Quantcast
(Не)приятелски огън: БСП пита Радев подкрепя ли партия на Петков | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / България

(Не)приятелски огън: БСП пита Радев подкрепя ли партия на Петков

"Стефан Янев няма да кихне без разрешение от Румен Радев", каза политологът Калоян Методиев
Обновена
5 614
 МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА
Георги Свиленски

Изявлението на премиера Стефан Янев вчера, че би подкрепил партия на Кирил Петков, резонно повлече негодувание в БСП. На мушката е президентът. БСП издигна Румен Радев преди 5 години и го счита за свой, но назначените от него служебни министри днес подготвят партия. 

Членът на социалистическото ръководство и депутат Георги Свиленски заяви: "С изявлението на премиера Янев явно е факт, че се готви политически проект на министрите Кирил Петков и Асен Василев. Тук е много интересна позицията на президента Радев, защото премиерът и двамата министри са назначени от него. Той подкрепя ли този проект и действията на премиера, който казва, че би гласувал за него? Преди няколко дни чухме, че е благодарен на българските социалисти, които са го подкрепяли и работили за избора му. Сега едно такова изявление от неговия служебен премиер не вярвам, че радва българските социалисти".

Свиленски направи изявлението пред телевизията на БСП. А за да е ясно, че той изразява общото настроение, партийният пресцентър разпространи думите му. Свиленски добави, че в миналото са се правили много политически проекти - едни на гърба на БСП, други покрай БСП, но всички са били неуспешни.

Колегата му Стоян Мирчев също стрелна (не)приятелски огън. "Важно е президентът да каже какво му е отношението към тази партия преди президентските избори, за да го чуят и нашите членове. Това би било коректното отношение към всички хора в БСП, които го избраха първия мандат. Президентът и служебният премиер би трябвало да бъдат надпартийни", каза Мирчев пред Нова телевизия.

"Новият политически проект около президента и служебното правителство и министри е в напреднала фаза на изграждане. След като самият Стефан Янев каза, че би го подкрепил – Стефан Янев няма да кихне без разрешение от Румен Радев." Това каза политологът Калоян Методиев, който е и бивш шеф на кабинета на президента пред bTV.

„Вижда се, че са в напреднала фаза на изграждането на партийни структури. Дори Христо Иванов каза, че би подкрепил проект около Кирил Петков и Асен Василев“, доъплни експертът.

Политологът е убеден, че така обсъджаният евентуален политически проект със сигурност ще се превърне в реалност заради думите на премиера Стефан Янев пред Нова телевизия, че при политически проект на двамата министри Петков и Василев, той би дал своята подкрепа.

Според Методиев структурите на бъдещата партия се изграждат с лица от „Демократична България“ и БСП. „Когато се прави политически проект докато си във властта е лесно.  Той допълни, че е напълно възможно новата партия да прескочи бариерата още на предстоящите парламентарни избори, като ще вземе от избирателите на БСП и на „Демократична България“ най-вече.

 

Още по темата: 

 

Още

Радев засега ще държи юмрука си в джоба

01.12.2021

ЛЮДМИЛ ИЛИЕВ

2575
Прокуратурата чака КПКОНПИ, за да реши проверката срещу Кирил Петков

29.11.2021

Обновена

ДОРОТЕЯ ДАЧКОВА

12413
НС ще има на 3 декември, МС - след Никулден, бюджет - догодина

28.11.2021

Обновена

5799