Quantcast
НИМ отказва да каже или покаже къде е иззетият ритон на Божков | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / България

НИМ отказва да каже или покаже къде е иззетият ритон на Божков

Милиардерът алармира, че сребърен предмет за 600 000 долара от колекцията му се продава
Обновена
27 866
 Фейсбук профил на Васил Божков
Съобщение от 19 май, от което Божков разбрал, че ритонът е пуснат за продажба. То е качено в профила му във Фейсбук.

Доц. д-р Бони Петрунова, директор на НИМ, отказа да съобщи на "Сега" къде се намира сребърният ритон, за чиято незаконна продажба съобщи по-рано днес Васил Божков. Тя се аргументира, че тече разследване и не може да съобщи нищо. Час по-късно пред БНР доц. Петрунова заяви: "Всичко, което е донесено, е тук. В Националния исторически музей не е имало проникване и не е имало изнасяне на каквото и да било. От НИМ е невъзможно да се изнесе дори средновековно копче". Според нея всичко, конфискувано от колекцията на милиардера през февруари и март, е в хранилищата на музея, но още не е правена експертиза на "пещерата на Али Баба, както я наричаме".

Заради разследването и Министерството на културата мисли вече няколко часа какво да отговори. А по-рано днес прокуратурата препрати именно към МК да се пита къде е ритонът. 

В профила си във фейсбук Васил Божков съобщи в 8 ч. тази сутрин, че

 

антика от колекцията му вече се продава на свободния пазар.

 

Става въпрос за ритон, който миналата година е закупен от галерия Yacob's в Лондон, специализирана в ислямско и антично изкуство. Той е иззет от българските власти на 2 март т. г., а от миналата седмица е бил пуснат за продажба на свободния пазар. Според Божков този пример "е достатъчно показателен за отношението към културно-историческото наследство от властимащите". 

За да докаже твърденията си, хазартният бизнесмен прилага снимки на документа, с който е официализирана покупката на античния ритон на 3 април 2019 г. От него става ясно, че предметът е изпратен на адреса на "Нове холдинг" на ул. "Московска" 43, а сумата за него - 600 000 долара, е заплатена на два пъти. Има и скрийншот на разговор от 19 май т.г. между Божков и анонимен човек, който го пита на английски дали е заинтересован от ритона, който се е появил на пазара. Вероятно става дума за нелегална продажба.  Добре известен е фактът, че сред 3000 иззети артефакти Божков има сертификати за произход само за 300. 

Божков публикува и снимка на протокол за претърсване и изземване, който е подписан от технически помощник, следовател и разследващ полицай. В него е описан ритон, изработен от сив метал и съставен от две части - рог и протоме. Рогът е издължен, като се извива и разширява в горната си част. Ръбът на устието е извит навън и профилиран. Върху ръба има надпис. Рогът е съединен с протомето чрез пръстен. Протомето представлява рогат бозайник. В протокола е отбелязано още, че върху ритона разследващите са завързали конец с бял етикет с идентификационен надпис.

Малко по-късно Елка Пенкова, археолог от Националния исторически музей, написа във фейсбук, че

 

изземването на въпросната антика от държавата е незаконно: 

 

"Този ритон принадлежи към културно-историческия ареал на партите (владели територията на дн. Иран от 3 в. пр. Хр. до 3 в. - б.р.) и подобни екземпляри не са откривани в тракийските земи. Само по себе си изземването и обособяването му като веществено доказателство (неизвестно за какво?) № М/Б8-2020 изцяло противоречи на Закона за културното наследство - чл. 97 6) (Нова - ДВ, бр. 54 от 2011 г.) "Не подлежат на идентификация археологически предмети, монети и монетовидни предмети и произведения на изобразителните изкуства, внесени на територията на страната, с произход от други държави, в случаите когато са придружени с документ за произхода и за способа на придобиването им."

В коментара си Пенкова припомня, че ритонът има ясен документ за произход от 2019 г. и се изказва в подкрепа на някогашните планове на Божков да изложи богатствата си в частен музей: "Осъществяването на проекта за частен музей в Телефонната палата щеше да позволи и на българската публика да се запознае с историята на културата на древния свят и така по-ясно да се откроят достиженията на траките в областта на духа".

Колекцията от тракийски съкровища и артефакти на Божков, съхранявана от неговата фондация "Тракия", бе иззета от прокуратурата през зимата в хода на разследването срещу него. 

"В началото незаконните и варварски действия се извършваха само от служители на Прокуратурата, след това се включиха и представители на Министерство на културата. Съдбата на предметите със статут на световно културно наследство остана неясна след десетки лъжи от представителите на хунтата", пише Божков във фейсбук. Той твърди, че искал предмети от колекцията му да бъдат изложени в най-големия частен музей на Балканите, с която цел е купил и сградата на Телефонната палата в София.Сред експонатите, които искал да изложи там, е и въпросният ритон. 

