Quantcast
Наказан от МВР за боя над протестиращи вече работи за главния прокурор | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / България

Наказан от МВР за боя над протестиращи вече работи за главния прокурор

Андон Андонов се е преместил от МВР в Бюрото по защита при главния прокурор
4 967
 стопкадър от камерите на МС
Кадър от записите от охранителните камери на Министерския съвет.

Андон Андонов, който е един от полицаите, санкционирани дисциплинарно за превишаване на служебните си правомощия по време на антиправителствения протест на 10 юли м.г., вече работи в Бюрото по защита. Структурата е на пряко подчинение на главния прокурор.

Пресцентърът на прокуратурата е потвърдил пред "Свободна Европа" тази информация с уточнението, че към момента, когато е постъпил на работа, Андонов е отговарял на "всички законови изисквания за заемане на длъжността". Оттам допълват, че в момента Андонов е отстранен от работа, след като му е било повдигнато обвинение за нанасяне на лека телесна повреда на протестиращи.

Не става обаче ясно кога е повдигнато това обвинение, нито кога Андонов е назначен в Бюрото. Това отново поставя въпроса кога всъщност прокуратурата подведе под отговорност четиримата служители на МВР, за което се похвали едва вчера заради обществения натиск и след година мълчание по темата.

Според вътрешния министър Бойко Рашков Андонов работи в Бюрото от началото на 2021 г. Министърът обяснява пред "Свободна Европа", че именно Андонов е най-тежко наказаният за превишаване на полицейски правомощия по време на миналогодишните протести.

След дисциплинарната проверка в МВР, свързана с бруталното насилие, упражнено по време на протеста преди година, Андонов е наказан със забрана за повишение за срок от 2 години. По време на протеста той е началник на сектор към отдел "Специализирани полицейски сили за опазване и възстановяване на обществения ред" при СДВР. Той обжалва наказанието си и, както "Сега" първи писа, наскоро Административният съд в София потвърди наказанието му като правилно.

Съдът приема, че е безспорно доказано, че Андонов е извършил нарушения на Закона за МВР и е правилно санкциониран.

От акта от вътрешната проверка в министерството се установява, че на 10 юли 2020 г., в около 23:30 ч. пред сградата на Министерския съвет протестиращи са започнали да хвърлят стъклени и пластмасови бутилки към полицейския кордон, съставен от полицейски служители, които са били без предпазно оборудване, облечени с жълти жилетки с надпис "Антиконфликт".

Затова служители от "Специализирани полицейски сили за опазване и възстановяване на обществения ред" започнали да уплътняват полицейския кордон и да предпазват с ръце главите на колегите си от първа линия от летящите към тях предмети. Андонов наредил най-агресивните протестиращи да бъдат извадени от тълпата, далеч от останалите - под колоните на МС.

"При тези действия и задържането на протестиращите, главен инспектор Андонов и подчинените му служители мл. инспектор С. С., заедно с мл. инспектор Д. Д. и мл. инспектор А. А., са използвали физическа сила спрямо протестиращи граждани, като им нанасяли удари с ръце и крака, както и са влачили задържани по настилката. Изброените служители са използвали палка и белезници, без да се съобразяват с конкретната обстановка, характер на нарушението на обществения ред и личността на правонарушителите. След извеждането на лицата и поставянето на белезници главен инспектор Андонов, (вкл. и неговите подчинени) не е преустановил прилагането на физическа сила - удрял ги е, влачил ги е и ги е хвърлял върху други задържани, без обстоятелствата да налагат това", пише в съдебното решение, което е окончателно.

Тази седмица главният прокурор Гешев трябва да внесе в парламента доклад за дейността на Бюрото по защита. "Демократична България" и "Изправи се БГ! Ние идваме" междувременно внесоха предложения за законови промени за прехвърлянето му от главния прокурор към Министерството на правосъдието. По темата има и висящо дело в Конституционния съд.

 

Още

Полицията залови 25 нелегални мароканци в "Орландовци"

19.09.2022

538
МВР задържа 37 нелегални мигранти в София

30.08.2022

469
22-годишен младеж се оплака, че е бит от поне петима полицаи

08.08.2022

Обновена

9261