Quantcast
Опозицията се обедини за оставката на зам.-шефа на НС Мирослав Иванов | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / България

Опозицията се обедини за оставката на зам.-шефа на НС Мирослав Иванов

Поводът е скандалът между вицепремиера Асен Василев и ГЕРБ-СДС в пленарната зала миналата седмица
Обновена
4 150
 БГНЕС
Мирослав Иванов

Заради разразилия се миналия петък скандал между ГЕРБ-СДС и вицепремиера Асен Василев в пленарната зала, опозицията започва процедура за отстраняване на зам.-председателя на парламента Мирослав Иванов от поста му. Това се разбра от изявление на депутата от ГЕРБ-СДС Тома Биков от парламентарната трибуна тази сутрин.

По време на пререканието тогава Иванов спря микрофона на водача на герберските депутати Десислава Атанасова, която наруши парламентарните процедури. Това се оказа и поводът за искането за оставка, което явно е инициирано от бившите управляващи, но е подкрепено също от ДПС и „Възраждане“.

Сега Биков настоя искането да се гледа още утре. Той призова Иванов да се оттегли от воденето на пленарното заседание, докато парламентът отново не му гласува доверие.

Атакуваният Иванов слушаше изявлението на Биков и беше видимо изненадан от развоя на събитията. Той обаче не се съгласи да отстъпи от поста си. „Докато не ми бъде гласувана оставката, аз продължавам да заемам позицията на зам.-председател на Народното събрание. В това си качество имам правото да водя заседанието“, заяви той.

Думите му бяха посрещнати с недоволни викове от герберите и скандирания „Оставка“. Иванов обаче продължи с дневния ред.

 

Старата песен на нов глас

Опозицията не се укроти и отново повдигна въпроса за оставката на Иванов. От „Възраждане“ го обвиниха, че бута „опозицията в ъгъла“ и води заседанията с „двоен аршин“, защото не си позволява да взима думата на представители на управляващата коалиция.

Въпреки че се стараеше да не влиза в пререкания и заседанието да продължи в рамките на добрия тон, Мирослав Иванов се видя принуден да се защити. Причина за това стана изказване на Настимир Ананиев от „Продължаваме промяната“. Опозицията се възмути, че Иванов не го е прекъснал, тъй като Ананиев стана, за да направи процедура по начина на водене, но вместо това взе отношение по декларацията, прочетена по-рано от Искра Михайлова от „Възраждане“. В тази връзка Радомир Чолаков от ГЕРБ-СДС посъветва зам.шефа на НС „никога да не прекъсва опозицията, докато чете декларация“, правейки поредната препратка към причините за скандала от миналия петък, когато Иванов спря микрофона на Десислава Атанасова.

 „Казвате, че не съм позволил на госпожа Атанасова да си довърши декларацията. Това не е вярно, дадох три минути отгоре. Думата беше взета на госпожа Атанасова по време на процедура и беше взета на минута и 40 секунди. Забелязахте ли колко време се изказва господин Ананиев? Нямаше и минута. Така че аналогиите ви са неоснователни“, каза Иванов и допълни, че няма да се  „огъне под натиска на опозицията“. Изказването му беше посрещнато с аплодисменти. 

 

Още

Парламентът окончателно увеличи пенсиите с 10% плюс 60 лв.

28.06.2022

Обновена

ДИЛЯНА ДИМИТРОВА

10036
ПП и БСП отказаха да разговарят с Радев за правителство

27.06.2022

Обновена

ЛЮДМИЛ ИЛИЕВ

8444
Петков постави неизпълними условия за съставяне на кабинет

26.06.2022

Обновена

34560