Quantcast
Нинова започна обречени преговори, но ще държи мандата до 15.IX | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / България

Нинова започна обречени преговори, но ще държи мандата до 15.IX

Ако иска да го държи до 36-и септември, отсече Бойко Борисов
Обновена
4 839
 Илияна Кирилова

БСП започна разговори с парламентарно представените партии за сформиране на правителство в рамките на третия проучвателен мандат, който социалистите получиха в петък.

Шансовете за успех не са големи след отказа на "Има такъв народ" да подкрепи евентуално правителство, излъчено от БСП, мандатът няма подкрепата и на "Демократична България". В левицата обаче първоначално демонстрираха оптимизъм. „Ние имаме аргументи защо трябва да имаме редовен кабинет. И всички колеги са съгласни, че идват кризи, на които трябва да отговорим разумно и спокойно“, коментира лидерът на БСП Корнелия Нинова по повод предстоящите разговори.

Часове по-късно обаче Нинова заяви, че партньорите продължават с взаимните нападки. "Това е непродуктивно сега, това са поставени мини и пред бъдещи разговори", заяви Нинова и допълни, че "партията ще задържи мандата за съставяне на правителство в разумен срок - до 10-15 септември". "Ако Ако искат БСП да държат мандата и до 36 септември, това е гавра с политиката и държавата", заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов пред bTV

С това поведение ИТН вместо да изчегърта ГЕРБ от власт, като че ли наложи „фина замазка, буквално ги бетонира във властта“, подчерта Филип Попов от БСП в предаването „Неделя 150“ на БНР. Към сегашните кризи – икономическа, Covid криза, бежанската вълна, вече се добавя и следващата криза – парламентарната, политическата криза и то по един категоричен начин, без ясни критерии защо не може сега да се състави правителство, какво пречи, къде са разликите, добави депутатът от БСП.

Първите разговори на БСП днес бяха с ИБГНИ. 

"Изправи се БГ! Ние идваме" няма да подкрепят БСП за третия мандат, освен ако няма формула без участието на ГЕРБ и ДПС", обяви Мая Манолова по време на консултациите. "Ние не бихме подкрепили кабинет на всяка цена. Правителство с гласовете на ГЕРБ и ДПС за нас е неприемливо. Ние няма да го подкрепим сега или в следващия парламент", заяви Манолова и каза, че кабинетът "Борисов 3" е бил такъв пример.

Според депутата на ИБГНИ Арман Бабикян, цитиран от БНР, полза от разговорите няма да има. „Беше анонсирано, че този тур е свързан със следващ мандат, а очевидно такъв няма да има. Така че можем да говорим само за дружески разговори, някакви. Смятам, че е по-прагматично да обсъждаме някакви точки от актуализацията на бюджета, за да може поне да има смисъл тази среща“, счита Бабикян.

"Мая Манолова и Хаджигенов ще са на тези разговори с БСП, но няма да говорят за кабинет, а за актуализацията на бюджета. В петък вечерта по държавната телевизия беше даден официален финал за какъвто и да е вариант за преговори по третия мандат. Г-н Трифонов изгори този трети мандат" - това заяви Мария Капон от ИБГНИ преди разговорите с БСП. 

"Не може да се случи чудо", заяви Татяна Дончева пред БНР. "Още в петък, преди интервюто на Слави Трифонов и когато г-жа Нинова уведоми останалите политически сили и им определи часове за консултации, т.е. призова ги по интернет, беше ясно, че без ИТН не може да се получи мнозинство за правителство. Аз тогава казах, че г-жа Нинова трябва да започне разговорите с ИТН и при успех да продължи с ИБГНИ", обясни Дончева.

"Трябва да стане чудо", за да може да бъде реализиран мандатът на БСП, при условие че Слави Трифонов заяви, че няма да даде подкрепа. Не може да бъде осигурено мнозинство за съставянето на това правителство и всичко оттук нататък е предизборна кампания", заяви днес Атанас Атанасов от ДБ.

Разговори с ИТН са насрочени за другата седмица, очаква се официално решение  на колективните органи на "Демократична България" дали ще участват въобще  в консултации. От БСП уточниха, че темата на разговорите е ясно посочена, а до четвъртък партията се надява да разполага с име на министър-председател, което да бъде обсъдено от Националния й съвет. 

 

Още

Новите управляващи ще правят армията еко

26.11.2021

Обновена

3496
БСП сезира прокуратурата за скандален конкурс в София

26.11.2021

3591
Бъдещата власт: Край на лесните пари за наши кметове

26.11.2021

ТАНЯ ПЕТРОВА

4937