Quantcast
Началникът на ГДБОП и зам.-шеф на ДАНС са уволнени | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / България

Началникът на ГДБОП и зам.-шеф на ДАНС са уволнени

Първият е преназначен в МВР, а вторият - Недялко Недялков, е човекът, отнел допуска до тайни на Рашков
Обновена
5 733
 БГНЕС
Любомир Янев

Началникът на Главна дирекция "Борба с организираната престъпност" (ГДБОП) - главен комисар Любомир Янев, е бил отстранен от поста тази сутрин и преназначен.

Това съобщи самият Янев пред "Нова тв": "Преназначен съм в ново звено, сформирано от експерти лично към министъра на вътрешните работи Бойко Рашков. Той и екипът ме извикаха и ми го съобщиха". Той каза също така, че началник на ГДБОП ще стане Калин Стоянов, който в момента е шеф на дирекция за агентите под прикритие.

ГДБОП е една от споменатите от съпредседателя на Демократична България Атанас Атанасов служби, които са подслушвали лидери от протеста. Той обяви, че 32-ма души от "Има такъв народ", "Демократична България" и "Изправи се! Мутри вън!" са били подслушвани след Нова година, включително и по време на предизборната кампания. 12 от тях са подслушвани от “Вътрешна сигурност” на МВР, 12 от ДАНС, а останалите 8 от ГДБОП. В един от вариантите изрично бе споменато контратерористичното звено на антимафиотската служба. 

 

Иначе Любомир Янев стана началник на ГДБОП преди година със заповед на тогавашния вътрешен министър Младен Маринов. Назначението му стана факт след безпрецедентната акция на дирекция "Вътрешна сигурност" и Специализираната прокуратура, при която бяха арестувани шефът на отдел "Наркотици" Цветан Панков и началникът на сектор Кирил Ванков. Ден по-късно премиерът Бойко Борисов поиска оставките на шефа на ГДБОП Ивайло Спиридонов и на зам.главния секретар на МВР Георги Арабаджиев. Тогава бе назначен и Янев.

Това е поредна рокада в системата на МВР. Миналата седмица служебният вътрешен министър Бойко Рашков подписа заповед за образуване на дисциплинарно производство срещу бившия директор на "Вътрешна сигурност" в МВР старши комисар Стефчо Банков. Разследването срещу Банков, който след като бе отстранен от поста във "Вътрешна сигурност" бе преназначен като директор в "Звено за подпомагане на министър по чл. 33, т. 1 от ЗМВР", е за допуснато тежко нарушение на служебната дисциплина - изявления, уронващи престижа на МВР. До приключване на дисциплинарното производство Банков е временно отстранен от заеманата длъжност.

В същото време стана известно, че и зам.председателят на ДАНС Недялко Недялков е освободен от длъжност. Само преди дни бе махнат и шефът на Агенцията Димитър Георгиев. В интервю за "24 часа" Недялков обяснява, че е в отпуск и от колеги от службата е разбрал, че има решение от петък на Министерски съвет за неговото освобождаване.

"Към сегашния момент никой не е говорил с мен, за да ме уведоми и да съм провел някакви предварителни разговори по този въпрос", каза Недялков пред журналисти и допълни: "Мотивите за моето освобождаване са системно несправяне със служебните задължения, уронване престижа на агенцията и това, че едва ли не аз не мога да си върша работата". Той каза, че си обяснява случилото се с работата на Агенцията и редицата операции срещи олигарси.

„Добре знаете, че у нас бе разбита шпионска мрежа. Може да има и личен мотив, защото подписът за отнемането на допуска до класифицирана информация на Рашков е мой”, обясни Недялков.

„Когато проведохме среща със Стефан Янев на нея присъстваше и Рашков, тогава основните въпроси, които бяха задавани към мен, бяха детайлна информация за шпионския случай. В последствие г-н Рашков се обърна към мен и попита защо не отнема допуска до класифицирана информация на главния прокурор, на което аз му отговорих, че той го има по право и това няма как да се случи”, каза още Недялков. 

Той обясни, че е на тази позиция от почти 8 години. "Многократно съм награждаван, като само за тази година имам поне две награди за добре свършена работа", каза още Недялков.

Още

МВР: На избиратели се раздават по 100 лв. за вота

28.09.2022

Обновена

2322
82% повече електромобили и хибриди са внесени у нас

27.09.2022

3299
Граничари спасиха мигранти на лодка до нос Шабла

22.09.2022

Обновена

972