facebook
twitter

ГОРЕЩИ НОВИНИ / България

НАП влачи проверката по Барселонагейт почти половин година

Данъчните още търсят откъде бащата на "Мис Бикини" има 1 750 000 лв.
8 727
 El Periódico
Докато НАП приключи с проверката си, къщата в Барселона беше продадена.

Близо половин година не стигна на Националната агенция по приходите да приключи с проверката по скандала "Барселонагейт", в който бе замесен и името на премиера Бойко Борисов. НАП започна ревизия след сигнал на гражданско сдружение БОЕЦ, че бащата на манекенката Борислава Йовчева е направил сериозна инвестиция във фирмата Emma BGS, чието седалище е именно луксозната къща в Каталуния и се разследва от испанските власти за пране на пари. Говорителят на приходната агенция Росен Бъчваров съобщи за "Сега", че проверката все още е в ход.

НАП започна работа по случая още на 27 февруари. От БОЕЦ твърдят, че бащата на "Мис Бикини" - Георги Йовчева, не може да докаже произхода на средства в размер на 1 750 000 лв. Според цитираните документи, през 2015 г. той е вложил тези пари като капитал в Emma BGS SL. Така излиза, че Йовчев е разполагал с 875 хил. евро. Той е бивш водопроводчик от Сандански, няма бизнес или пък продажба на имоти, което да оправдае направените разходи, твърди сдружението.

Въпросната фирма имаше и луксозен магазин за дрехи с площ 140 кв. м на една от централните улици на каталунския град - Paseo de Grácia. Бутикът беше моментално опразнен и затворен след публикациите на испанския вестник "Ел Периодико". Изданието съобщи, че казусът с къщата, при който изплува и името на премиера Бойко Борисов, се разследва от властите в кралството.

Другата половина от капитала във фирмата Emma BGS SL е внесен от офшорната фирма Palms Enterprises. В България тя се представлява от бизнесмена Йордан Христов. Той е мажоритарен собственик на "Спортни имоти Приморско" и е спряган за влиятелна фигура в ГЕРБ. Бизнесът му започва с помощта на община Приморско, която апортира общински земя в неговата фирма. Свързани с Христов дружества досега са спечели над 7 млн. лв. от европроекти и обществени поръчки, разкрива "Биволъ".

Междувременно къщата в Барселона, за чийто собственик се афишира бившият директор в "Лукойл България'' Александър Чаушев, изненадващо беше обявена за продан. Преди около два месеца тя се появи в сайт на известна агенция за продажба на недвижими имоти за цена от 2 950 000 евро. Имението, която сега си търси купувач, от 2013 г. е собственост на компанията Numin Invest S.L, свързана с предполагаемата мрежа, вкарала над 5 млн. евро в Каталуния в последните години, според разследването на испанската полиция. Тогава къщата е придобита за 3 млн. евро, но реалният й собственик и мажоритарен партньор в Numin Invest - Александър Чаушев, не се заселва в нея.

По време на полицейското наблюдение над имота е установено, че манекенката Борислава Йовчева, нейните родители и дъщеря й, които са регистрирани в къщата от шест години, я обитават поне до края на 2019 г. В Испания разследването, водено срещу Борисов, продължава. "Разследването не е приключило, има много данни, които продължаваме да разследваме. С обичайните контакти и регламентирани канали. Не можем да дадем повече подробности, тъй като става въпрос за класифицирана информация." Това отговориха от полицията на въпросите на "Сега" дали са искали съдействие от българските власти за разпита на Борисов или на други лица.

8

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

НАП: Имате 12 дни да оправите грешки в данъчните декларации

18.09.2020

755 1
Дебатът в ЕП за българската демокрация ще е на 5 октомври

17.09.2020

Обновена

ДОРОТЕЯ ДАЧКОВА

50002 97
КПКОНПИ проверява горското в Шумен по разследване на "Сега"

16.09.2020

Обновена

1403 5

Коментари

Льо Клер

Като стане работата с оставката на Боцата, ще ги сменят и ще се побърза. А, иначе ще се влачи, влачи...

пешо 2

Ама не ви ли го разясни вече сеньор Серхио Чавес? Еей неразбрани хора.

майор Цепеняков

Наистина, проверката продължава. Но съвсем не защото бива съзнателно забавяна, както намеква заглавието. А точно обратното, защото НАП работи по случая издълбоко, високопрофесионално, отговорно и с изключително внимание. Неслучайно народът ни има приказка "Бързата работа - срам за майстора". В крайна сметка не става дума за 200, 300 или за 500 лв. А за 1 750 000. Т.е. за 175 МИЛИОНА стотинки! Заради интереса на СМО и на цялото общество към случая, експертите и експертките на НАП проверяват произхода на всяка една от тези стотинки, оглеждат я отпред, отзад, отгоре, отдолу, отляво, отдясно и околовръст. Проследяват подробно нейната данъчна история и заедно с това данъчните истории на всички нейни роднини, колеги, съседи и просто познати. А за това е нужно време, време и още веднъж време! Налага се да бъде прегледана и произведена огромна по обем документация. Във връзка с това НАП се принуди да обяви обществена поръчка за строителството на четиринайсет четиринайсететажни специални хранилища, изградени по най-съвременни стандарти и оборудвани с най-новите супер дупер технологии. В тях документацията по случая ще може да бъде съхранявана в продължение дори на столетия. За да се гарантира качествен, окончателен и абсолютно истинен резултат, заетите с проверката екипи на НАП преминават през постоянни курсове, семинари и обучения през целия живот за повишаване на квалификацията, всекидневно обменят опит с данъчните служби на страните от Европа, Северна и Южна Америка, Азия, Африка и Океания. Както досегашната, така и бъдещата работа на НАП по случая заслужават не пренебрежение и концентриран негативизъм, а обществено поощрение, аплодисменти, морално и материално стимулиране. Имаме пред себе си образец на данъчно разследване, което очевидно ще влезе в писаната и неписаната история на българската данъчна администрация. И не само на българската.

Льо Клер

Ти не си ли "пържолка"?

Интервал

По нашите стандарти за влачене може да се говори поне след петата година.

randevu

Кой пък чака проверката на НАП? 

Under_My_Thumb

Защо се сещам за класическия герой бай Ставри?

 

— Мирише ми на командировка в Софийския Централен Затвор… От мен един съвет: килия 213, вторият етаж, южното крило. При бай Ставри… познавам го лично… Човекът е строг! Но справедлив. Много обича майтапите. Вие сте млад, ще излезете запазен.
— Другарю капитан, моля Ви! На мен ще ми стане лошо!
— Първата година е трудно. После се свиква!

https://bg.wikiquote.org/wiki/%D0%9E%D0%BF%D0%B0%D1%81%D0%B5%D0%BD_%D1%87%D0%B0%D1%80

atlantis

НАП макър трудно, може би, за немного кратко време, ще събере тези пари от цялата си администтрация в помощ на любимия си БиБитко. След което, ще обявят, че парите са на лице и са вложени от НАП, а не от някакъв си баща.

Влез или се регистрирай за да коментираш