Quantcast
На открито маски ще се носят само при струпване на хора | СЕГА
facebook
twitter

ГОРЕЩИ НОВИНИ / България

На открито маски ще се носят само при струпване на хора

Дискотеките в Пловдив ще работят с половин капацитет, в Гоце Делчев вече има вечерен час
Обновена
9 427
Бойко Борисов

Всички лица, когато се намират на открити обществени места, на които има струпване на хора и невъзможност за спазване на физическа дистанция от 1,5 м, са длъжни да имат поставена защитна маска за лице за еднократна или многократна употреба или друго средство, покриващо носа и устата (в т.ч. кърпа, шал, шлем и др.). Това е текстът на заповедта, с която от утре се въвежда задължително носене на маски и на открито. Той бе публикуван малко преди 20:30 часа, по-малко от 4 часа преди да влезе в сила.

Маските остават задължителни и на закрити обществени места, в т. ч. транспортни средства за обществен превоз, лечебни и здравни заведения, аптеки, оптики, национални центрове по проблемите на общественото здраве, административни учреждения и други места, в които се обслужват или имат достъп гражданите, железопътни гари и автогари, летища, метростанции,търговски обекти, църкви, манастири, храмове, музеи и др.

Заповедта на здравния министър предвижда пет изключения, когато маските няма да са задължителни:

- за клиентите в местата за хранене и в питейните заведения;

- за спортуващите на открито и закрито за времето на физическата дейност;

- за участниците в конгресно-конферентни мероприятия, брифинги, пресконференции и семинари по време на изказване (лекция, презентация и др.) при спазване на физическа дистанция от 1,5 м от останалите участници;

- за участниците (водещи и гости) в телевизионни предавания при спазване на физическа дистанция от 1,5 м от останалите участници;

- за децата до 6-годишна възраст.

Заповедта ще бъде в сила от утре, 22 октомври до края на ноември.

-------

В началото на правителственото заседание тази сутрин премиерът Борисов влезе в обичайната си роля на доброто ченге и даде следните наставления на здравния министър:

„Настоявам в нея (заповедта - б.р.) да бъде описан всеки един детайл! Точно и ясно трябва да се обясни на хората, че когато човек върви сам по улицата, кара колело, разхожда се в парка или е на открити места, където няма струпване, не е необходимо да носи маска. Ако иска – може да го стори, но по негово желание“, разпореди Борисов. 

Премиерът изтъкна, че „обществата по света са разделени и броят на тези, които не вярват, че има COVID-19, се увеличава. В същото време броят на заразените върви нагоре в цяла Европа, все повече хора подлагат на съмнения всички мерки в защита на здравето“. 

"Болниците са претоварени в момента, пациентите с COVID-19 са все повече, заразява се медицински персонал. Трябва да мислим и за лекарите, които са на първа линия. Европа въведе задължителни маски, в сила са извънредни положения, затвориха училища, ресторанти, обекти. Ние искаме на базата на убеждението и със стриктен контрол да запазим живота на медицинския персонал, на всички служители на първа линия в битката с COVID-19 и на всички български граждани!", подчерта Борисов. У нас обаче видимо липсва какъвто и да е контрол, а личен пример за това дава самият премиер, който нарушава заповедите, но остава ненаказан. Както "Сега" многократно писа, глобата за влизането му без маска в ловешка църква ще платят данъкоплатците, тъй като РЗИ-Ловеч не посмя да му я наложи и вместо това санкционира Министерския съвет, защото той бил организатор на визитата. За всеки друг гражданин носенето на маска на задължителните за това места е лична отговорност.

 

ЛЕЧЕНИЕ

В същото видео премиерът обяви оптимистично, че вече са обезпечени доставките на лекарствения продукт "Ремдeсивир", „с който се осигурява лечението на пациентите с COVID-19 до края на март 2021 г.". По-късно правителствената пресслужба поясни, че България ще сключи договор с компанията Gilead Sciences за 32 493 флакона "Ремдесивир". Продуктът е с търговско име Veklury и се доставя в рамките на сключеното общо споразумение на ниво ЕС. Количествата са изчислени на база заявки от лечебните заведения и се очаква да стигнат за 6 месеца. За закупуването на медикамента ще са необходими 24,3 млн. лв. В рамките на бюджет 2020 сумата е 4,8 млн. лв. и е подсигурена, съобщават от МС.

 

ОРГАНИЗАЦИЯ

Здравният министър Костадин Ангелов проведе спешна среща с директори на софийски болници, на която е обсъдено как ще се процедира при възникването на нужда от нови болнични легла за заразени с вируса. Ако има пациент, който постъпи в лечебно заведение, той трябва да бъде обслужен на място, линейките не могат постоянно да превозват пациенти между болниците, обясни Ангелов. "Леглата не са свършили в нито едно лечебно заведение, проблемът е с персонала - много изморени, голяма част от тях са позитивни и под карантина. Легла ще намерим, апарати ще намерим, хора трудно ще намерим", обясни Ангелов.

