facebook
twitter

ГОРЕЩИ НОВИНИ / България

Патриотите се изпокараха заради военни имоти

Бившите партньори си размениха нападки за сделки, Гьобелс и троцкизъм в парламента
Обновена
2 786
 Илияна Кирилова
Красимир Каракачанов

Под предлога, че са загрижени за съдбата на военните имоти с отпаднала необходимост, бившите партньори в „Обединени патриоти”, а понастоящем върли врагове, отново превърнаха целия български парламент в арена на своите дрязги.

По искане на „Атака”, подкрепено от БСП, ДПС и „Воля”, тази сутрин в Народното събрание беше привикан на изслушване министърът на отбраната Красимир Каракачанов. Темата бяха споменатите имоти, които, както твърдяха хората на Волен Сидеров, Каракачанов разпродавал „масово” на занижени цени. „Става въпрос за апетитни имоти по Черноморието, в промишлени зони, в идеалния център на градовете, които са продадени в пъти по-евтино”, обяви Десислав Чуколов от „Атака”.

„Въобще не сте в час за какво задавате въпрос, а от медийните ви изяви става ясно, че преследвате политически дивиденти”, реагира раздразнено Каракачанов. Той представи статистика, според която за периода 2001-2008 г. са продадени общо 392 имота, които въоръжените сили вече не използват, а от 2009 г. досега – 196 имота. По негово време били най-малко, твърди Каракачанов – едва 16 имота от 2017 г. досега. „Споменавате острови, полуострови, архипелази, жълти павета – бъркате се, вероятно, с Крим или Чукотка ... Сравнителният анализ показва ясно, че по времето, когато аз съм бил министър, няма свръхпродажба на имоти”, обърна се военният министър към атакистите. И се похвали, че бил първият шеф на ведомството, който му връщал имоти - 56 декара, предадени на община Поморие, както и 6 имота в Пловдив, обхващащи общо над 90 декара. „Вашата цел е да се опитате, подобно на вашия пръв кумир отпреди 15 години  Гьобелс и на последния ви кумир Сталин, да повтаряте една лъжа 110 пъти и да я направите истина”, обобщи Каракачанов.

Вбесени от реакцията му, атакистите го обвиниха, че се е съюзил с „душманите” на партията им. „Искаме отговори, не общи лакърдии. Не сме седнали тук да ядем пържоли и да пием водка”, изригна Чуколов. И спомена сделки в община Пловдив, в община Несебър и в община Русе с имоти, за които смята, че са били продадени под пазарната им стойност. „Пазарът определя търсенето”, отвърна Каракачанов. И допълни, че каквото участниците в търговете са предложили като цена, това е било прието.

В подкрепа на Каракачанов се втурна съпредседателят на „Обединени патриоти” Валери Симеонов, който определи изслушването като „финала на една клеветническа кампания”, водена от страна на бившите им партньори от „Атака”. И престорено настоя министърът да даде разяснения за продължаващото присъствие на кадрите на Волен Сидеров във властта, въпреки че "Атака" действа като опозиция. „Те се правят на меншевики или троцкисти, не знам”, насмешливо върна топката Каракачанов. „Смятат, че оплювайки довчерашния си партньор, ще спечелят. Това могат, това правят – толкова са научили за 15 години в парламента.”

МИЛИОНИ ЗА ОХРАНА

Охраната на имотите с отпаднала необходимост струва на държавата милиони левове годишно, стана ясно от отговор на Каракачанов. През 2017 г. за тази цел са изразходвани 15 477 000 лв., през 2018 – 17 341 000 лв., а през 2019 г. – 19 436 000 лв. „Сумата нараства, защото нараства и минималната работна заплата”, обясни военният министър. По думите му политиката на ведомството била насочена към прехвърляне на охраната на максимален брой имоти като задача на държавната фирма МОБА, в която работят предимно бивши военни.

ОТНОВО ЗА НАБОРНАТА СЛУЖБА

Сред темите на изслушването беше и острият недостиг на кадрови военни. Точно този въпрос обаче беше най-слабо засегнат по време на дебата. А Каракачанов използва възможността, за да рекламира за пореден път своята отколешна идея за връщане на наборната военна служба. Според военния министър кампанията по набиране на военнослужещи отбелязвала успехи – даде пример с ВВС, където кандидатите стигали до 6-7 души за едно място. Около 40 на сто от желаещите да служат обаче отпадали заради здравословни и други проблеми. Решението Каракачанов вижда във връщането на наборната служба, както, по негова информация, направили скандинавските държави.

