Quantcast
Наддаването за пенсиите започна - ГЕРБ предложи 15% от 1 юли | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / България

Наддаването за пенсиите започна - ГЕРБ предложи 15% от 1 юли

Бившите управляващи искат и запазване на 60-те лв. добавка до края на годината
15 061
 БГНЕС
Деница Сачева и Тома Биков

Наддаването за пенсиите преди второ четене на актуализацията на бюджета започна. ГЕРБ внесе свои предложения, които надскачат първоначалния вариант на правителството.

Бившите управляващи предлагат от 1 юли 15% осъвременяване на пенсиите за трудова дейност, отпуснати до края на 2021 г. вместо 10%, както предлага правителството. Те искат и запазване на добавката от 60 лв. за всички пенсии до края на годината, като октомврийското увеличение отпадне до изработване на широко консултирана цялостна реформа. Предлагат и различен размер на минималната и максималната пенсия - най-ниската да стане 430 лв. от 1 юли, а най-високата - 2000 лв., като запази този размер до края на годината. При максималните пенсии вариантът на ГЕРБ предполага намаление, но при минималната на практика е увеличение, тъй като с 60 лв. добавка тези хора ще получават 490 лв.

Управляващата коалиция предложи 10% от 1 юли плюс включване на 60-те лв. към размера на всички пенсии за трудова дейност, включително и бъдещите. От 1 октомври 717 000 пенсии ще бъдат увеличени чрез преизчисление. Минималната пенсия става 467 лв., а максималната се увеличава на две стъпки - на 2000 лв. от 1 юли и на 3400 лв. от 1 октомври, според първоначалния проект за актуализация на бюджета на държавното обществено осигуряване.

ГЕРБ смятат, че 15% ще постигнат изпреварващо компенсиране на средногодишната инфлация за годината. За добавките предлагат да се запазят, за да имат възрастните допълнителна подкрепа за доходите си, но в същото време да не се стига до "замърсяване" на пенсията с плащания, които нямат нищо общо с осигурителния принос. В залата Деница Сачева каза, че това трябва да е обвързано с реформа в социалното подпомагане, която да влезе в сила от следващата година. За предлаганото увеличение от 1 октомври, бившите управляващи коментират, че то не предлага устойчиво и цялостно решение, затова е по-добре да се мисли за промени в пенсионната система, които да вървят заедно с реформи и в други системи - активни политики на пазара на труда, социални услуги, здравеопазване и пр.

Предстои да се видят предложенията на другите партии в парламента. Срокът за предложения изтича в края на утрешния ден. Ситуацията е трудно предсказуема, тъй като и ИТН, и ДПС заявиха намерение за предложения преди второ четене, а несъгласие с някои промени имаше даже сред ДБ и ПП, които смятат включването на твърда сума към размера на бъдещите пенсии за изкривяване на осигурителния модел.

Още

"Промяната" не бива да разчита само на площадна подкрепа

27.06.2022

ДИЯН БОЖИДАРОВ

1001
ГЕРБ материализира "Хемус" в луксозни хотели и сметки в чужбина
Тошко Йорданов: Петков се оказа с манталитета на Борисов

26.06.2022

Обновена

7068