facebook
twitter

ГОРЕЩИ НОВИНИ / България

Парламентът спира с редовните заседания

Депутатите ще се събират, когато трябва да гласуват закони, свързани с извънредното положение
Обновена
3 484
 МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА
Не можем да искаме цялата страна да бъде под карантина, а ние да нарушаваме всички предписания, обърна се към колегите си шефът на НС Цвета Караянчева.

Заради разпространението на коронавируса депутатите ще се събират единствено, за да приемат закони, свързани с извънредното положение, а парламентарният контрол ще се осъществява само писмено. Това, на практика, означава, че Народното събрание ще прекрати редовните си заседания.

Такава промяна в начина си на работа гласува парламентът по предложение на ГЕРБ, "Обединени патриоти" и "Воля", което беше подкрепено от ДПС. Яростна съпротива оказа БСП, според която с това решение законодателната власт фактически предава пълномощията си на изпълнителната. 

Миналия петък депутатите решиха, че ще преминат към двудневна работна седмица - със заседания само в четвъртък и петък, заради извънредното положение. Сега, под предлога, че макар и бавно, заразата продължава да се разпространява, управляващите настояха за по-радикалната мярка.

"Не можем да искаме цялата страна да бъде под карантина, която все повече се затяга, а ние показно да нарушаваме всички предписания. Сега е времето и ние да се отървем от илюзията за изключителност. И ние сме подвластни на заразата и можем да станем нейни разпространители. Вирусът няма учтиво да ни попита: "извинете, вие депутати ли сте? А, добре, ще ви подмина." Ако се установи в залата болен или контактен, следва 14-дневен карантинен период. Това означава автоматично блокиране на работата на Народното събрание и ние няма до можем да вземаме решения, които се отнасят до извънредното положение. Но, ако сме всички по домовете си, поне тези, които са здрави, ще могат да дойдат и да гласуват", обоснова предложението председателят на НС Цвета Караянчева от ГЕРБ.

"Някой ще каже, че това е диктатура в полза на изпълнителната власт, защото с това се дава възможност на двама генерали да ни управляват, че парламентаризмът загива, и всякакви други клишета. Но нека да четем конституцията – по всяко време Народното събрание се свиква на заседание от председателя на Народното събрание, по искане на 48 народни представители, по искане на президента и на Министерския съвет. В момента нацията ни показва изключителна дисциплина. Хайде, нека ние да не вървим в обратната посока. Демокрацията можем да я опазим и в карантина", прикани депутатите Караянчева.

Точно обратното обаче смятат социалистите. "От сутрин до вечер текат брифинги на изпълнителна власт и на премиера, на щабове и медицински съвети, на хора, които внушават страх и паника, а българският парламент ще се скрие, защото не намира начин да продължи работата си и да даде възможност на опозицията да контролира управлението ... Вие намерихте начин парламентът да бъде единствено и само печат на извънредните закони, които ще внася Министерският съвет. Ние, като опозиция, няма да позволим това да продължи дълго. Ще се борим демокрацията в България да бъде защитена. А вие, които провокирате това, рано или късно, ще платите политическата си цена. Този парламент трябва да се свика само още веднъж – за да гласува оставката на правителството", отвърна зам.-председателят на НС Кристиан Вигенин от БСП.

Неговите съпартийци продължиха с нападките срещу управляващите. Това вбеси Цвета Караянчева, която в отговор обяви: "Нека да бдим да не се върне Народният съд, който унищожи цвета на нацията; да не се повтори Чернобил, когато българските граждани бяха навън и манифестираха, и ядяха зелена салата, а партийните величия стояха на скрито и ядяха специална биологична храна." "Ако днес имаме възможност да спасим човешки живот – на вас, на ваш близък, на хора, работещи в адиминстрацията, на мен това ми е достатъчно. Мислете!", обърна се шефът на НС към лявата половина на пленарната зала.

Рамо на управляващите удариха от ДПС. Депутатът от движението Йордан Цонев разказа, че социалистите са отхвърлили всички алтернативни варианти за работа на НС - дистанционно гласуване, заседания в намален състав, специален график на заседанията, специален ред кои закони да се приемат и др. "Първото и основно човешко право е правото на живот. Ние в момента не гарантираме правото на живот - нито на народните предтавители, нито на хората с които контактуваме ... От 20 дни се правим на герои и на безсмъртни в тази зала", каза Цонев. И заподозря: "Присъствието на тази трибуна се смята като възможност във всеки един момент да се води предизборна битка. Аз лично мисля, че това са скритите мотиви на колегите от левицата."