ЛАСТИКЪТ СЕ ОТПУСКА

„След като диалогът беше възстановен и нашите справедливи искания са приети – за неизбежната отбрана, за доброволните отряди, доброволната служба, 300 лева пенсия – диалогът е възстановен. Ластикът се отпуска и се връща в нормалните си параметри.” Така Каракачанов коментира положението в управляващата коалиция. Преди седмица, недоволен от арестите на кадри на ВМРО, той метафорично предупреди партньорите си от ГЕРБ, че „ластикът е опънат”. Сега обаче заяви, че по арестите реагирал неговият министър Емил Димитров. „Проблемът беше, че в качеството си на вицепремиер по сигурността, научавам за някои неща, които се правят от МВР, от медиите”, каза Каракачанов. Отрече и да е атакувал прокуратурата: „Съд прокуратура – това са други институции ... Моята практика до момента е да не се бъркам на други институции.”

19

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

И военното министерство продава имоти по морето за жълти стотинки

29.04.2020

ТАНЯ ПЕТРОВА

3854 6
Управляващите в София се пребориха за 4000 лв. за член на борд

16.04.2020

1947 6
Пилотите на F-16 отиват в САЩ без конкурс

10.04.2020

4634 30

Коментари

d5555

Преди малко го гледах тоя министър нагъл тип.Единственото вярно нещо което ми направи впечатление е че Атака имала един министър шест зам такива двама областни и половин дузина заместници.Така се оказва че и те са във власта.

paragraph39

По закон, земите под военни имоти "с отпаднала Необходимост" подлежат на Реституиране/връщане на земите на бившите им собственици и наследниците им, ако са ги заявили/, а НЕ на продаване от МО и държавата! ТЧК

Леля_Стойка_III

Не е баш така, ама няма се задълбочаваме, нали? :) Зависи чия е била собствеността преди това...

valldi

Това шкембе не е от трушия!

paragraph39

D5555,

/:/ Преди малко го гледах тоя министър нагъл тип.Единственото вярно нещо което ми направи впечатление е че Атака имала един министър шест зам такива двама областни и половин дузина заместници.Така се оказва че и те са във власта.

.........................................................................................................................

В голяма ГРЕШКА си!

Или се опитваш евтино и инфантилно да МАНИПУЛИРАШ- защо?!

За твое и на четящите те сведение:

НЯМА в Изпълнителната власт хора от партия "Атака" там- всички там са хора от Коалицията "Обединени патриоти", която участва с ГЕРБ в коалиционното Правителство "Борисов-3"!

Никоя от партиите в коалицията "Обединени патриоти" НЕ участва самостоятелно в коалиционното Правителство "Борисов-3" и НЯМА подписано самостоятелно коалиционно правителствено Споразумение с ГЕРБ и съответни на него самостоятелни права и задължения по него!

Отделно, пък, че НЕ е имало и НЯМА и парламентарна коалиция/ обща ПГ/ на "Обединени патриоти", нито на "Атака" с ГЕРБ!

Впрочем, след излизанетоа/изгонването/ на "Атака" от коалицията и от ПГ "Обединени патриоти" такава коалиция НЕ съществува- защото коалицията "Обединени патриоти" беше между коалиция "Патриотичен фронт"/НФСБ+ВМРО/ и "Атака"! Сиреч, БЕЗ "Атака" в нея НЯМА Коалиция "Обединени патриоти"! ТЧК

Lola the Kinks

Искаш да кажеш, че Атака не е патеричар на мутрокрацията?

Шегуваш се нали?

momon

Параграфа има странни разбирания за участие във властта. Според него, Атака ще е в управлението, ако Волен е премиер, а в НС депутатите им са поне 121 човека. Друго не признава. Това - министри, зам.министри, областни управители - са незначителен детайл и не могат да го убедят, че Атака участва в управлението.

Chesanot
снимка на Chesanot

ПАТРИОТ

 

Патриот е - душа дава

за наука, за свобода;

но не свойта душа, братя,

а душата на народа!

И секиму добро струва,

само, знайте, за парата,

като човек - що да прави?

продава си и душата.

Нека парламата си обяснява, как не е в правителството. Нали това му е работата?!

Lola the Kinks

Каракачанов – от вицепремиер и министър на отбраната, до брокер на апетитни недвижими имоти

https://svobodnoslovo.eu/%d0%ba%d0%b0%d1%80%d0%b0%...

 

paragraph39

Леля_Стойка_III

/:/ (Отговор на #2)

Четв., 05/03/2020 -

Не е баш така, ама няма се задълбочаваме, нали? :) Зависи чия е била собствеността преди това...

.........................................................................................................................

Собствеността е била на дядо ми!

Имам/такива имат и други там!/ признат от Съда за валиден някогашен нотариален акт за поземлен имот в гр./с./ Черноморец, върху който дядов имот са били построени по времето на Народна Република България и Бългаската Народна Армия, сгради и съоръжения на МНО, които отдавна са обявени от МО за "с отпаднала необходимост" и са НЕизползваеми и НЕ се използват за нуждите на МО! Ама са на брега на морето- и хора от властта или "началниците" им си точат зъбите да вземат имотите/земята/ за себе си! С помощта на "независимият и справедлив" български Съд, де!