Вчера Божков отново чрез фейсбук обясни, че сигналът му до ЮНЕСКО за изземването на колекцията е бил потулен от Постоянната комисия на България в ЮНЕСКО. От там отговориха на "Сега": "ЮНЕСКО отговаря само за неща, които са вписани в листата на световното културно и природно наследство. Националната комисия също. Колекцията на г-н Божков не е в тази категория“

 

ПРЕДИСТОРИЯ

Прокуратурата е повдигнала 11 обвинения срещу Васил Божковсред които за ръководене на организирана престъпна група, за пране на пари, за данъчни престъпления, за незаконна търговия с културно-историческо наследство, за търговия с влияние. Отделно има и досъдебно производство за изнасилвания, принуда и убийство, но обвинения по него не са повдигнати. В момента той твърди, че се намира в Дубай.

В края на януари тази година министърът на културата обяви, че антиките от колекцията на Божков ще бъдат иззети и прибрани за съхранение в НИМ. В началото на февруари от пресслужбата на фондация "Тракия" вдигнаха тревога, че от сградата на “Московска” служители на прокуратурата изнасят безценни предмети в кашони. Министърът на културата отрече за кашоните. 

В началото на февруари прокуратурата възложи на Министерството на културата да провери колекцията антични предмети, стопанисвани от фондация „Тракия”. Проверката трябваше да приключи до 7 април. 

131

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Прокуратурата: Иззехме от Божков картини на Майстора и Дечко Узунов

18.01.2021

135 2
5-ма потърсиха 4,5 млн. лв. от печеливши билети на Национална лотария

13.01.2021

МАРТИН ГЕОРГИЕВ

6251 11
Дългът на "Левски" към Божков е 6 млн. лв.

08.01.2021

1377 5

Коментари

Страници

nottheone

ако това е вярно, е чудовищно

rodopska_gaida

Ама Вие да не сте си въобразявали, че съдбата на предметите ще е друга? АКо и да е престъпник БОжков нали тия, които го пернаха през пръстите са същите престъпници
Нали пак с тяхната благословия са изнасяни на търгове антични находки от България, които иначе би следвало да няма как да напуснат страната, бидейки част от нейното културно наследство

Dani Kirilov
снимка на Dani Kirilov

Гарантирано каскетът Гешеф го е пуснал на пзара. Събира пари за Страсбург.

марк

 

 

 

                            Аз все още не мога да го допусна. Кой би се решил на такова престъпление ?

Хулиган

Както дядо ви Маркс цитира в Капиталът - дай 300 процента пеалба и няма престъпение, на което да не бъдат готови да извършат.

А когато мафията се е обзавела с прокуратура, схемата направо си заспива...

http://www.drago.info/index.php/2018/01/17/hotela-na-prokurora/

Dani Kirilov
снимка на Dani Kirilov

Аз все още не мога да го допусна. Кой би се решил на такова престъпление ?

 

Защото не знаеш колко веществени доказателства за иманяри "изчезват" по време на следствията.

Петър_Иванов98

Достойният прокурор.

Гешев е Любов!

geni1

Това е много тъжно!

 

НИТО ЕДНА БЪЛГАРСКА КУЛТУРНА ЦЕННОСТ НЕ БИ ТРЯБВАЛО ДА СЕ ПРОДАВА !

Талибан

Божков бил престъпник, а тия били добрите...

noooo1

Както веднъж каза Комарницки "Управляват ни гангстери, обикновени бандити! И дори не се крият."

Сироко Леванти

Не. Не може да бъде. Не може да е същият ритон. Знам, че са престъпници, мутри, крадци - така е - какъвто е и бившият им ортак в ОАЕ.

Но нали все пак пазят някаква видимост на държавност, ред, отговорност и пр.?

Не може да е същият предмет.

Чак такова нещо дори и в РБ не може.

bilbotorbins

Според мен Божков не лъже. Той е наясно, че ако ритона му е наличен, просто ще го покажат по някоя медия на ДП и така ще го дискредитират окончателно.

Това, че шайката го крие под разни благовидни предлози, мисля че потвърждава думите му.

bay Dragan

Хъ ! Магнаурски юридически възпитаник + магнаурски ценител на археологически ценности = та?аци

ловkия

В прокуратурата може да са всякакви, но чак такива идиоти не са, същото важи и за служителите в НИМ.

И извинете, тази снимка от телефон ли е доказателството, че предметът е пуснат на търг?

Снимка, пусната от лъжеца Васко?

KTP

Снимка, пусната от лъжеца Васко?