В същото време по места започват да опровергават министъра за леглата - пред БНР областният управител на Кърджали Никола Чанев обяви, че места в местната болница за такива пациенти вече няма. Пациентите от вчера се приемат в Момчилград. Бургас също е пред отваряне на нови легла - отделението за коронавирус в Белодробната болница е с пълен капацитет, почти няма места и в другите й отделения. Областният управител на Варна Стоян Пасев пък обяви, че леглата за коронавирус в местните заведения трябва да се увеличат двойно, тъй като постоянно постъпват пациенти от целия североизточен регион.

 

ОТКАЗ

От МЗ говорят и за въвеждане на санкции за болници, които връщат болни от вируса. Такива новини вече се появяват от различни градове. БНТ съобщи за върнат 64-годишен пациент от Димитровград с пневмония и положителен тест, който не е поет от спешна помощ с аргумент, че няма легла. В същото време се установило, че легла има и в болницата в Димитровград, и в Хасково. По случая тече проверка. 

 

В УЧИЛИЩЕ

"В час маски няма да се носят. Новото е, че на двора учениците вече ще трябва да носят маски, ако се смесват с други класове или изчакват родителите си". Това коментира просветният министър Красимир Вълчев пред Би Ти Ви. По думите му наблюденията на МОН показват, че изискването за дистанция между паралелките се нарушава най-често в дворовете, затова се налага и тази промяна. Ако обаче учениците имат занимания на двора, няма да носят маски, уточни той. Вълчев коментира, че в момента дискусионният въпрос е за носенето на шлемове - те са по-ефективни при педагогическото взаимодействие, но от гледна точка на предпазване имат по-малък ефект. Затова и препоръча на учителите в класните стаи да използват шлемове, но по коридорите да слагат маски.

Към момента заразените с COVID-19 ученици са 300, а учителите с положителни тестове - 293. При педагозите заболеваемостта е по-висока от средната за страната, но това е нормално за колективи, които работят в затворени помещения и с много часове взаимодействие, посочи министърът. По повод смъртта на учителка в Търговище и отказа на класа й да ходи на училище, той заяви, че положението е притеснително предимно в първо средно училище "Св. Седмочисленици", където 18% от учениците са със симптоми на коронавирус, а 250 ученици са подали заявления за обучение в онлайн среда. Това по думите му е индикатор за психоза, като надеждата му е, че скоро тези заявления ще бъдат оттеглени. Иначе, в страната около 550 деца се обучават от вкъщи по желание на родителите, и още толкова - 500-600 - поради здравословни причини. 

 

ПО МЕСТА

Вече са факт първите регионални мерки. Усложнената обстановка в Пловдивска област предизвика съвещание при Дани Каназирева. "Нощните заведения ще работят с половин капацитет. На всеки вход ще се измерва и температурата на посетителите при влизането. Повече от шестима души на една маса няма да се допускат, както и трябва да се спазва 1.5 метра разстояние между масите. Музиката ще бъде по-тиха, за да няма надвикване", обясни тя днес. Утре ще бъдат дадени повече подробности. От обясненията на Каназирева обаче излиза, че по новите правила няма да има 1 кв.м площ на посетител, както е изискването в заповедите на здравния министър.

Тежко е положението и в Югозапада, затова действия се предриеха и там. Община Гоце Делчев въведе вечерен час (21 часа) от днес за непълнолетни лица. Бяха забранени масовите мероприятия на закрито, като за сключване на брак се прави изключение - разрешено е присъствието до 10 души. Още миналата седмица бяха ограничени празненствата и в Благоевград, като отново се допусна изключение за подписването при сватбения ритуал. Разлог пък затвори почти целия покрит пазар. 
 

39

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Делът на положителните корона проби слезе под 40%
Атина удължи националната карантина до 7 декември

27.11.2020

Обновена

345 1
Оперният ас Камен Чанев почина от коронавирус

26.11.2020

5394 9

Коментари

Страници

Калпазанче

ОСТАВКА!

maestrata

С ТРУП ване на хора????💀

Getsbi

Ако ви хване вирусът :

Личният ви лекар - няма да ви приеме , нито прегледа , а направо ще ви изпрати в Инфекциозна болница.

В инфекциозна болница - космонавти на входа ще ви поискат направление издадено след преглед от специалист. Но как ще стигнете до специалист - след като личната лекарка не ви издава направление?

(Параграф:22")

В Аптеката ще ви поискат рецепта - но накрая ще ви дадат лекарството, което личната лекарка ви е предписала. Дозата си определяте сами.