Така че, за такива имоти и за такива бивши техни собственици и наследниците им ми беше думата по-горе!

 

paragraph39

momon

/:/Параграфа има странни разбирания за участие във властта. Според него, Атака ще е в управлението, ако Волен е премиер, а в НС депутатите им са поне 121 човека. Друго не признава...

.........................................................................................................................

Казано е: "Недей да учиш баща си как се правят деца!"

Иди намери дебели книги и прочети, бавно и внимателно, ЩО Е ТО Коалиция в Политиката и Управлението!

После се върни и обясни, с думи прости: Кои са коалиционни партньори в парламентарната коалиция "Обединени патриоти" и кои са в правителствената коалиция на Правителството "Борисов-3"!

А ето ти и предварителен простичък пример-жокер:

Ако две ООД-та се обединят в трето, съдружниците в което и да е от двете ООД-та НЕ са самостоятелни съдружници в третото ООД- там съдружниците, с права и задължения, са, само и единствено, двете ООД-та/като юридически лица/!

Същото е и при коалициите, ако коалиционен партньор в тях е коалиция- партньорите в нея НЕ са самостоятелни партньори в общата коалиция! ТЧК

Схвана ли?!

 

momon

Много си далече от реалността! ?

Да поразсъждаваме по твоя пример с ООД-тата. Ако съдружник от "ОП" ООД не е съгласен да участва в новото обединение, то си продава дяловете и напуска дружеството. Не го ли направи, то носи солидарна отговорност с останалите. ТЧК

Схвана ли?!

Да, ама надали! ?

Тартамут

Продажба на паспорти и гражданство - ........

Продажба на вода - ........

Продажба на имоти - .....

 

Това е малка загадка.

paragraph39

momon,

/:/Много си далече от реалността! ?

Да поразсъждаваме по твоя пример с ООД-тата. Ако съдружник от "ОП" ООД не е съгласен да участва в новото обединение

.........................................................................................................................

За какво "ново обединение" ти е думата?!

"Атака" излезе/изгониха я!/ от Коалиция "Обединени патриоти"!!!

"Атака" се съгласи парламентарната коалиция "Обединени патриоти"/"ОП"/, в която тя участва, да направи правителствена коалиция с ГЕРБ за Правителство "Борисов-3", на база съгласувано и подписано от ГЕРБ и "ОП" правителствено коалиционно Споразумение! И в това НЯМАШЕ нищо лошо тогава, а напротив! Но Правителството "Борисов-3" и частта от "ОП"-НФСБ и ВМРО започнаха да нарушават и да НЕ изпълняват правителственото Споразумение, а и започнаха да водят открито просащска/което НЕ означава проНАТОвска!/ и антируска политика и управление/гонене на руски дипломати, санкции, ненарисувани дори Ф-16 бл.70 за милиарди и прочие/, които НЕ са в интерес на Мнозинството от Народа на България- но Сидеров и "Атака" им се противопоставяха! По тази причина "Атака" излезе/изгониха я!/ от коалицията "Обединени Патриоти"- и тази коалиция вече НЕ съществува де юре и де факто! ТЧК

 

Hasta la vista

Да вземат пример от турските си колеги! Кво е това "гьобелс", "троцкизъм"...Да станат ба кълбо - хем ще си решат проблемите, хем и малко сеир за народонаселението...То на волен хората май имат склонност към такъв вид екшън, поне и в парламента да покажат на какви магарии са способни...

d5555

"Атака" излезе/изгониха я!/ от Коалиция "Обединени патриоти"!!!"

--------------------

Е добре но защо не изтегли своят министър шесте замествици двамата областни и половин дузината им заместници?

Това днес го гледах по тв-то и това твърдяха двамата ваши бивши ортаци.

Сигурно са ви предали или са купени?

d5555

И след като Сидеров абдикира при положение че много добре знаеше кой ще влезе на негово място се изложихте като кифли параграфе.Съжалявам че 10 години гласувах за Атака.

LPetrov

Тая Атака много напомня на едни РъБове по втория мандат на Боко, де беха управляващи опозиционери...?

paragraph39

 d5555,                                                                                               

/:/ §39: "Атака" излезе/изгониха я!/ от Коалиция "Обединени патриоти"!!!"

--------------------

Е добре но защо не изтегли своят министър шесте замествици двамата областни и половин дузината им заместници?

..........................................................................................................................

Министрите, зам-министрите и сие в Правителството "Борисов-3" НЕ са на/от/ "Атака", а от/на/ "Обединени патриоти"!

Министри и зам-министри са освобождават по искане на премиера/чл. 84 т.6 от Конституцията/!

Влез или се регистрирай за да коментираш

×