Quantcast
Новият шеф на парламента: Няма да сме гумен печат на правителството | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / България

Новият шеф на парламента: Няма да сме гумен печат на правителството

34-годишният юрист Никола Минчев обяви, че няма да съставя комисия за ревизия на предишните власти
1 786
 БГНЕС

Парламентът няма да е гумен печат на изпълнителната власт. Искаме да наложим правенето на политика по нов начин, правене на правилна политика и не възнамеряваме да сме придатък на правителството, който приема формализирани, взети вече решения.

Това заяви в първото си тв интервю новият председател на Народното събрание Никола Минчев.

Пред бТВ 34-годишният юрист обясни, че е влязъл в политиката, след като е поканен в "Продължаваме промяната" от Кирил Петков, с когото се познава от 6-7 години. "Срещна ни професионалния път, но сме работили заедно и за доста каузи, най-вече около плажа "Корал", каза Минчев. Кирил Петков го е поканил и за шеф на парламента. "Кирил Петков има дарбата да увлича хора. Вярвам, че "Продължаваме промяната" ще донесе качествена промяна в страната", посочи Минчев.

"Ще имаме истинска парламентарна република", каза още новият шеф на парламента. Като сериозен приоритет той посочи съдебната реформа, промените в антикорупционната комисия. За ограничаване на влиянието на главниия прокурор и за промени в структурата на Висшия съдебен процес Минчев коментира, че процесът ще изиска повече време, защото се налагат промени в конституцията. "Нека да тръгне дебатът. Конституцията е добра, но отделни нейни части трябва да се променят. Да видим и какви промени ще предложи президентът", каза Минчев.

Според него не е належаща задача съставянето на комисия за ревизия на предишните власти, каквато имаше в последните две Народни събрания. Предстои да се реши и как ще почиват депутатите по Коледа и Нова година. "Коледата няма да е обичайна за правилника на парламента. Дългата почивка ще забави процесът", каза Минчев.

Той още не е мислил по въпроса как ще се плащат заплатите на депутата от ДПС Делян Пеевски, който попадна в списъка Магнитски. Всички, които извършват парични трансфери с лица от този списък са заплашени от високи санкции. "Интересен казус. Ще се запознаем с него и ще видим как ще действаме", каза Минчев.

Пред бТВ Минчев разказа, че е правнук на Сирко Станчев - депутат в две Народни събрания пред 9-ти септември и един от 42-мата народни представители, подписали декларацията за спасяване на българските евреи. Полковник Сирко Станчев е бил адютант на Борис III, осъден е от Народния съд и убит.

 

Още

Цацаров иска от Гешев да го провери

17.01.2022

Обновена

3922
Двоен аршин за ВИП карантинираните - ще са в изолация само 7 дни

12.01.2022

2124
“Ковид сбирката“ при президента отложи визитата на Петков в Скопие

11.01.2022

Обновена

19366