Пълен театър - не разчитайте, че някой се е втурнал да ви помага.

"Проблемът на давщите се е проблем на самите давещи се."

 

 

 

 

mi6osp.

Какво ли ще става в края на март, че всичките му мерки са до тогази ???

Да не е решил да мре тоз чиляк, бре... 

PlaNed
снимка на PlaNed

Във връзка последната наредба за носене на маски, за всички пешеходци става задължително монтирането на "задно" огледало - в случай че върви сам по улицата и някой го настигне.

Получените постъпления от въвеждането на това изискване ще бъдат използвани за увеличаване заплатите на милиционерите!

ЛюдоедкаЭллочка

Тестът PCR не е диагноза;

дали още боледуват от КОВИД-19 козата, папаята и хлебното дърво? 

 

PRESIDENT MAGUFULI OF TANZANIA EXPOSE COVID19 TEST KITS FOR BEING FAULTY, AND INACCURATE! WATCH WHY

https://www.youtube.com/watch?time_continue=1&v=bTU5HXyd9gE&feature=emb_logo

SINDBAD

Часове след анонсираното от здравния министър Костадин Ангелов, че ще издаде заповед за носенето на маски на открито, тръгна онлайн петиция против носенето на открито, съобщава БНР. 

Авторът на петицията Мимо Гарсия се обръща към министър Ангелов с предупреждението, че тази заповед "ще разгневи голям брой хора, които тотално ще се противопоставят на спазването на трите Д-та и така пропастта между паникьори (с по две маски една върху друга) и привърженици на теорията за световната конспирация ще породи огромно напрежение в обществото".

 

арсия подчерта, че изразената в петицията позиция идва от мисленето му на гражданин и „човек, който разсъждава трезво“.

„Аз например ходя час, до два дневно пеша по улиците и около мен наистина няма хора в този момент. И да бъда глобен, защото не нося маска, тъй като буквално съм сам и се движа, това вече минава някаква граница на разума.“ 

 

http://epicenter.bg/article/Veche-ima-onlayn-petitsiya-protiv-noseneto-na-maski-na-otkrito/229994/2/0

SINDBAD

За втори път в историята на корона-епидемията в България политическо лице си позволява да надене хомот върху лицето на българите. За разлика от министъра хирург, съм учил за вирусолог и затова ще си позволя да не приема на доверие тази простотия и ще споделя някои факти:

• има стотици проучвания върху ефикасността на предпазното оборудване, но нито едно контролирано такова за маски, хирургични и платнени, на открито. По тази тема просто няма изследвания. От гледна точка на сегашния министър на здравето това може да е пропуск, но учените знаят кога не си струва да хабят усилия за проучване на очевидни неща;

 

Изводът е ясен – няма полза от носене на хирургически и платнени маски на открито. Повече са рисковете, които тук няма да обсъждам. Министърът на здравеопазването очевидно има други мотиви за издаването на заповедта на маските. Подобни политически мотивирани мерки са позор за системата на здравеопазване и конкретно личностите, които стоят зад тях. За да не завършваме с лоши мисли в ситуацията, има и ирония: за да не носите маски извън вкъщи, ще трябва да пренесете работата си в кръчмите, дискотеката или стадиона, на който каквото повече му допада.

 

http://onovini.eu/2020/10/вирусологът-д-р-сергей-иванов-маските/?fbclid=IwAR2Q_RxnslTIrkHJrdjMIJ23u4b9NRYOGi6cmtCQDtW5d1rZ6WjxGgbU5ZM

 

KTP

Бре, бре, има усет Той, имааа... 

Su38

Аналогията с лекарите, които по време на операция носят маски, за да докажем, че маските предпазват, не е коректна.

Само ще кажа, ще позволите ли да ви оперира хирург, които, макар да е с маска, киха и кашля? И ще има ли хирург, който кихащ и кашлящ, ще започне да оперира, макар и с десет маски, освен ако не е на бойното поле?

d5555

Голяма каша ще настане.Един чул друг недочул проверявашите също ще почнат глоби спорове.Егаси тъпата държава и още по тъпите управници.

sega_reader

Ами света така е устроен.

Тръмп диктува по телефона на Меркел.

Меркел диктува по телефона на Борисов.

Борисов диктува на здравния министър, а преди това и на НОЩ.

Някой да е изненадан ?

вила

Маска за спира вирус с размер един Микрон толкова, колкото оградна мрежа комар, Ама нали трябва да сложат намордник на хората тия нагли тъпи мафиоти😢

НЕКЪФ ЧОВЕЧЕЦ

Има една бабичка в махалата, от всеки джоб вади различна маска. Носи си и пластмасов шлем. Подготвяла и тенджера с две дупки за очите. Разправя, че искала да бъде готова за всякакви заповеди, разпоредби и правилници, затуй и калцуни си има, и хирургически ръкавици, и ако трябва за командата ''Газ, чорапи, наметало'' е готова. Желязно бабе Ви казвам

Zavinagi CSKAR
снимка на Zavinagi CSKAR

...тоз Винету от индианци ни превърна в маймуни...

