Quantcast
Нинова и Сачева спорят има ли манипулация с безработицата | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / България

Нинова и Сачева спорят има ли манипулация с безработицата

На бюрата по труда се спускат невъзможно ниски норми за регистрации, твърдят от левицата
3 138
 БГНЕС

Реална ли е статистиката за равнището на безработицата в страната, или официалните данни се манипулират с всякакви трикове и даже заплахи към служителите в бюрата по труда - около това се води задочен спор между опозиция и управляващи в рамките на парламентарния контрол. От едната страна са Корнелия Нинова и над 30 депутати от "Коалиция за България", а от другата - социалният министър Деница Сачева и подопечната й Агенция по заетостта. Залогът е голямата гордост на правителството, че с антикризисни мерки - всъщност основно схемата 60/40, безработицата е задържана на 7%, при положение, че можеше да е двойно повече.

Нинова и колегите й изнасят сведения от различни райони на страната, че ръководството на агенцията е спуснало "максимални контролни нива" на безработица, които трябва да се достигнат към края на всеки месец за всяка регионална служба по заетостта и влизащите в състава й бюра по труда. Тези нива са далеч от реалността в настоящата криза и тъй като са неизпълнимо ниски, бюрата са принудени да използват всякакви позволени и не толкова позволени методи да намаляват регистрациите, твърдят от левицата.

За целта всеки новодошъл в бюрото по труда се разпитва подробно с цел да бъде разколебан да се запише, сигнализират от БСП. Вече регистрираните пък се гонят до последно да правят срещи с трудовия си посредник, като при най-малкото закъснение регистрацията се заличава. Пресата над служителите да борят безработицата е голяма - според сведенията на БСП двукратно в рамките на всеки работен ден се изисква поименна справка за дейностите, извършвани от служителите, за да се следи кой колко регистрации е направил и прекратил. Ако резултатите не се харесат, следват заплахи за лишаване от допълнително материално стимулиране, наказание и уволнение. Резултати се гонят и на редовни онлайн съвещания с ръководството на агенцията.

В информацията на БСП липсва конкретика - даже за кои населени места става дума. Левицата се надява на независима и безпристрастна проверка на сигнала. На 15 януари Нинова и колегите й ще получат своя писмен отговор от социалния министър Деница Сачева. Той вече е публикуван на страницата на Народното събрание и в него картината до голяма степен е същата като описваната от БСП. Само заключенията са коренно противоположни.

Регионалните служби по заетостта и бюрата по труда работят по ежегодно определян план за действие, като равнището на безработица е един от основните показатели в него, пише Деница Сачева. Да, планът винаги е бил ориентиран към намаляване на безработицата, но работа на АЗ е да реализира държавната политика за запазване и насърчаване на заетостта, внушава нейният отговор. "Планът, годишните цели, периодичните отчети са публични. Планираните за 2020 г. стойности и цели не са променяни в рамките на годината", посочва министърът. От тези думи обаче човек може да остане с впечатление, че целите действително може да са били несъразмерни за критичната ситуация.

Изпълнението на основните показатели от плана се наблюдава ежедневно и периодично се анализират резултатите, казва още Сачева, но твърди, че в плановете по региони и другите документи няма индикатори по месеци, в т.ч. максимални контролни нива. Многогодишната практика е показала, че в някои региони или по места в бюрата по труда е полезно и необходимо дефиниране на по-конкретни цели и разпределение по звена и служители чрез прогнозни месечни цели по показатели за входящ и изходящ поток, в това число за устроени на работа на субсидирани и несубсидирани места, допълва министърът. И това обаче тя представя като една от основните дейности на агенцията, а за заплахи на служителите според нея не може въобще да става дума - напротив, за хората се полагат специални грижи, а наказанията и поощренията се определят по известни на всички правила.

В писмения отговор на министъра се потвърждава, че регистрации се отказват - но само защото много хора ги правят само с цел получаване на обезщетения и помощи, като нямат никакво намерение да търсят или приемат работа. "Когато отпуснахме помощта за родители много от тях се насочиха към бюрата по труда да търсят регистрация, без намерение да търсят, а още по-малко да започнат при възможност работа. Това наложи индивидуална консултация, включително и относно задълженията на всяко регистрирано лице", посочва Сачева. Тя обяснява, че поначало това винаги се прави при регистрацията, "тъй като за съжаление голяма част от трудоспособното население е възприела регистрацията като фактор, а често и източник за получаване на обезщетения или помощи, а не за търсене и започване на работа".

Успешното посредничество не може да се извърши без наличие на информация за причините за оставане без работа, за целите на регистрацията и пр. Събирането на тази информация няма за цел да затрудни процеса, а да улесни търсенето и намирането на работа, твърди министърът. Тя дава пример, че при наличие на подходящо работно място и готовност на човека, той може веднага да бъде насочен към интервю с работодател и въобще да не стигне до регистрация. Както може да се очаква, по отношение на строгото съблюдаване на правилата, министърът изтъква, че бюрата по труда спазват точно разпоредбите на законите.

От отговора на министъра става ясно, че ежедневни справки действително са искани, но само за седем дни, като искането им е прекратено на 7 декември. Това беше период на интензивна дейност, насочена към работодателите, която целеше набиране на достатъчно възможности за предлагане на работа на очаквано увеличения брой регистрирани търсещи работа лица, обяснява изискването Сачева. Тя обещава на БСП да разгледа "конкретни факти и данни относно възлагане на неправомерни и/или незаконосъобразни действия при изпълнение на държавната политика по заетостта".

 

ОБРАТНА ВРЪЗКА

В профила на социалното министерство във "Фейсбук" темата с регистрациите в бюрата по труда е от "болните". "Защо в бюрата по труда в малките градове не приемат заявления за регистрация на безработни без право на обезщетение", пита един потърпевш, когото върнали за след Нова година, тъй като приоритетни били хората с право на обезщетение. "На доста места се отказва регистрация по претекст, че няма какво да се предложи на новорегистрираните", пише друг, който определя хвалбите на министерството за изключително нереални. Според трето оплакване посредниците отказали регистрация и връчили на безработния листче със сайта на агенцията, с указания да проверява там за обяви. Има и конкретни сигнали - че в бюрото по труда във Видин карат хората да се отпишат.

Още

БСП ще подкрепи правителство на Слави Трифонов

10.04.2021

Обновена

2916
БСП през 2021 - треторазрядна партийка на Нинова

10.04.2021

ТАНЯ ПЕТКОВА

1338
БСП - Перник иска оставка на Нинова, за да не се повтори крахът на СДС

08.04.2021

Обновена

3879