Quantcast
НСО не казва докога ще вози Борисов | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / България

НСО не казва докога ще вози Борисов

От охрана се е отказала единствено бившата шефка на парламента Ива Митева
Обновена
10 737
 стопкадър/ФБ Бойко Борисов
Бойко Борисов в прословутата джипка от НСО.

Националната служба за охрана (НСО) не отговори на въпросите на "Сега" докога бившият премиер Бойко Борисов ще ползва специализиран транспорт. Службата всъщност не казва и дали Борисов в момента се вози от нея, но това се вижда и с просто око от публичните му прояви.

Според Закона за НСО на лицата, заемали длъжностите председател на Народното събрание или министър-председател се осигурява специализиран транспорт в мирно време до 4 години след освобождаването им от длъжност. Т.е. по закон Борисов има право на този транспорт. Основанията за ползване на охрана от НСО се преценяват от комисия, която се оглавява от началника на службата и в която влизат председателят на Държавна агенция "Национална сигурност" и главният секретар на МВР. Борисов има право сам да се откаже от обслужването на НСО. 

"Сега" се свърза по темата с Ива Митева (ИТН), която също има право на транспорт. Тя обясни, че в първия ден след разпускането на 46-ия парламент е подала заявление за отказ. Така е направила и след края на 45-ото НС. По думите й досега не се е случвало председател на парламента да се отказва от тази привилегия след края на мандата. Цвета Караянчева например още ползва специализирания транспорт. И другите шефове на НС от ГЕРБ - Цецка Цачева и Димитър Главчев (той оглавява парламента само няколко месеца) също са се възползвали от правото си. Като Караянчева освен специализиран транспорт е ползвала и охрана. Отказала се е от нея едва през юли, когато парламентът разглеждаше промени в Закона за НСО за отпадането на привилегиите на някои хора.

Промените обаче бяха приети само на първо четене. Според тях без охрана остават бившите премиери, ексшефовете на НС, министри, главния прокурор, съпругата на президента и патриарха.

Това предизвика гнева на Борисов, който обяви, че това се прави в угода на мафията, а той става лесна мишена. "В нашия регион имаме убити премиери - Луканов, Джинджич. На кой мафиот искате да угодите с това да ме направите лесна мишена, защото видяхте, че ГЕРБ е непобедим. Сега искате по друг начин да си решите въпроса. Сигурно тази вечер са ви се разплатили за услугата, която сте им направили, но после ще ви забравят. Това е недопустимо в държава от ЕС. Радев ли ще носи отговорност", каза Борисов в началото на септември.

За неосъществените промени в Закона за НСО прочетете тук:
 

 

Вижте и:

 

Още

Десните предлагат уволнение на Цацаров и закриване на спецсъда

19.04.2021

Обновена

ДОРОТЕЯ ДАЧКОВА

14112
Отцепниците от Слави вече са с охрана

14.06.2022

8207
Наш министър ходил в Македония с лична охрана

15.05.2022

5833