Quantcast
Палатки блокираха и кръстовището пред Софийския университет | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / България

Палатки блокираха и кръстовището пред Софийския университет

Поведението на протестиращите е провокация към полицейските служители, разсърдиха се от МВР
Обновена
19 035
На живо от протеста на 1 август 2020 - трета част между 7 ч. и 11 ч.

На живо от протеста на 1 август 2020 - трета част между 7 ч. и 11 ч. сутринта - как завърши нощта с блокирания от полицията бус на майките от Системата ни убива:

Posted by Иво Божков (Yvo Bojkov) on Saturday, August 1, 2020

Кръстовището пред СУ "Климент Охридски" осъмна блокирано от протестиращи след като цяла нощ на него полицията държа блокиран бус, превозващ 5 майки на деца с увреждания и 2 болни деца от движението "Системата ни убива". Това доведе до опъване на палатки и пред Софийския университет и блокиране на трето кръстовище на столицата.

На извънреден брифинг на обяд от столичната дирекция на полицията (СДВР) разсърдено обявиха, че приемат поведението на протестиращите от снощи като провокация към своите служители. Тони Тодоров, зам.-началник на "Охранителна полиция" към СДВР, обясни, че на буса не било забранено да се придвижва където и да е, освен към Орлов мост. По думите му в Столична община е било заявено автошествие от гражданска инициатива "Системата ни убива" с маршрут пл. "Батенберг" - Банкя, без "Орлов мост". "Принципна позиция на СДВР е да се пропускат само автомобили, които носят вода или храна на протестиращите на „Орлов мост“... Преценихме, че може да се стигне до пътен инцидент", допълни полицейският шеф, цитиран от bTV.

Накрая Тодоров обеща да бъдат проверени действията на полицаите през нощта и поиска "българската полиция да не бъде използвана като инструмент от протестиращите".

 

Брифинг на СДВР

Posted by bTV Новините on Sunday, August 2, 2020

От "Системата ни убива" твърдят, че преди това е имало договорка с полицаите бусът да мине към кръстовището, но полицаите са го обградили. Кордон направиха и протестиращите.

Тази сутрин се стигна до взаимно блокиране - бус за бус, след като протестиращи не допуснаха едно от превозните средства на полицаите да тръгне. Дори подложиха камък под една от гумите му. Това доведе до леко спречкване със служителите на реда, което обаче не прерасна в нещо по-сериозно.

"Както е тръгнало, и полицаите ще слагат палатки тука", шегуваха се някои.

Около 10 часа сутринта между протестиращите и служителите на реда започнаха разговори как да се разреши ситуацията. На забележките на полицаите, че с блокадите се пречи на останалите граждани на София, хората при Ректората реагираха: "Това е политическо изказване!"

Протестиращите поискаха оставката или директно уволнение на офицера от СДВР Николай Николов, по чието разпореждане бусът бе блокиран и се стигна до настоящата ситуация. "Той няколко пъти снощи каза, че решението е лично негово. Затова искаме сега да понесе и лична отговорност", казаха представители на протестиращите пред зам.шефа на охранителна полиция в СДВР Тони Тодоров, който отиде да преговаря с тях. В знак на добра воля те позволиха на блокирания полицейски бус да напусне.

След 11 часа стана ясно, че органите на реда нямат намерение да пропуснат колата на "Системата ни убива" - два полицейски буса запречиха пътя към "Орлов мост".

По-рано тази сутрин Лидерът на "Да, България" Христо Иванов се опита да разбере защо жените от "Системата ни убива" са все още са в микробуса и му бе отговорено, че те могат да си тръгнат веднага, но буса - не. И тази сутрин, и през нощта в микробуса бе бившият омбудсман Мая Манолова. 

Снощи протестиращи и полицаи взаимно се опитваха да се изтласкат от пространството около микробуса. Полицията не даде никакво обяснение за действията си и не разговаря с протестиращите. Късно през нощта обаче командващият офицер обясни, че не допускат буса при блокадата на Орлов мост, защото кръстовището на Орлов мост е блокирано по принцип за всякакви превозни средства.

Бусът беше обграден само от полицаи с жълти жилетки от "Антиконфликт". Демонстрантите спорадично скандираха "КОЙ" и "Пуснете майките", "Не сте хора" и "Позор", "Заедно!"

Част от протестиращите се отправиха към сградата на Народното събрание, където ги посрещна кордон от полицаи. Но бусът си остана заграден. Затова и групичката се върна от парламента отново пред университета.

Малко по-късно - около 23:45 ч., след като полицаите не пуснаха автобуса при пореден опит, протестиращите започнаха да опъват палатки и на кръстовището пред университета. Те се заканиха да нощуват там и това да стане третото блокирано кръстовище в столицата.

След дълги препирни между двете страни, точно в 1:00 полицаите от "Антиконфикт" се отдръпнаха от буса и изглеждаше, че возилото най-сетне ще тръгни. Но в този момент полицай в редова униформа на СДВР застана пред него. Това предизвика протестиращите да заподозрат провокация и скандиранията "Жалки сте" срещу полицията започнаха, придружени с "Борисов е позор".

