Quantcast
Над десет хиляди се включиха в "Похода срещу руския фашизъм" | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / България

Над десет хиляди се включиха в "Похода срещу руския фашизъм"

Демонстрантите викаха пред БНР: Волгин вън!, а пред сградата на руското посолство: Убийци!
Обновена
10 101

Многохиляден Поход срещу руския фашизъм се проведе тази вечер в София. Шествието тръгна от площад "Независимост" и стигна до посолството на Русия на бул. "Драган Цанков". Походите са продължение на демонстрациите в подкрепа на Украйна, които събраха по над 10 000 души през изминалите седмици. И тази вечер протестиращите отново бяха видимо над десет хиляди.

Маршрутът на мирното шествие в София бе по "Раковска" и "Граф Игнатиев", но група протестиращи се насочи и към Паметника на Съветската армия, където по-рано се стигна до сблъсъци между русофили и русофоби.

Протестът започна пред президентството на площад "Независимост" със скандиране "Оставка!" и "Тук не е Москва". Националното радио бе удостоено с освирквания и викове "Волгин вън!". Пред руското посолство дойде ред на "Убийци!", "Фашисти!", "Червени боклуци!". Присъстващите украинци скандират "Русия без Путин!".

Пред плътния полицейски кордон, който опасваше сградата на посолството, протестиращи разляха червена боя и оставиха различни вещи, сред които и стар куфар с надпис: "Чемодан! Вокзал! МаЦква!" и играчки, символизиращи децата станали жертва на войната.

 

"Възраждане" отново опита да направи провокация срещу мирното шествие. Група, позиционирана от другата страна на полицейския кордон пред руското посолство, пусна мощно руски маршове, но множеството успя да ги заглуши. Като се стъмни, фасадата на посолството бе осветена с цветовете на украинското знаме и с надпис - "Путин, иди на.уй!". От полицията са обяснили неофициално на организаторите на похода, че уредбите, дънещи високо музиката в късния час, били на територията на посолството.

Днес - в Деня на Европа, се навършват 75 дни от нахлуването на руските войски в Украйна - безпрецедентен акт на непредизвикана агресия, който застрашава мира в цяла Европа, написаха по-рано организаторите на шествието. Този ден отбелязва за европейците края на Втората световна война и окончателната победа над нацизма, но в Русия е превърнат в емблема на пропагандата и претенцията за велика сила на Путин. 

"България отдавна е фронт за Путиновата пропаганда и изнудвачески подход. Спирането на газовите доставки е само най-скорошният пример за дългогодишна политика за подчинение и зависимост на българската икономика и българското общество, не без съдействието на български политици от целия спектър и дипломатически представители, разпердушинили всички понятия за дипломация и наричащи българските граждани “евроатлантически подлоги”, пишат инициаторите на похода. Те апелират правителството да предостави военна помощ на Украйна като знак, че "България е смела, независима и неподвластна на шантажи държава". 

"Фашизмът днес е в Русия на Путин. Пътят към мир е един - агресорът да изтегли войските си от територията на Украйна и да прекрати нападенията по земя и въздух. Справедливостта изисква виновните за престъпленията срещу украинците да поемат отговорността си. Наша отговорност като граждани е да защитаваме цивилизационния избор на България като свободна държава, която сама определя пътя си", завършва възванието им. 

 

Напрежение

Сблъсък между граждани възникна днес на Паметника на съветската армия, съобщи БНР. На паметника имаше група хора с плакат "Не предавайте Македония". Един от тях заяви, че в момента, в който са дошли официални лица, хората са били избутани: "Най-мирно застанахме, както виждате, на плаката пише "Не предавайте Македония", защото това са хората, които всъщност предадоха Македония. Дойдоха официалните лица, включително бивши общински съветници от БСП, депутати, употребиха сила срещу нас, докато ние си стояхме най-мирно с плакати… Вие виждате няколко счупени знамена, няколко скъсани плаката, всичко това беше, след като започнаха да ни удрят и да ни блъскат". 

Между двете групи прелетяха и взаимни обвинения във фашизъм. На паметника бе и руската посланичка Елеонора Митрофанова. В словото си тя каза, че в момента тече опит за пренаписване на историята, като се сменяли местата на жертвите и агресорите. Изказването ѝ бе съпроводено от викове и освирквания.  

Рано сутринта една от фигурите на паметника на Съветската армия беше оцветена с помощта на дрон. Използвани са цветовете на украинското знаме - жълт и син. Пред паметника на 4 и 5 май имаше сблъсъци. Причината - опита на активисти да опаковат монумента със знамената на България и Украйна. На 4 май знамето на Украйна беше свалено от него. На 5 май граждани, които се обявиха за "неутралитет" спрямо войната в Украйна, направиха жива верига пред паметника, за да го пазят от опаковане.

 

Още

Диверсанти, ракети или цигари взривиха летището в Крим

11.08.2022

bbc.ru

3367
Руски разузнавателен самолет е засечен два пъти край Аляска

11.08.2022

1951
Русия е загубила 70-80 000 души във войната в Украйна

09.08.2022

Обновена

8676