тайна, че през последните няколко дни сливенски фирми започват да освобождават работници. И този процес ще продължи, ако не се вземат по-драстични мерки. Най-добре е да си помогнем сами, а тогава ще ни помогне и Господ", считат инициаторите на предложението за създаване на карантинен лагер.

Ситуацията в Пловдив е спокойна, МВР взеха строги действия, като

 

удвоиха присъствието в квартал "Столипиново".

 

Не се позволява работа на нито един обект, който е извън заповедта на министър Ананиев, съобщи по БНТ областният управител на Пловдив Дани Каназирева. "Ако мерките не бъдат спазвани и се прекрачват забраните, всеки един район, който създава напрежение, ще бъде поставен под цялостна карантина", допълни Каназирева.

Вчера кризисните щабове в Пловдив и кметът на район "Източен" Иван Стоянов поискаха извънредни мерки за затягане на дисциплината в ромската махала. Стоянов обясни, че въпреки срещите с местните лидери на малцинствата и мерките, които се взимат досега, нещата все повече стават неконтролируеми.

„След срещата имаше разбиране и първият ден спазваха разпорежданията, които са спуснати от Националния кризисен щаб.  В последните два дни обаче нещата стават неконтролируеми. Постоянно имаме струване на хора, аз съм по цял ден в квартала заедно със зам.-кмета на района Ерол Садъков. Имаше първо огромно струпване пред пощата за получаване на социални помощи. Направихме организация – с номера и часове на всички чакащи. Така всеки знаеше кога да отиде да си получи помощите. Не даде резултат, отново имаше струпване”, е обяснил Иван Стоянов. Той допълва, че постоянно патрули на Шесто РУ и служители на район „Източен” обикалят квартала, за да молят хората да не стоят струпани на едно място.

„С мегафони ги разпръскваме – казваме им, че това може да ги убие. След като си тръгнем, те отново се събират на огромни тумби. Това се случва на улиците „Елба”, „Крайна”, „Батак” и почти навсякъде – паркове, училища, детски градини… Забранихме сватби, сюнети, а погребенията в много малък кръг – без автобуси и голямо струпване", обясни Стоянов. В момента има около 30 лица, които са под карантина в района, след като са се завърнали от чужбина. Той каза, че вижда как се бърка в кофите за боклук, а вътре има използвани маски, ръкавици и всякакви други неща, които са за лична хигиена.

„Не виждам друг вариант, освен да се приложи модела от Банско – с контролно-пропускателни пунктове. Като се пускат само служителите на „Чистота”, „Паркове и градини” и други, които показват, че спазват хигиена и имат предпазни мерки. Почти всички просто не спазват указанията, които се дават от Националния кризисен щаб, Общинския и областен. Всички хора и квартали са важни и равни, другаде виждаме как хората спазват ред и дисциплина, но просто в Столипиново не е така.Оттук може да пламне целият град.  Предложенията ми ще ги изпратя до двата кризисни щаба, които трябва да вземат решение дали да го въведат”, обясни кметът Иван Стоянов.

От община Ямбол също съобщиха, че полицейското присъствие се засилва в жилищен комплекс "Райна Княгина" и прилежащите улици на квартала, които са населени предимно с ромско население. Тези мерки били предприети след подаването на сигнали за нарушения на карантината. Жителите на ромския квартал ще бъдат информирани с високоговорители. 

"Трябва да се въведат спешни мерки по отношение на гетата.Там има сериозна група хора, които са се върнали от чужбина, но не спазват карантината за защита от Ковид-19", заяви днес депутатът от ВМРО Александър Сиди пред телевизия "България он еър".

87

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Бойко Мишото сърце възпира COVID-19!

13.07.2020

НИКОЛАЙ ИВАНОВ

6951 10
Унгария върна карантината за влизащите от България

12.07.2020

Обновена

3313 20
Дискотеките отварят отново - с по 1 човек на кв. м

12.07.2020

Обновена

2974 28

Коментари

Страници

Миджур

Не им пука нито за своя, нито за чуждия живот.

н16
снимка на н16

Той каза, че вижда как се бърка в кофите за боклук, а вътре има използвани маски, ръкавици и всякакви други неща, които са за лична хигиена.

Защото те имат може би вграден имунитет срещу всякакви царски, коронни и т.н. вируси и бацили.)) 

lalluger

Разумна и много закъсняла мярка. И преди короната бе необходима и по принцип е. 

ВелинПетков

И заградителни отряди също, нали така?

lalluger

Разбира се. И принудителен труд също. Докато индивидът може да се движи из цивилизацията адекватно, както другите.

За да ти стане по-ясно: Както не приемаме например общества от канибали да живеят в паралелно общество сред нас, така трябва и радикално да се подходи с тази общност, която нехае за закони, правила, норми на поведение, възпитание ...Елементарните първи безобидни впечатления са описани в статията.

Stern

30 г. ги оставяте да правят каквото си искат. Допускате обичаите им да са с по-голяма тежест от законите. При най-малкият опит за налагане на ред, те писват и клякате. Оставяте ги да се събират на тумби с брадви и колове и да бият наред, а после ги пазите от възмутените българи.

Е, чакайте сега да се стреснат и да проявят разбиране и дисциплина.

Както и да ги увещават е, достатъчно е някой от техните да извика, че задържат някого или че няма да дават социални и ще грабнат брадвите.

Дори и КПП може да не помогне.

peniko

Идея: да дадат мегафоните на БХК членове/членки - ще хване дикиш.....Ако разбира се те се отзоват

peniko

Забравих да спомена: те обичат да побийват докторите в Бърза Помощ, ама дават ли си сметка, че като пламне "маалата" пак там ще требе да ходят?

inventus

Много яка блокада ще трябва да има и колкото по скоро толкова по добре. А ако пламнат от заразата да бъдат лекувани там на място без да излизат. Щото са недисциплинирани и да пуснеш някой от тях заразен да се лекува на вън е все едно да пуснеш запален плъх в плевнята.

segal

В Индия как е? 

