Quantcast
Нинова се разправи еднолично и изключи Георги Гергов от БСП | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / България

Нинова се разправи еднолично и изключи Георги Гергов от БСП

Червените в Пловдив обвиниха ръководството в "мутризация" и се събират утре на "Позитано" 20
5 906
 МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА

Без да заседава Националният съвет и само със събрани подписи, соцръководството изключи Георги Гергов от БСП. "Събрани са необходимите подписи за приемане на решение за изключване на Георги Гергов", съобщиха в лаконично съобщение до медиите от "Позитано" 20. Според висши социалисти, с които "Сега" разговаря, изгонването му е нелегитимно, тъй като пленумът не се е събирал и е в разрез с партийния устав. Именно заради нарушаването на устава бе и искането на лидера Корнелия Нинова и приближените й да отстранят пловдивския бизнесмен и председател на градската организация на БСП.

Пленумът, който се състои от над 180 социалисти, не може да заседава, заради противоепидемичните мерки, което идва дюшеш на ръководството.  

"По казуса Гергов се произнесоха всички висши контролни и колективни органи на партията – Общопартийната контролна комисия, работната група по случая, Изпълнителното бюро и Националният съвет на БСП", твърдят още от червената централа.

По-рано днес Изпълнителното бюро на градския съвет на пловдивските социалисти обяви, че застава зад лидера си. В петък цялото ръководство на БСП-Пловдив ще е на "Позитано", за да връчи позиция за снемане на политическото доверие от ръководството на партията.

САМИ СЕ ПРОВАЛЯМЕ

"Два месеца преди парламентарния вот и малко над половин година от президентските избори Българската социалистическа партия е в епицентъра на политическа буря, която сама си устройва. В момент, когато нашата партия трябва да се доказва като политическия субект, призван да носи отговорност за бъдещето на нацията, тясното партийно ръководство избира пътя на вътрешнопартийната война", се посочва в позицията на пловдивските социалисти.

Според тях "няма разумен човек, още по-малко отговорен социалист, който да смята, че поведение на постоянна конфронтация може да има позитивни резултати".

Те представиха и мотивите за решението си да снемат доверието си от ръководството на партията. По думите им Изпълнителното бюро на Националния съвет на БСП не формулира политика, адекватна на дневния ред на обществото. "Липсата на адекватна политика се прикрива с преднамерени скандали, станали запазена марка на партийното ръководството. Отсъствието от реалния политически терен се компенсира с пропагандни практики и политически спекулации от най-нисшия регистър", посочват още от градския съвет на БСП в Пловдив.

"БСП загуби окончателно всяко право да се нарича демократична, социалистическа и българска партия", пише в позицията на подкрепящите Гергов.

Те смятат, че ръководството на партията системно нарушава устава на БСП, управлява партията с интриги, натиск и заплахи в мутренски стил и репресира с Гьобелсови средства и методи инакомислещите, личностите със самостоятелно мислене, критичните гласове.

Според БСП-Пловдив истинският мотив за исканото изключване на Гергов е "подреждане на листа за парламентарни избори с лица, които не могат да привлекат широк кръг избиратели, защото са неубедителни дори в редиците на БСП – Пловдив". По думите им другите причини за искането били, че "БСП – Пловдив и Георги Гергов са независими от благоволението на Корнелия Нинова", а самият бизнесмен бил почетен консул на Русия.

 

Още

Нинова отрече да е заровила томахавката с Гергов

07.06.2021

2150
Нинова повежда на изборите в два района - в София и Варна

25.05.2021

Обновена

5222
Радев в Брюксел: Който ни тика към зелена икономика, да плати

25.05.2021

Обновена

12914