Quantcast
НС наложи мораториум върху сделките и назначенията на кабинета | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / България

НС наложи мораториум върху сделките и назначенията на кабинета

ГЕРБ ще поиска тълкувателно решение от КС, защото "така се блокира цялата държава"
Обновена
3 762
 Снимка: БГНЕС

След повече от два часа спорове и взаимни обвинения предимно между БСП и ДПС кой се опитва да прикрива отиващата си от управлението ГЕРБ, парламентът прие решение за мораториум върху действията на правителството в оставка на Бойко Борисов. Парламентарната група на ГЕРБ-СДС не участва в гласуването, а останалите 151 депутати от другите 5 парламентарни групи бяха "за".

Забраната за действия на Министерския съвет и министерствата касае възлагане на концесии, даване на разрешения за проучвания за подземни богатства, вземане на дългове, промени в ръководствата на дружества и болници, разпоредителни сделки с имущество и назначения в държавната администрация.

Още в началото на дебата по мораториума лидерът на БСП Корнелия Нинова обвини останалите партии, че са забавили мораториума, като решили, че опонент е соцпартията, а не ГЕРБ.  "Ето ви трета серия факти и доказателства, че допускаме моделът "Борисов" да се окопава. В 65 болници в страната ръководствата са подменени през изминалите дни", обяви Нинова от парламентарната трибуна по време на гледането на двата проекта за налагане на мораториум върху последните ключови решения и сделки на кабинета "Борисов".

Нинова даде и примери за лечебните заведения, където тече окопаването на хора, близки до ГЕРБ. Ръководствата на болниците в Стара Загора, Враца, Шумен, Ловеч, София и много други, са сменени през последните дни, каза тя. Показа и подписка от столичната ИСУЛ до ПГ на левицата с искане да се отмени конкурса в болницата и да се възстановят "кадърните  медици" начело.

 

"Вместо да се караме кой да води бащина дружина, трябваше още миналата седмица да вземем решение за мораториума", заяви още Нинова по адрес на внесеното подобно предложение на групата на "Изправи се! Мутри вън!"

По думите й ГЕРБ "си приеха промени в Закона за публичните предприятия, за да не могат новоназначените техни представители да бъдат пипнати". С тези поправки нито едно следващо правителство няма да може да махне когото и да било от тези хора, без съдът да го възстанови, допълни БСП-лидерът. Според Нинова моделът на управление на Борисов трябва да бъде изкоренен докрай, което може да се случи само, ако има промени на второ и трето ниво на управление на държавата. "Второто ниво на управление може много да помогне на властта, но и тежко да я саботира", смята тя. 

От своя страна Мая Манолова от "Изправи се! Мутри вън" обяви, че са внесли своето предложение за налагането на мораториума в понеделник, като целта им не е била да се конфронтират с БСП, а да направят по-прецизни текстовете по него, за да се прекратят безобразията на заминаващото си управление на ГЕРБ. В период на безвремие са започнали 71 конкурса за назначения на "калинки" в различни държавни сфери, затова настояваме за незабавен мораториум, обясни Манолова. По думите й трябва съдът да се произнесе по всички последни назначения, тоест да има съдебен контрол.

АТАКУВАНЕ НА КС

Надвечер ГЕРБ съобщи, че ще поиска тълкувателно решение на Конституционния съд и обявяване на днешното решение за мораториум за противоконституционно. Това каза на брифинг в парламента Десислава Атанасова, шеф на парламентарната група.

От няколко часа нашата ПГ е многократно сезирана от Националното обединение на общините, защото има точка за назначенията в държавната администрация.

Според ГЕРБ с това решение се блокира работата на цялата държава. Във всички 265 общини в България трябва да спрат назначенията на служители. Блокира се и работата в Народното събрание. Нито един експерт не може да бъде назначен или освободен. Утре сутрин ще разберат каква глупост са направили, посочи Атанасова.

Жалбата се подготвя и следващата седмица ще бъде внесена както и молбата за тълкуване от Народното събрание.

"НАЗНАЧЕНИЯ НА ПЕЕВСКИ"

По време на дебата в пленарна зала избухна скандал между Корнелия Нинова и зам.-шефа на ДПС Йордан Цонев. Причината - Нинова го обвини, че я е уговарял да не внася мораториум върху сделките на правителството сега, защото "има няколко обществени поръчки и няколко концесии на плажове", които трябва да се приемат.

"Промяната в баланса на властта е неправилна. Конституционният съд вече веднъж е отменил такова решение. Какво ви дава правото да мислите, че този вариант е най-правилен. Съгласен съм, че трябва да има разграждане на този модел, но като се спазват конституцията и съответните закони", смята Цонев.

"Много е лесно да се говори срещу ГЕРБ, когато те вече са свалени от власт. 4 г. вие ги подкрепяхте. Трябва да бъдете коректен. Когато в петък предложихме това предложение, вие дойдохте при нас ядосан и говорихте как ще се спре процесът в държавата, не говорехте за противоконституционнен текст. Трябва да бъдете откровен от тази трибуна. Сега и да го вземем това решение, вече е много късно", атакува го Георги Свиленски от левицата.

Стоян Мирчев от БСП попита колко от назначенията в правителството на ГЕРБ са на ДПС.

"Назначенията на ДПС и Пеевски са нула в тези решения", отвърна Йордан Цонев. По мнението му "докато политически партии не започнели да водят разговори без обремененост, която имат, няма да стане нищо".

Вчера обединихме двата проекта на г-жа Нинова и на г-жа Манолова. Предложеният проект съответства на изискванията, направени от Конституционния съд през 2014 г. "Демократична България" счита, че в правовата държава трябва да се работи с общи закони, а не с мораториуми, обясни Атанас Славов от "Демократична България" в отговор на Цонев.

В дебата с включи и министърът в оставка Теменужка Петкова, която изненадващо се появи в зала без депутатите да са я викали. Изнесе гневна назидателна тирада и заяви, че конкурсът за назначенията на директори на Българския енергиен холдинг, където ГЕРБ бетонираха свои хора, е приключил в края на март. По думите й процедурата била законова и подкрепена от левицата. Сред назначените в БЕХ е и бившият депутат от ГЕРБ Валентин Николов.

 

Още

БСП предлага служебния кабинет, ако вземе мандата

04.08.2021

7399
Борисов: Когото и да беше извадил Трифонов, щеше да бъде тричан

31.07.2021

Обновена

Екип на Сега

5840
Социалистите в Пловдив поискаха от Нинова оставка и незабавен конгрес

30.07.2021

3791