facebook
twitter

ГОРЕЩИ НОВИНИ / България

Отделенията за COVID-19 постепенно се закриват

Медицински служители от 59 здравни заведения ще получат по 1000 лв. за работа на първа линия през април
1 283
 МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА
Кирил Ананиев

Специално създадени за лечение на коронавирус отделения в страната постепенно се затварят. Днес това се случи в УМБАЛ ”Д-р Георги Странски” в Плевен. Пиарът на заведението Момчил Цветков съобщи пред сайта "Плевен прес", че инфекциозното отделение към Клиниката по вътрешни болести се връща към обичайната си работа. Плевен бе един от градовете (заедно с Габрово), където през март бяха регистрирани първите случаи на COVID-19 у нас. В момента в болницата се лекуват шестима души. Всички са с придружаващи заболявания, двама са обект на интензивни грижи.

Реорганизация има и в ямболската болница Св. Пантелеймон". Белодробното отделение се дезинфекцира, за да се върне към нормалната дейност. В началото на епидемията то бе преструктурирано в отделение за пациенти, изчакващи резултатите от направените им тестове.

Добрите новини бяха потвърдени и от здравния министър Кирил Ананиев. На блиц контрол в парламента вчера той съобщи: "Водим разговори да преценим кои болници трябва да останат и да осъществяват специализирана дейност за COVID-19 и от кои да извадим тези отделения, за да може тези болници спокойно да поемат другите заболявания и

 

хората да не се страхуват да ги посещават".

 

В началото на епидемията бяха обособени легла за прием на пациенти с COVID-19 във всички области. Почти 7400 легла бяха отделени за неусложнени пациенти, а за интензивно лечение беше направен резерв от 1324 легла. От няколко дни в националния оперативен щаб се обсъжда постепенна нормализация на работата на болниците.

Още във вторник, когато за пръв път изписаните надхвърлиха новопотвърдените случаи, главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев заяви, че положителната тенденция дава възможност да се освободят интензивните отделения на повечето болници. В тях сега лежат по един, двама, до петима заразени, а много хора все още се страхуват да търсят лекарска помощ и отлагат лечението си. Специално за София ще бъдат оставени седем болници, където да постъпват новозаразени - ВМА, "Пирогов", Александровска болница, Инфекциозна болница, "Света Анна", Белодробна болница, Втора градска болница.

Медицински служители в 59 болници ще получат по 1000 лв. за работа с COVID-19 през април. Общо 6496 души в болници, РЗИ, центрове за спешна медицинска помощ и националния център по заразни и паразитни болести ще получат тези бонуси в най-напрегнатия месец от пандемията. През март, когато случаите все още бяха малко, по 1000 лв. бяха дадени на наполовина по-малко медици. Общата разпределена сума към момента е около 14.5 млн. лв. Бонусите предизвикаха

 

сериозно напрежение в системата заради количествените критерии,

 

по които се раздаваха. От няколко града се оплакаха, че хора от екипите не са получили заплащане. В последните дни сред болници и лекари има и съмнения как ще се отчетат парите, които авансово им бяха отпуснати за месеците, в които почти цялата медицинска дейност бе преустановена.

 

ОЩЕ ВЪЗНАГРАЖДЕНИЯ

Пред депутатите Ананиев съобщи, че за разлика от другите държавни служители, работещите в Националния център по заразни и паразитни болести и в спешните центрове ще получат тримесечното си допълнително възнаграждение за постигнати резултати. По традиция сумите се плащат през втората половина на април. Бонусите се изчисляват за всяка структура отделно според вътрешни процедурни правила и формула. Въпреки че в някои администрации като НАП тези бонуси представляват една трета от общото възнаграждение, изплащането им бе спряно в началото на корона кризата.

7

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

От 1 юни карантината остава за осем държави в Европа

29.05.2020

736 21
Коронавирусът е най-смъртоносен във Великобритания

28.05.2020

Обновена

5538 38
В България има само 17 нови случая на коронавирус

28.05.2020

Обновена

3130 48

Коментари

Интервал

Така и така яко ще се мре, няма нужда от лечение. Хладилни складове да строят за втората, третата и 87634-та вълна. :)

3biri

И защо хладилни складове, а не крематориуми! Ааааа да! Щото ТОЙ така каза.

Nickname186

Бойко победи вируса!

Мачкай, Бойче!

HBK

Хм..да.. Пиеска с предизвестен край. Завесата ( „мерките”)  се спуща, така, както и започна – синхронизирано, дирижирано и манипулирано. Американският президент обяви края на „сагата” ... най-вероятно започната от сценаристите от Г8/Г20. Дори нашия МП предупреди ясно и категрично – акцията (пардон епидемията ) ще трае не повече от 2-3 месеца. Толкова можем. За повече няма .. паре.  

Не че очаквахме нещо по-различно.

 

P.S. Медиците бяха ... възнаградени (поне част от тях. За всички от тях парите не достигнаха). Медиците не са всред любимците на мутро-милиционерите. Затова пък при народната милюция наградите бяха необходими, незаобиколими  и ... повсеместни.

nottheone

тоз дългия пост, дето си го систематизирал с една дума - милиция, милюция, или както си го изплюл - значи ли, че мислиш, че репресивния апарат е измислен по времето на соца?

fisherman

 Най после някой да им го каже

Доц. Мангъров пред „Евроком“: Мутафчийски всява страх, Кантарджиев говори глупости

но за толупа само добрини

Прави чест на министър-председателя, че въпреки всички резерви на Щаба, той се вслуша в моите съвети и препоръки“, каза още той.

https://eurocom.bg/new/dots-mangrov-pred-evrokom-m...

Талибан

Не че очаквахме нещо по-различно.

Бе аз тук четох за едни глобалисти, дето щяха да ни отнемат правата и да ни ваксинират принудително...

Влез или се регистрирай за да коментираш

×