facebook
twitter

ГОРЕЩИ НОВИНИ / България

Не е ясно разрешил ли е съдът изземане на съкровищата на Божков

Говорителката на главния прокурор заяви, че не е упълномощена да разкрива такава информация
3095
 МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА
Прокуратурата прибра скъпите коли на хазартния бизнесмен.

Веднага, след като бяха повдигнати куп обвинения срещу хазартния бос Васил Божков, прокуратурата моментално се зае да конфискува имуществото му. Първоначално говорителят на главния прокурор Сийка Милева се похвали, че от дома на най-богатия българин са иззети множество картини. В понеделник вещи лица, прокурори и реставратори влязоха в офиса на “Нове холдинг” с намерението да изнасят богатата колекция от културни ценности на Божков. В крайна сметка прибраха три луксозни автомобила, а съкровищата на бизнесмена се оказаха в режим на "описване".

Не става ясно обаче дали съдът е разрешил конфискациите. Попитана от "Сега", Милева обясни, че има различни конфискации и не знае за коя точно се интересуваме. След въпрос дали има съдебно разрешение за която и да е, тя отговори: "Такова разрешение не се налага от съда. Иска се от специализирания наказателен съд, ако делото е в специализираната прокуратура, за запори на определено имущество на обвиняеми лица, но това е друга процедура". После добави, че не е оторизирана от наблюдаващия прокурор да дава подобна информация. Милева използва този аргумент и след въпрос дали антикорупционната комисия (КПКОНПИ) е участвала при изземането на картини и коли.

По всичко личи, че държавното обвинение ще сложи ръка върху колекцията от антични предмети на Божков. Главният прокурор Иван Гешев беше категоричен, че "тези съкровища са откраднати и изкопани от българската земя. Имаме данни, че са изкупени от иманяри и са изпрани на аукциони, за да попаднат в тази колекция", заяви той в интервю за БНТ.

 

Преди дни Кирил Христосков, изпълнителен директор на Фондация "Тракия", музей "Васил Божков", обясни за "Сега", че законът предвижда доста сложна процедура, ако все пак от прокуратурата искат да изземат антиките: "Трябва да се направи опис на състоянието на предметите, да се вземат размерите на всеки един предмет, да се направят съответните индивидуални опаковки, да се доставят контейнери и след това да бъдат транспортирани. Горе-долу това е процедурата, която първо е мното трудоемка, второ е скъпа, защото почти всички материали, свързани с пренасянето се доставят от чужбина".

15

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Прокуратурата разследва дали някой е "джуркал" дела

03.04.2020

Обновена

960 3
Съд нареди мъж под карантина да се следи с електронна гривна

02.04.2020

Обновена

3788 34
МВР наложи глоби за 4 милиона лева за разходки в парка

01.04.2020

Обновена

9657 30

Коментари

nobody2

"не съм упълномощена да разкривам такава информация" е слаб 2 за даскалите, дето са учили сийчето на пи-ар. румито се справяше по-добре. иначе и двете фащат око.

ppipi7766

Преведено от ПР-ски на нашенски: 

Няма подписана заповед.

 

urupuchi
<p>Е. Нали ако има заповед няма да можем да плащаме глоби и обещетения в Страсбург след време.</p> <p>&nbsp;</p>
Леля_Стойка_III

Толкова ли е сложно и тая да излъже, казва че има санкция от съда и толкоз. Щото ако няма работата отива на поредното престъпление извършено от прокуратурата - как ще конфискуваш нещо без съдебна заповед?

ppipi7766

До тук няма изречена и една истина, оплели са се като патета в кълчища и не знаят да мърдат ли или не.

Сал каскета се пъне като горд баща паток.

paragraph39

НЕ е необходимо "съкровищата на Божков" да бъдат ИЗЗЕМВАНИ преди решаване от Съд на съдбата им!

Достатъчно е да бъдат подробно описани, заснети и оценени, и предадени с протокол, подписан от тях, на собственика и/или владелеца им- НА "ОТГОВОРНО ПАЗЕНЕ", БЕЗ ПРАВО НА РАЗПОРЕЖДАНЕ! Дори НЕ е нужно предметите да напускат помещенията и местата, където са към момента!

Леля_Стойка_III

Както стана с джипа от снимката ли? Натоварен на репатрак и айде ... на отговорно пазене неизвестно къде. Имаше преди години, мисля първия Му мандат беше, хареса си един задържан джип на митница в североизточна България и го подкара някъде. Замина си с него, после как го овъртолиха документално не знам ... ама служителите тогава останаха като гръмнати с виснали ченета. От тогава минаха 10-тина години, а още не са се научили как стават нещата.

Conviction
снимка на Conviction

Глей де черепа си държал колите...

 

с откраднати $ си купил съкровища.

Знае се че цели орди иманяри работят  за него другия за  конфискация е боян радев    основателя на мутробарока.

Калпазанче

Кой се интересува от законите? На Каскета всичко е разрешено. Пише го библията на Магнаурската школа!

KTP

Не е ясно разрешил ли е съдът изземане на съкровищата на Божков

 

На кого не му е ясно? На мен ми е повече от ясно - тези прокурорски своеволия НЕ са минали през съд и няма съдебно решение или разрешение за това... те и затова се гънат и увъртат, щото е ясно че са сгазили лука. ПАК. И сега се чудят по кой член да го прокарат та малко от малко да изглежда законно... 

Същото беше и със СРС-тата. Изпляскаха се, а като ги притискаха с въпроси се почна "ма то това не са СРС-та"... а какво са? И защо ги използвате??? 

F1

Когато ситуацията е революционна се вземат извънредни мерки. Черепът бива разкулачен. Революционният морал го позволява. Тръбопровод за Перник за 30 дни! Браво, брависимо! .  Само китайците ли ще се фукат с някаква си болница сътворена за една неделя? Това проекти, проучвания, съгласувания, разрешения и прочие буржоазни измишльотини са неуместни и съвсем естествено пометени от революцията. Гошо тарабата беше завещал, за десет години да настигнем хамериканците. Извънредно положение май лорд! 

Калпазанче

На "телефона на доверието" ли се събират данни за "престъпленията" на издирвания? Вече някои "мисирки" и "келеши" питат:- "защо не са изнасилени?" "защо не са били мишена" и прочее въпроси.

Slava
снимка на Slava

По всичко личи, че държавното обвинение ще сложи ръка върху колекцията от антични предмети на Божков.

 

Как стигнахте до извода "по всичко личи" и кое е това "всичко"? ?

вила

ЯСНО е,че няма решение на съда.Ако имаше гешефтарите щяха да го развяват по тивита и мегдани1ама нали на територията закона е Борисов,напомня ни и Дер Шпигел?!

АлСал

тези съкровища са откраднати и изкопани от българската земя

Дали ще останат на нея и при кого е въпросът.

Божков съумя да насочи прожекторите към този въпрос, че чак му лепнаха "хибридна война" от злоба.

А колите са "пари за семки" за него. Както завършваше един виц "...нека оди бос!"

Влез или се регистрирай за да коментираш

×