В Англия как е? 

Solace

Абе, ще узреете за идеята циганските гета да са заградени и да не се пропускат индивиди навън, ама ще е късно. И без вирус трябват резервари за тея...

lalluger

👍 Който 30 г. упорито отказва да живее с правилата на обществото, а напротив - злоупотребява по всички престъпни начини, на него трябва да му се даде територия да живее там, както иска, но да не бъде допускан до обществото. Питайте сами възрастни хора как заспиват по селата? Да ти ...вам БВП-то, ценностите (какви ли ще са те?) и съюзите, в които участва една държава щом я е докарала до там!

nebenebe

Гешев, ето ти фронт. Би трябвало да познаваш тарторите, тук наречени местни лидери. Те самоуправление ли имат? Вземай мерки, Гешев, защото примерът е заразителен. Дан' почнем всички да се самоуправляваме.

6veik
снимка на 6veik
Не се надайте баш сега под короната да се реши "циганския проблем". Бай Сатурн има яко ген. Вижте колко малко корона има в Индия ! Българите ще се гътнат ,но Бай Сатурн ще оцелее. И ще управлява накрая , мда.
nebenebe

Индийците ги остави. Те се плицикат в сребърна вода.

pbdan

https://www.google.com/search?q=%D0%B3%D0%B0%D0%BD%D0%B3&client=firefox-b-d&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=2ahUKEwjfnfKzhKboAhV1sHEKHWkzCEkQ_AUoAXoECAkQAw&biw=1366&bih=635#imgrc=p_oSa9QLEHNw6M

 

Ето го плацикането в сребърна вода.

Калпазанче

Каскета да не се помайва! Ето му фронт, "военно положение" и сбъднатата Му мечта да командва джандарите, да арестува, да прави досесъдебни./ Зер той сал до там е стигал!/

Три реда ограда стил "Носач на релса" и военно-полеви лазарет в квартала! Нарочените доктори и мед.сестри и санитари, в дисциплинарен порядък командировани в гетата!  Протестиращи катафалки и гробари - мобилизирани в  служба на хуманността! Глашатаи от БХК да провеждат под пагон разяснителна работа сред поселението, а на всяка каруца табела на два достъпни езика! Помощите с паричен конвой от омбутсмана!

Всички ще са си начесали крастата!

ssto

Няколко коментара по-горе нарушават чл. 162 от НК.

 

"Който чрез слово, печат или други средства за масова информация, чрез електронни информационни системи или по друг начин проповядва или подбужда към дискриминация, насилие или омраза, основани на раса, народност или етническа принадлежност, се наказва с лишаване от свобода от една до четири години и с глоба от пет хиляди до десет хиляди лева, както и с обществено порицание."

 

Колеги, бъдете по-внимателни.

От значение в случая не е етническата принадлежност, а рисковото поведение на определени обществени групи.

lalluger

Аз съм убеден, че никой няма нищо против цвета им, имената им и физическите им особеност, а единствено от поведението им, което е характерно САМО за тях и е рисково за всички останали в държавата, само че не от днес. Действията на държавата го потвърждават! Не се изпращат медиатори да говорят с турци, арменци, руснаци или англичани, нали? Стига сте наказвали истината!

Бравонавас

За да се изискат трафичните дамнни /IP и неговият собственик/ се изисква разпореждане от председател на районен съд .Условието е да става дума за тежко умишлено престъпление, за което е предвидено лишаване от свобода над 5 години. Не плаши хората.

Диагностик

Да раздадат предпазни средства на евроромите - презервативи.

Ференги

Вижте колко малко корона има в Индия ! 

Свещенните води на Ганг не дават на короната дори най-малък шанс за оцеляване.

Invisible

   Мръсна свиня излезе този Хитлер.

PlaNed
снимка на PlaNed

nebenebe,  18/03/2020 - 21:53 

 

Гешев, ето ти фронт.

Да благодарим на колегата nebenebe, че го подсети! 

Явно, милият, чете много много форуми и едва сега е стигнал до СИГА, но бързо се задейства?

Беден Бохем
снимка на Беден Бохем

"Гешев мисли", ми звучи като оксиморон.

☺️

wreckage
снимка на wreckage

ако турнат КПП-та по гетата, единственият въпрос е:

 

Колко секунди ще са неопходими на циганите да се приближат до пазвантите на КПП-тата и да почнат да им кашлят ф лицата?

 

 

ppipi7766

И колко ценни метали има в КПП-то.

Тя войната в Сирия заглъхва, що не сторим тук една?💨

Трябва КПП в прокуратурата, ама обратно на сегашното, не да не допуска цивилни, а да пази гражданите от ония вътре.

 

Васик

Прокурори и главният прокурор не могат да нареждат или да искат каквото и да било от кметовете или от други институции, ако няма извършено престъпление. Къде в горните случаи има разследване, за да участва прокуратурата?

nebenebe

Сега ще се разбере кой става за кмет. Реално. Дърдоренето ни омръзна.

ppipi7766

Подобни първосигнални решения могат да се допускат на лица до 7 годишна възраст.

Да приеме, че мерките се задействат и недай си боже полиция и прокуратура да го спазят.

Как ще се третират нарушителите?

- Глоба от 5 000 лева която те до два часа ще внесатпо сметка на съда?

- Ще ги арестуват и ще ги затворят в мазето на РПУ-то? 1000 човека на 100 квадрата?

- Бой до вразумяване?

Страници

Влез или се регистрирай за да коментираш