Quantcast
Нинова каза бързо "да" на Асен Василев | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / България

Нинова каза бързо "да" на Асен Василев

Още няма 121 гласа за нов кабинет, но преговорите продължават
Обновена
3 772

Въпреки изострянето на отношенията заради решението за екстрадиране на 70 служители на руското посолство „Продължаваме промяната“ получи подкрепата на БСП на първия тур от преговори за сформиране на ново правителство. Без изненади и в разбирателство приключи и срещата с представители на "Демократична България". ПП обаче още няма подкрепа на 121 депутати за парламентарно мнозинство и разговорите продължават утре – с  отцепилите се от „Има такъв народ“ депутати.

Това се разбра след проведените в парламента разговори между представители на ПП и двама от досегашните коалиционни партньори - БСП и ДБ, за условията за подкрепа за ново правителство.

"Постигнахме съгласие да се изготви в много кратки срокове програма от експертните екипи, която да бъде приета и на политическо ниво и която да залегне с много ясни и конкретни срокове и ангажименти за това какво ще се случи от сега до края на годината като реформи и необходими дейности. Силно вярвам, че ще успеем да направим правителство, което ще продължи да работи за интересите на България, така както и първият кабинет", коментира след срещата Асен Василев. Той допълни, че на този етап въпросът за разпределение на свободните ресори и имената на кандидат-министри няма да се обсъждат. Василев потвърди, че вратата за преговори с ИТН в лицето на Слави Трифонов и Тошко Йорданов е затворена, а разговори могат да се водят с отделни депутати. Василев отказа да коментира днешното изявление на говорителя на кабинета в оставка Лена Бориславова за общественици, политици и журналисти, получавали месечно заплащане от Русия за насочване на общественото мнение, с аргумента, че въпросът не е по темата на проведената с БСП среща.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова видимо смекчи тона по темата „гонене на дипломати“, като изобщо не навлезе в детайли около решението и само призова дипломатите и на двете страни да възстановят диалога и да не се стига до късане на дипломатическите отношения. „Отчетохме като слабост на работата ни досега и липсата на подробна програма за управление. Такава ще бъде изготвена за период от 6 месеца с всички законодателни намерения“, обясни Нинова. В програмата щели да влязат и намерения на левицата в секторите здравеопазване, образование, социална политика, възстановяване на икономиката. От БСП на свой ред подкрепяли намеренията за реформи на ПП в областта на борбата с корупцията, съдебната реформа, КПКОНПИ. От БСП и ПП са се разбрали и за промяна в начина, по който формациите си комуникират и взимат решения. "За целта към коалиционния съвет ще бъде създаден секретариат", обясни Нинова.

Без изненади приключи и втората среща за деня - с представители на "Демократична България". 

"Споделям оценката следващият кабинет да стъпи върху много ясна програма, която да дава база и приоритети, през конкретни теми в парламента да се търсят национални съгласия. Шенген и Еврозоната трябва да бъдат акцент. Както и модернизацията на българските въоръжени сили, както и общата модернизация на сектор Сигурност. Още теми са важни - образование, култура, демография", коментира след срещата съпредседателят на ДБ Христо Иванов. И според него диалогичността между партньорите трябва да се подобри. Иванов допълни, че е чул убедителни заявки и излиза от срещата с оптимизъм. "Тласкането към нови избори е безотговорно и ще бъде наказано от избирателите", каза още Христо Иванов

 

Още

Остриетата на Радев - военен, полицай, ДАНС, военен, полицай...
Кабинетът ще отмени местенето на чиновници в МФ и МС

09.08.2022

ТАНЯ ПЕТРОВА

6394
Нинова уволнила 72-ма души в подопечните ѝ ведомства и дружества

08.08.2022

Обновена

МИЛА КИСЬОВА

3471