Quantcast
Още един провалил се кандидат-кмет на ГЕРБ в София влиза в борд | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / България

Още един провалил се кандидат-кмет на ГЕРБ в София влиза в борд

Почти всички шефове в ЦГМ, "Столичен автотранспорт" и "Столичен електротранспорт" се уредиха с нов мандат
16 493

Както и се очакваше, след приключилите конкурси за нови членове на директорските съвети на транспортните общински дружества в София почти всички техни досегашни шефове запазиха местата си. Освен тях с политически протекции в ръководствата на Центъра за градска мобилност, "Столичен автотранспорт" и "Столичен електротранспорт" влизат и по още двама членове, като числеността на бордовете се увеличава от 3 на 5 души. Това се случва въпреки честите скандали, в които въпросните фирми се заместват и въпреки постоянните съмнения относно прозрачността на харченето на публичните средства в тях. Решенията на комисията, организирала 3-те конкурса, трябва да бъдат потвърдени на предстоящата сесия на Столичния общински съвет в четвъртък. Предвид случилото се дотук изненади не се очакват. 

В управата на ЦГМ остават и тримата й досегашни членове. Сред тях е бившият кмет на район "Студентски" Димитър Дилчев, който след загубата на местните избори през 2019 г., бе назначен уж временно за изпълнителен директор на ЦГМ. Както "Сега" нееднократно писа, първият мандат на Дилчев ще се запомни със забавения старт на системата за продажбата на електронни билети в София, която трябваше да заработи от Нова година, и с безпрецедентния съпътстващ хаос с продажбата на билети от 1,6 лв. Освен Дилчев, местата си запазват още досегашният председател на СД Румяна Милова и колегата им Никола Рогачев. Освен тях за нови членове на СД са предложени Розалина Георгиева и Иван Антов. От общината съобщават, че Георгиева е дългогодишен служител в дружеството и е преминала през йерархията от младши експерт, юрисконсулт до ръководител на сектор. Антов пък е бил член на борда на "Топлофикация"-Пловдив, началник отдел в КФН, член на СД в инвестиционен посредник и съдружник в адвокатско дружество.  

Според външния експерт в транспортната комисия в СОС Виктор Чаушев от опозиционната коалиция "Демократична България" разпределението на директорските места в трите общински фирми е плод на договорка между управляващите в София- коалициите ГЕРБ-СДС и ВМРО-"Атака", и БСП. Чаушев коментира, че и двамата новоназначени членове на борда на ЦГМ са приближени до управляващите, каквито са и по-старите им колеги. "Новите двама са близки до управляващите – г-жа Георгиева е ръководител сектор „Обществени поръчки“, отдел „Правен и обществени поръчки“ в ЦГМ, а Иван Антов е адвокат и е съдружник, едноличен собственик, в борда на директорите или управител на 12 фирми в областта на консултантските услуги, недвижимите имоти, търговията с автомобили, енергийна ефективност, строителството и др", написа Чаушев във "Фейсбук".

Фрапиращи назначения по партийна линия предстоят и в "Столичен автотранспорт". Мястото си запазва сегашният изпълнителен директор Слав Монов, както и Илия Гътовски, преподавател в УНСС. Името на Слав Монов нашумя м.г., след като стана ясно, че "Столичен автотранспорт" са подписали договор за ремонт на общежитието си на скандално високи цени. В момента договорът с фирмата-изпълнител е спрян и се проверява от АДФИ. Ново име в управата на фирмата е Любомир Ковачев. Както и Димитър Дилчев в ЦГМ, Ковачев също е загубил кандидат за кмет на коалицията ГЕРБ-СДС на последните избори, на които се състезава за район "Средец". Преди това той бе зам.кмет на района. Ковачев е член на СДС от 1994 г. 

Освен него, работа в "Столичен автотранспорт" започват още Николай Найденов и Йовелина Тихова, която е мениджър в IT компания. Според Чаушев Тихова е съпруга на Георги Тихов – съдружник в компютърната фирма „Стемо“. "Лесно може да се провери колко обществени поръчки е спечелила. Николай Найденов през годините е работил в МВР, „Информационно обслужване“ АД, както и в частния сектор. Близък до управляващите и заместник-кмета на Столична община в ресор „Транспорт“ – Кристиян Кръстев", продължава Чаушев.

Начело на "Столичен електротранспорт" остава Евгений Ганчев, който е негов шеф от повече от 20 години и в момента е изпълнителен директор. Постовете си запазват и Кирил Георгиев, който е бивш шеф на гараж "Малашевци", както и юристът Десислава Пачева. Новите хора са Елена Симеонова и Веселин Порязов. От "Московска" 33 представят, че Симеонова също е преподавател в УНСС и че Порязов е с икономическо образование, завършено в Германия.

Според Чаушев Порязов е човек на ВМРО и идва от голяма търговска верига, а Симеонова е близка до БСП и до Съюза на транспортните синдикати в България, чийто председател е общинският съветник от ГЕРБ-СДС – Екатерина Йорданова.

Столична община уточнява, че решението за новите бордове на транспортните фирми е взето от комисия, в която са участвали представители на всички политически сили в СОС и експерти. Те стигнали до консенсус, след пресяване на кандидатите по документи, запознаване с бизнес предложенията им и изслушване на участниците. Конкурсът беше обявен през ноември миналата година и е проведен съгласно Закона за публичните предприятия и Правилникът за прилагането му, както и Наредбата за реда за учредяване и упражняване правата на общината в публичните предприятия, припомнят още от общината. "В него участваха 45 души. Всички те бяха оценявани по 6 критерия – представени бизнес програми, познания за дейността на дружеството, професионален опит, образователен ценз, опит в управлението на проекти, комуникационни и аналитични умения", пишат от "Московска" 33. "От комисията споделиха, че е търсена приемственост и баланс между хора с опит в ръководството на дружествата, дългогодишни служители и нови хора с визия за развитие на общинските дружества", се казва още в съобщението на Столична община.

"Интересното е, че вносители на трите доклада с решенията за избор на новите бордове не са подписани от члена на комисията от "Демократична България"- съпредседателят на Зелено движение Владислав Панев. Но са подписани от представителите на БСП, които се водят „опозиция“. И това не е случайно, защото част от нас знаят, че в групата на БСП в СОС влизат представители на двете крила в партията – 4 души, верни на Корнелия Нинова и настоящото ръководство, и 11 души, които са против. Интересното е, че тези 11 души се използват за скрита „патерица“ на управляващите от ГЕРБ-СДС при гласуване на важни решения и особено когато по правилник е необходима подкрепа на минимум 2/3-ти или 3/4-ти от съветниците", коментира външният експерт към транспортната комисия Виктор Чаушев. Според него подкрепата на БСП в доклада за новите шефове на транспортните фирми е с цената на "наместването и на техни хора".

Още

Съдът на ЕС посъветва България да признае дете с две майки

15.04.2021

1983
Новите сергии на "Славейков" ще струват по 47 000 лв.

22.02.2021

3294
Столичната община се проваля в опита да свали столичани от колите