Quantcast
Нинова и Петков приключиха с "Има такъв народ" | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / България

Нинова и Петков приключиха с "Има такъв народ"

"Провеждаме преговори за правителство, а не курс по психотерапия на Аз-а", заяви лидерката на БСП по адрес на Слави Трифонов
Обновена
7 265
 EPA/BGNES
Корнелия Нинова и Кирил Петков в началото на преговорите на 19 юли

И Корнелия Нинова, и Кирил Петков заявиха в отделни интервюта тази вечер, че разговори с ИТН след решението на Слави Трифонов в петък да напусне преговорите, обвинявайки ДБ в лицемерие, повече не може да има. Стана ясно, че и двамата, както и Христо Иванов по-рано днес, не вярват в причината, която изтъква. Кирил Петков заяви, че Трифонов си е измислил нова "Македонияяя", когато на 8 юни напусна управляващото мнозинство заради ветото за Северна Македония. 

Мандалото хлопна за "Има такъв народ". Повече с тях няма да водим преговори. Това заяви пред bTV лидерът на БСП Корнелия Нинова. "Пети път "Има такъв народ" да счупят държавата, да си играят с обществото, само защото някой казва отзад какво и как да се случва - няма да стане", категорична е Нинова. 

По нейни думи преговорите с ИТН означават България да бъде поставена под риск. "Всеки път може някой да се обиди и да реши да сваля правителството, само защото някой друг му е казал", отбеляза лидерът на БСП."Провеждаме преговори за правителство, а не курс по психотерапия на Аз-а"

Нинова заяви още, че не е вярно, че не са далил възможност на ИТН да участват в процеса по преговори.

"От "Продължаваме промяната" казаха - или приемате антикорупционния закон, събрахме ги с огромни усилия, убедихме и двете страни. ИТН заявиха, че искат поправки. Убедихме ПП с много усилия и се съгласихме, че ще променяме закона за корупцията. И това искане на ИТН е изпълнено. Днес те дават още един аргумент, че не това е причината да се оттеглят", коментира Нинова.

Премиерът в оставка и лидер на ПП Кирил Петков също заяви, че за него „няма опция” ИТН отново да бъде партньор в управлението. "Жал ми е да видя някакви свестни хора заради някаква лоялност към лидер, на когото не му пука за тях, да продължат да действат така, че страната да влезе в поредица от политически рискове", посочи Петков пред Нова тв.

Според Петков това, че "миналата седмица блокирахме поръчка за милиард и половина за пътя Русе - Велико Търново и сложихме изискване Рашков да разследва корупцията", накарало ИТН да "дръпнат ръчната спирачка". Той сподели, че е бил убеден, че ИТН няма да подкрепят кандидатурата на Бойко Рашков за председател на КПКОНПИ. И категорично заяви, че ПП не са се отказали от това свое предложение и не се страхуват да бъдат разследвани. "Ако беше избран Рашков, аз лично щях да имам разговор с него, че всички са равни пред закона", заяви Петков.

В отговор на Корнелия Нинова лидерът на ИТН Слави Трифонов написа във Фейсбук, че БСП са се позиционирани в отбора на лицемерите. "Христо Иванов говори зад гърба й как се е вкопчила във властта и как пак иска да е министър, но тя няма проблем с Христо Иванов, а има проблем с мен. Добре дошла, Корнелия", коментира шоуменът.

ДЖЕМКОРП

В отговор на въпрос премиерът каза, че меморандумът за разбирателство, подписан между Министерството на енергетиката и инвестиционния фонд "Джемкорп", е прекратен по взаимно желание на страните. Той повтори, че меморандумът е съдържал само намерения за потенциални инвестиции, а не конкретни договорки. След като се оказала в центъра на политически скандал, самата "Джемкорп" предпочела да се оттегли. "Докладът на ДАНС за компанията потвърди, че в нея е имало и руски акционери, които се оттеглили преди 4 г., тоест доста преди войната", каза Петков.

Що се отнася за шансовете правителство с мандата на БСП да успее, той призна, че са минимални и че се върви към избори. Според него има 8 депутати от ИТН, които се колебаят и биха могли да подкрепят този кабинет, но Петков нямал намерение да говори отново с тях. Така той изтъкна, че не са се опитвали да купуват депутати, а се опитвали да ги убедят да гласуват за кауза, за България. 

Тази вечер лидерите на БСП, ПП и ДБ се събраха в Министерски съвет да обсъдят ситуацията. Корнелия Нинова заяви, че в сряда БСП ще съобщи как ще постъпят с мандата. На влизане в МС Атанас Атанасов каза пред БГНЕС: Очевидно отиваме на избори. Към 23 часа лидерите напуснаха МС през задния вход и никой не пожела да се срещне с журналистите, които ги чакаха отпред. Утре БСП има изпълнително бюро, във вторник - национален съвет, и тогава ще съобщи какво ще прави с мандата. 

Още

Илияна Йотова: Президентът има "вина" за Кирил Петков

12.08.2022

9589
250 забавени от Нинова сделки за износ на оръжие ще бъдат пуснати

12.08.2022

1964
Кабинет след кабинет – мина върху мина