Патовата ситуация си остана такава часове след полунощ - майките на деца с увреждания седяха в буса без да излизат, полицаите го охраняваха от всички страни, протестиращите не напускаха мястото, а палатките все така си бяха на кръстовището.

 

ПОЛЯРНИ МНЕНИЯ

„Това е целенасочена акция на полицията. Някой трябва да вземе отговорност за това нещо. Някой го е наредил. Целенасочено се търси конфликт от страна на полицията. Работата на полицията е да предотвратява конфликтите, а не да създава такива.” Така коментира ситуацията на Ректората Десислава Николова – председателят на младежката организация на „Демократична България, пред bTV. „Моделът на управление на цялата държава е същият като модела на управление на РПУ. Търси се решението на един човек“, смята Николова.

По съвсем различен начин се изрази културният министър Боил Банов, който обвини недоволните граждани, че рекетират управляващите. „Това не е протест, а рекет. На рекет няма държава в света, която да се поддава, не защото е голям проблем дали правителството ще си тръгне, а защото ако държавно управление се поддаде на рекет, това означава, че и следващото управление също може да се поддаде. Това означава, че всеки, който реши, че е несъгласен с политиката на държавата, може да излезе да блокира ключови кръстовища и магистрали и да свали едно управление. Така не бива”, заяви Банов пред Нова ТВ.

 

СИМВОЛ

Белият бус в момента е нещо като символ за майките от "Системата ни убива", защото по-рано бе начело на автошествието към дома на премиера Бойко Борисов в Банкя. С майките там бе и бившият омбудсман, а сега председател на гражданската платформа "Изправи се.БГ" Мая Манолова.

Преди автоколоната да потегли днес от центъра на София Манолова призова на профила си във "Фейсбук" гражданите, които видят някъде премиера с джипката да сигнализират на нея, на "Системата ни убива", или на т.нар- Отровно трио (Велислав Минеков, Николай Хаджигенов, Арман Бабикян), за да може да се направи организация и хората да протестират пред Борисов.

Автошествието до Банкя е с наслов "Борисов, тук сме!". Някои от участниците заявиха, цитирани от БНР, че са били заплашвани от младежката организация на ГЕРБ, че ще бъдат възпрепятствани.

Майките възнамеряват да изпратят послание до премиера, в което е цитиран стих от Христо Смирненски "Два свята, единият е излишен!“.

Пред дома на Борисов в Банкя обаче, освен няколко полицаи друг не посрещна протестиращите. Те скандираха "Борисов, позор - оставка и затвор!", "Мафия" и "Всеки ден ще е така до победата", без да има никакво напрежение между тях и охраняващите униформени. Точно пред дувара на къщата на премиера хората оформиха голям надпис "ОСТАВКА" от черни чували и го оставиха на тротоара. Те носеха и черни знамена.

Някои от участниците застанаха над импровизирания плакат и позираха с картончета, с лозунги по тях като "Ти уби здравеопазването" и "Ти уби свободата на словото", "Ти уби образованието", "Ти уби съдебната реформа", "Ти уби мечтите ни за демокрация", "Ти уби бъдещето на децата ни" и др.

Накрая всички тези лозунги бяха оставени до къщата на премиера, като хората поставиха до тях и цветя и запалиха свещи, като при погребение. Прозвуча и траурният марш, а някои от участниците коленичиха в памет на "убитите" от Борисов.

 

 

Posted by Мая Манолова on Saturday, August 1, 2020

 

ПРОМЕНИ

Заради блокираното кръстовище пред Софийския университат столичният градски транспорт обяви поредни промени в движението на своите превозни средства. Ето ги:

  • Превозните средства от градския транспорт спират на всички спирки, но в променени участъци от маршрутите си - това са автобусни линии 9, 72, 75, 76, 84, 184, 204, 304 и 604 и тролейбуси с номера 1, 2, 4, 5, 8 и 11.
  • Линии № 9 и 75 въртят на Военна академиия.
  • Линии № 84, 184, 280, посока Орлов мост въртят преди Орлов мост и обратно по маршрута.
  • Линии № 72,76, 204, 304 и 604 са отклонени по бул. "Драган Цанков", бул. "Пейо Яворов" и по маршрута двупосочно.
  • Линия № 94 върти на ул. "Гурко" и обратно по маршрута Линия № 213 в посока "Младост" е отклонен по бул. "Мадрид", бул. "Ситняково" и по бул. "Цариградско шосе" по маршрута си Линии № 5, 8 и 11 посока СУ "Кл. Охридски" върти преди Орлов мост и обратно по маршрута.
  • Тролейбусни линии 2 и 4 от "Хаджи Димитър" се движи до "Оборище" и обратно.
  • Тролейбусна линия 1 от "Левски Г" до "Оборище" и обратно.

 

 

 

Още

ГЕРБ, БСП и ДПС спечелиха от парламентарната криза

29.04.2021

Обновена

ЛЮДМИЛ ИЛИЕВ

8063
Гешев оглави протеста срещу закриването на спецправосъдието

29.04.2021

Обновена

7679
Русия арестува около 1500 привърженици на Навални

22.04.2021

Обновена

2480