Ловки, не е много хубаво феновете на съдебно доказан лъжец да обвиняват някой друг в лъжа! Некрасиво е някак си... и неловко...  

atlantis

 В прокуратурата и в МВР, а и в НСО наистина са всякакви. Само две качества им липсват, честност и морал. Докато поразчистят прокуратурата самубиха няколко прокурора. За МВР да не говорим, последен пример катаджиите. А в НСО направо организирана група за убийства. И не, не са идиоти, престъпници са. А когато дойде видовден, ще станат "цветът на нацията".

Каубой
снимка на Каубой

 Борбата беше всеки да вярва на който иска, ане на БКП. Който вярва на черепунгела, нетов си проблем. Лично аз на този хищник пет пари не давам. вж, долубоковистите тръпнат в зеленочорапени мечти.

pasamaz

"Васко" те е изработил с кукла на Магурата и още помниш ?? Оттогава ли ти викат "ловкия" ? Айде кажи с какво е излъгал Черепа ?

Талибан

В прокуратурата може да са всякакви, но чак такива идиоти не са

Казваш ти.

vvatkov

   Всичко за продан! Сетих за Вайда, Анджей и Збигнев. Извинете!

KTP

Ся, и на мен ми се струва че не може да са чак такива тъпаци... обаче когато става дума за ГЕРБ, отговорът на въпроса "Е може ли да са чак такива тъпаци?" обикновенно винаги е положителен. 

 

Звън®
снимка на Звън®

Красив е описаният от Божков ритон. Навярно бързо ще си намери купувача. Бедата обаче не е голяма. Негово място в иззетата колекция е заето от не по-малко ценен предмет. Той е изработен от в работилницата за древнотракийски предмети към Главната прокуратура. Дело е ювелира майор Севт, началник на отдел ритони. Новият ритон е изработен от сив метал, получен от претопени бирени капачки. Съставен е от две части - рог и протоме. Рогът е издължен, като се извива и разширява в горната си част. Ръбът на устието е извит навън и профилиран. Върху ръба има надпис, цитат от Гьоте. Рогът е съединен с протомето чрез пръстен. Протомето представлява примат. Торсът е мощен, облечен в разкопчано сако и риза без вратовръзка. Главата на примата е бръсната и акцентирана с класически каскет. Погледът му е строг и зъл, което подсказва, че навярно е бил древнотракийски прокурор.

Калпазанче

Помня как едни оригинални записи на заповед предоставени с протоколи  на следователи изчезнаха от следствието по едно дело, за да не се видят джирата! Делото беше прекратено. Бития си е бит, а осмяния- осмян!

Въобще нищо не трябва да учудва публиката, защото наоколо шетат и пипорят адски ловко!

ловkия

Тая поредна лъжа на Черепа е сестричката на оная, че безценните му атники се изнасят в чували при положение, че изнасянето изобщо не беше започнало.

Лъжите на Черепа са като кюспето за шараните по платените водоеми, винаги намират точния си адресат.🐟 

Testament
снимка на Testament

а снимките и факсимила дет са приложени са фотошоп?

Та от КТБ окрадоха  и картини и килими и мебели.

а "демократите" пък обраха резиденциите и претарашиха музеиите за по ценни вещи  за църкви обрани от хайдуци не коментирам...черепа го знам лично още от математическия факултет  при него и парите му нещата  са мноо премислени.

Ако барнат боянчо  радев  /истинския създател на мутрите/

кви неща ще излязат...

Паткан

Тези предмети , ако нямаха търговска стойност, нямаше да бъдат прибрани.

Познавайки методите на мутренската държава не бих се учудил ако новината е вярна.

nobody2

вещите хора в иманярския бизнес казват, че докато са ко̀пали, са били охранявани. неколко охранителни фирми си били разпределили българия на зони. едната от тях гепила две противоположни зони. в сверозападна българия - иманярството. в крайния югоизток - нелегалното производство на цигари. да гласуваме за тез хитреци пак!

'FranceskRivalta'8

А дали Властта на  суджуците, асансьорите, терасите, къщите на тъщите, къщата МУ в Барселона, водомора, боклукомора, гладомора, сектата «Свидетели на SARS-CoV-2»  вече продава на свободния пазар и откраднатите от медицинските сестри палатки пред МС?

https://frognews.bg/novini/izcheznaha-bezsledno-palatkite-pred-meditsinskite-sestri-sistemata-ubiva-pitat-borisov-kade-video.html

Минувача
снимка на Минувача

Фалшива новина за лековерните хорица.

KTP

Харесва ми как мажоретките на Шайката и на съдебно доказаният лъжец така свободно, без притеснения и даже фриволно обвиняват други хора в лъжа... гьонсуратлък му е майката! Майчкай Бойче! 

Страници

Влез или се регистрирай за да коментираш