Управляващите допуснаха, че е възможно още следващата седмица да бъде свикано заседание, за да се приемат законодателни промени, свързани с постигнатото споразумение с "Газпром" за намаление на цените на руския природен газ. Освен това парламентарните комисии ще продължат да действат.

ПО КОНСТИТУЦИЯ И ПРАВИЛНИК

Според конституцията "Народното събрание е постоянно действащ орган. То само определя времето, през което не заседава." Правилникът на НС урежда по-конкретно конституционната разпоредба. В него е записано, че парламентът провежда редовни пленарни заседания в сряда, четвъртък и петък. По свое усмотрение депутатите могат да променят времето за редовни заседания. Могат да решат и да проведат извънредни заседания по всяко време при наличие на извънредни обстоятелства.

42

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Освиркаха Караянчева на зарята във Велико Търново

22.09.2020

9900 31
Докъде стигнахме – ГЕРБ да бяга от власт!

22.09.2020

ЛЮДМИЛ ИЛИЕВ

1837 1
Невероятно, но факт! Без ГЕРБ няма да настъпи Апокалипсис

21.09.2020

ЛЮДМИЛ ИЛИЕВ

4211 10

Коментари

Страници

вила

Нали беше констатирано,че НС е гумен печат,нотариат на щенията на  борисов.Така стана и със извънредното положение-той го обяви,оная го одобри и накрая нс го узакони с извънреден  закон.Сега пак така-борисов се разпорежда,харчи милиони,вече са милиарди от жипката и накрая нс се събира един път и...узаконява .

Хулиган

Както беше писал Радой Ралин - В парламента е тихо като в аквариум.

Май ставаше дума за друг парламент.

Нищо, историята обича да се повтаря...

http://www.drago.info/index.php/2017/12/22/parlament-v-kuklen-teatwr/

Boris65

Гордостта на демокрацията парламента в карантина.

vasilevil

Разбира се че трябва да се разпусне.Там е цвета на нацията и всичко най добро което имаме избрано от самите нас.Освен това в НС има мого богати хора те трябва да се съхранят за да имаме бъдеще в пазарната икономика тоест капитализма.

geni1

Президентът е на ход, в спешен порядък !

ГРЕЙДЕР
снимка на ГРЕЙДЕР

***

Direktiva

 Чакаите от оня безделник работа!

geni1

Ако е родолюбец трябва да действа, а ако не е,  ние в края на крайщата ще разберем.

Още по важно е да запомним какво сме разбрали и да не го забравяме.

Zmeja

Ще им плащат ли 60/40? 60% от парламена и 40% от работодателя МС.

sega_reader

... и вкупом до един станаха излишни ...

inventus

Не мисля че някой ще страда особено много ако се лиши от глупавият ви театър.

PlaNed
снимка на PlaNed

Поредния повод за ваканция на безделниците! 💨

Foton4ik
снимка на Foton4ik

А дистанционно не могат ли да работят? Учениците могат, значи и те могат поне да опитат. И без това гласуват под строй. Пък и приказките ще са по-малко.

Stern

а партийните величия стояха на скрито и ядяха специална биологична храна

Ако стане такава ситуация, ти ще си от първите, на които ще осигурят специална биохрана.

Патица по ханойски звучи добре.

Miranda
снимка на Miranda

Разумно решение при тази обстановка ! Толкова много хора на едно място ! Ако плъзне зараза , какво става ?

dream team
снимка на dream team

И какво да става - няма да има нужда от Народен съд.

Su38

Ще настане такъв живот, че само си викам "Дано"....

А дано, ама надали...

Evasion

Някой ще каже, че това е диктатура в полза на изпълнителната власт

Не е "някой", много са. В дигиталната ера физическото отсъствие на депутатите в пленарната зала или на заседанията на комисиите не може да е причина парламентът да не заседава.

Тартамут

Ако се нелъжа парламента сам си определя правилата. Така че решението е там. Ако имат воля, ще променят собствения правилник, за да може да се срещат посредством видео разговор. 

HBK

В тези безметежни времена ни оставиха и без комедийна храна; Парламентът – сцена на комедийни войни ни обрича на скучни дни. Да ги посрещнем с малко хумор.  

