Quantcast
Новите депутати привикват премиера в оставка, а той излезе в отпуск | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / България

Новите депутати привикват премиера в оставка, а той излезе в отпуск

Анти-ГЕРБ мнозинството е на път да сформира комисия за ревизия на управлението му
Обновена
7 487
 Илияна Кирилова

Новото анти-ГЕРБ мнозинство в парламента тръгва да ревизира управлението на Бойко Борисов и да му "търси сметка" за случващото се в страната. За целта още в петък депутатите го викат, за да обясни какви са действията на кабинета му по Националния план за възстановяване и устойчивост, а по-късно ще решават дали да създадат специална комисия, която да "разследва" управлението му. Като премиер Борисов игнорираше постоянно парламентарния контрол или изслушвания, като не се е явявал в пленарна зала повече от година. Очевидно по същата причина днес той спешно излезе в отпуска за 1 ден. Ще го замества Томислав Дончев.

Πpeмиepът Бoйĸo Бopиcoв oбяви, чe излизa в oтпycĸ, зa дa зaпoчнe "cepиoзнa paбoтa пo пoдгoтoвĸaтa нa нoвoтo пpaвитeлcтвo", ĸoeтo ГEPБ щe пpeдлoжи, cлeд ĸaтo пoлyчи мaндaт oт пpeзидeнтa Pyмeн Paдeв.

Решението да бъде извикан утре бе взето на първия председателски съвет на 45-ото Народно събрание.

"Утре започваме с изслушване на премиера Борисов, който не се е вясвал в парламента. Вече има председател на парламента и ръководство, които няма да толерират подигравките на изпълнителната власт със законодателната. Така че предстои да видим", обяви в кулоарите на НС Мая Манолова от "Изправи се! Мутри вън". "Ще пресечем опита на правителството на Борисов да отложи внасянето на този план и да лиши българския народ от тези средства", каза Манолова, която заяви, че нейната формация е готова с предложението за социалните мерки за засегнатите от кризата.

По думите ѝ въпросът с плана е изключително важен, защото разписва как да се изхарчат 12 млрд. лв. от Европейския съюз за преодоляване на последиците от пандемията и трябва да се предаде на Европейската комисия до 30 април. Правителството на ГЕРБ вече обяви, че не смята да спазва срока, защото нямало моралното право в условията на подадена оставка да внася подобен стратегически документ.

В петък депутатите ще решат и дали да бъде създадена временна комисия за ревизия на управлението на Бойко Борисов. Идеята беше лансирана от Мая Манолова, като изглежда, че може да мине и през пленарна зала. 

Очаква се в петък да бъдат сформирани и първите три постоянни комисии - правна, финансова и здравна. И на тях да започнат да се гледат приоритетните закони.

 

БЕЗ ВАКАНЦИЯ

По време на председателския съвет е било взето решение и Великденската ваканция на депутатите ще бъде отменена, като ще се почива само на празника.

"Смятаме, че парламентът трябва да заседава. Става дума за два дни след официалните празници и няма нужда парламентът да бъде в почивка. Още повече и предвид този дълъг период, в който Народното събрание не заседава", каза новият председател на парламента Ива Митева.  

Още

Гешев отрече да е скрил дело срещу бивш министър на Борисов

16.09.2021

3525
Pi ar Sevi вместо в прокуратурата финишира в телефона на Гешев
Парламентът засекрети заседанието за полицейското насилие

15.09.2021

Обновена

2004