Дежурния

LXXX вълнения

Доц.Трътлев

Toзи мазен и слузест индивид с прословутото си угодничество и щестлавие внася само хаос и бъркотия къде ли не.

Каспър

Играят го доброто и лошото ченге😁
Ти па вълнения... забавление е по-точно😂😂😂

Порфирий

Браво, Баце!

Светозар

Цвета Караянчева:

„А на министерството на социалното подпомагане дарихме брошури, календари - те бяха от стари години, но бяха прекрасни пейзажи, български пейзажи, и те ги раздадоха на старчески домове. Това трябваше ли да го изхвърлим?"

Тартамут

Това приложна психология ли е или да?

ЛюдоедкаЭллочка

Руският учен, акад. Игор Гундаров, известен епидемиолог определя ситуацията като „тотална психоза“.

 

Според него коронавирусът е тук и ще остане завинаги. Трябва да проумеем и да свикнем с тази мисъл. Друг е по-големият проблем, според него. Това е „тоталната психоза“, с която трябва да се борим с всички сили. Той определя следните симптоми на това „заболяване“.

 

Мания от смъртна опасност и постоянен страх. Казват ви: Хората умират. Нищо подобно! Смъртността от пневмония, например е по-ниска отколкото преди година.

 

Втори симптом: Алогично мислене. Логиката се срина и всички се втурнаха да купуват тоалетна хартия и елда. И логиката изчезна.

 

Трети симптом: Раздвоено съзнание. Властите от една страна казват: епидемиологичната ситуация е овладяна. А от друга повтаря: Много е страшно, умират хора, слагайте маски и спрете да излизате.

 

Четвърти симптом: Емоционална простотия. Възрастните под ключ. Преследват и глобяват хората без маски.

 

Всичко това, категоричен е акад. Гундаров е политическа шизофрения.

d5555

Играят театро доброто и лошото ченге.Единият лъже другият маже.Но има и балъци които им се хващат.

geo_19

Ср., 21/10/2020 - 13:38 (нов)

geo_19

Бързо клекна тиквата. Може да му се признае, че има усет за предстоящото недоволство и бойкотиране на "мерките" и даде превантивно заден ход.

ЛюдоедкаЭллочка

Сигнал! Раздават пари на роми, за да ги пишат с Covid-19? (СНИМКИ+ВИДЕО)

 

Ivona Hristova  9 hrs

"От 6:00 ч всяка сутрин пред кооперацията ни под терасите си виждаме ето това...Пред медицинската лаборатория се струпват към 100 човека от квартал Бенковски ... Чудя се дали има нещо общо с Covid 19 или е чиста случайност "

 

https://www.facebook.com/100012353987110/videos/1034329536988836/

няманищо

Този примат, за който е непостижимо след 10-месечна епидемиологична обстановка да си постави маска и да научи правилата за кашляне на публично място( днес на заседанието на МС кашляше в шепи), се напъва да обясни кое е открито и кое е закрито.Естествено от утре всяко нещо ще е полуоткрито или полузакрито, а заповедта една грозна подигравка.

няманищо-важно е дунята  да се почувстват обгрижени свише.

 

deqerven
снимка на deqerven

Важното е поне още мъничко да връткаме едни субстанции в.... ресторантите, които са параван за дискотеките. 

j.jelevban

      Не забравяйте,че Борисов дойде след Станишев и Орешарски.И двамата по образовани и може би по-умни.Резултата при първите двама беше по лош.Очевидно е и защо.Бяха по- послушни.За което и Станишев беше възнаграден.Борисов поне се опита да лавира.Не му се получи и дойде атаката отвън естествено с активното съдействие на мекерета тук.На Борисов могат да се препишат какви ли не грехове.Но проявява здрав разум. Не навсякъде днес е така в Европа.

     Нямам нищо против да се критикува Борисов.Самия аз го правя откак се появи на пол.сцена.Но нека го критикуваме за това което е заслужил.В случая с маските прояви здрав разум.За разлика от образования здр.министър.

няманищо

Не им е лесно на глашатаите МУ. Когато не могат да разберат какво е казал или с каква трайност ще е казаното, започват да плюят враговете МУ, посочени естествено от него като такива.

А в случая с маските разумът е в това, че нищо конкретно НЕ каза.

bay Dragan

На трибуната заема своето място Докторът по медицина и пожарникарство, с номинация за член на Съюза на българските художници, за футболист на годината и световен кмет др. Бойко Борисов.

Страници

Влез или се регистрирай за да коментираш