 

В природата всичко се мени. Това се отнася и до вирусите/бактериите, както и до отношението ни към тях. Едни хора ги игнорират и се обявават  за мирно съвмество съществуване (и общуване) с тях; други ги обявяват за смъртен враг и им обявяват война до пълно изтребление (включая и например Bacilus Bulgaricus). Първото отношение е спорно; второто - невъзможно (и като така, безотговорно).

 

Човек еволюира; нарича се адаптация към променящите се условия на средата. Само преди 30-40 години личните превозни средства бяха лукс, преди 20-30 години станаха необходимост, а сега са бреме (например в София). Всичко зависи от дозата – даже и вкуса на кафето.

 

И още нещо: Няма само хубави или само лоши неща, хора и събития . Проблемът е в баланса – някои от тези категории са много хубави, други много лоши. Но дори и това зависи от гледната точка – луната (както и жената) изглежда много красива, сияйна и загадъчна през нощта.

 

Епидемиите и особенно пандемиите са лошо нещо. Но дори и в тях има нещо позитивно: например в тези дни столицата (а вероятно и другите големи градове) изглеждат необичайно чиста (Слава Богу за падналия дъждец и бързотопящ се снежец) и спокойна. Не само по тротоарите, но дори и по пътните платна липсва онзи изнервящ трафик и забързаност, градския транспорт е полупразен, а в магазините дори можеш да си поговориш с продавача. Някои от купувачите са с намордници, но това определено  е според собственото им желание, преценка и ниво на устойчвост към медийните атаки. Дори парламента ни лиши от безсмисленото си съществуване.

 

Тези мои умотворения повдигат важни въпроси и дори решения. Твърдя, много убедено, че онзи политик (или Народно събрание), който съумее да разсели равномерно популацията по територията – ще бъде най-успешния Български държавник и спасител на Нацията. Името му ще се помни и споменава вовеки веков. Стига да постигне тази цел – равномерно разселване из хубавата ни Родина, по естествен, а не принудителен начин. А начинът е толкова прост - поминък (работни места) и жилища (инфраструктура). Още повече, че Европа ни дава средства за това – с много ясно изразено предназначение – развитие на регионите. По-някакъв, устойчиво традиционен начин, те (средствата – Еврофондове) сублимират по пътя си от административните легиони до предназначените региони.  

Shintoabe new
снимка на Shintoabe new

И аз да попитам: как ще карат без заплата дупетатите? Сигурно заем ще теглят от "Бълг. банка за развитие". Дано до ден-два се уредят нещата, както обеща ББ. Дерт са ми...

А изказванията на дупетатите от ДПС звучат, сякаш са управляващи. То си е така де.

Direktiva

 Социалистите са отхвърлили всички алтернативни варианти за работа на НС - дистанционно гласуване, заседания в намален състав, специален график на заседанията, специален ред кои закони да се приемат и др. На тях им трябва националната телевизия, да си правят пиар. Тяхната партийна, никой не гледа и изпадат в миманса!

Нафарфор

Да не би да са вразумели, че са смъртни или просто се радват на неочакваната ваканция?!

Slava
снимка на Slava

"Всички съобщения от типа вирусът е изкуствено създаден, за да ограничи демократични права, целта е война, опасността е преувеличена, не е по-страшно от обикновен грип. Пак ще ни ограбят, американски войници се разполагат в Европа, имунизирани са, мерките са неадекватни - те нищо не разбират, ние ще си пием ракията, е доказано, че са фейк, произлизат от руски източници и са форма на психологическа война."

nobody2

да земат отпуската. после неплатена.

Zmeja

Ако парламентът се саморазпусне не трябва ли управлението да се поеме от президента?

Бронщайн
снимка на Бронщайн

Официално си имаме диктатура.До тук с Парламентарната Република.

Giacomo Grelli
снимка на Giacomo Grelli

Няма да е голяма загуба.Бутафорните им скечове отдавна не са интересни.А и ''институцията'' се оказва абсолютно непотребна, тъй като всичко в ''държавата'' се решава от един човек.Авторитарната власт не може да бъде скрита зад един Сенат.И без това преминаваме твърдо от ''принципат'' към ''доминат''.След пандемията се очаква обожествяването Му.И жипката Му да стане депутат.Поради липсата на кон.Ave Caesar, morituri te salutant!

vvatkov

   Дано СЕГА приемат със закон - дистанционно, дистанционното гласуване. Получи се тавтология, но пък си е точно.

Miranda
снимка на Miranda

Да се благодарим, че в тази обстановка имаме силно и адекватно правителство, което знае какво прави !

 

 

Страници

Влез или се регистрирай за да коментираш