Quantcast
В Перник пак изчезват колосални количества вода | СЕГА
facebook
twitter

ГОРЕЩИ НОВИНИ / България

В Перник пак изчезват колосални количества вода

7 154
 МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА
Язовирът през зимата бе заприличал на лунен пейзаж.

Сушата и реалната опасност Перник да остане без капчица питейна вода не са подобрили с нищо контрола около незаконното водовземане от ключови източници на язовир "Студена". Колосални количества вода продължават да се губят от един от основните водоизточници на язовира - Владайския канал, установи проверка на екоминистерството. От 160 литра в секунда, насочени от канала към язовира, до него достигат едва 61 литра. 100 литра се губят всяка секунда, като една от основните причини за загубите са незаконните водовземания.

Пренасочването на допълнителни количества вода от Владайския канал към язовир Студена бе една от спешните мерки, предприети още в края на миналата година в разгара на водния режим в Перник. Още през януари се разбра, че години наред от канала са отклонявани незаконно големи количества вода. Няколко месеца по-късно всичко си е по старому. Проверки на две басейнови дирекции -  "Дунавски район" и "Западнобеломорски район", са установили няколко незаконни водовземания, в това число отклонения за Пречиствателна станция за питейни води – Рударци и отклонение за кв. Кало на с. Рударци. Открити са и други отклонения с неустановени ползватели, които нямат издадени разрешителни по реда на Закона за водите, както и подадени заявления за такива, съобщават от ведомството на Емил Димитров. За големите обеми, които се губят, са информирани областния управител на Перник и прокуратурата за предприемане на действия, изтъкват още от МОСВ. 

Отчетените загуби от 100 литра в секунда представляват 1/3 от кризисно докарания с цената на десетки милиони левове дебит от 300 литра вода в секунда от София за Перник. Наскоро екоминистърът предупреди, че временното разрешително на новия водопровод за Перник е изеткло и ведомството няма да позволи ползването му при нужда без изрядни книжа. Водопроводът излезе бързо от употреба след като годината се оказа по-добра като валежи и нивото на язовира се вдигна. 

Ключови думи:

Перник, криза, вода, загуби
14

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Пандемията е възможност за реформи в Босна и Херциговина
Не ЕС, а радикални реформи ще спасят хърватската икономика
Икономически загубена година в Черна гора

Коментари

Epikur

 

  Хората по улиците и площадите на България се борят за изчезване на колосални количества калинки от властта. Тогава ще се решат много от днешните "неразрешими" проблеми.

hamel

Радев е пробил неколко големи дупки в тръбопровода

Светозар

"В Перник пак изчезват колосални количества вода"

Ами пак да вкарат за 3,5 месеца Нено Димов в ареста.

Кy-Ку
снимка на Кy-Ку

Хората в Рударци (голямо село с над 5000 жители през лятото) също имат нужда от вода. Ако не я взимат от Владайския канал с помощта на гравитацията, то ще трябва да им се направи разклонение от язовира, за което ще са необходими помпи (по-голямата част от Рударци е над нивото на язовира). Подобна простотия само герберастите могат да измислят.

 

Съвсем друг е въпросът, че по-голямата част от водата за Рударци се излиза по улиците и деретата. Това си е работа на пернишкото ВиК, в момента оглавявано от местен партиен активист.

emona1

Виждам дългата ръка на Путин.Водата изтича към Сирия по тайни канали,защото там са новите лаборатории за производство на Новичок, известен  в Турция и арабските страни с кода,"Сюргюн-вай вай вай"

ppipi7766

ГЕРБ отговаря за тръбите, не за водата.

Тръби купиха, положиха, ако трябва пак ще купят и положат.

От тях толкова, другото е от Дедо Бойе, ама и той май вдигна ръце от територията.

Цяло лято вали и вода па нема.

hamel

Е, кво налягане има в един водопровот? 100 атмосфери? Колкото и да е - пресмятането на тръбите се учи по Съпромат.

Проблемът е в неграмотниците. Ено време, преди време - 50+ години, имаше един серял - "Семейство Калинкови". Ей ви го семейството.

emona1

После стъпихме на по виш стадии,"Семейство Мейзга"

проф. проф. дър...
снимка на проф. проф. дървингов

...стига си мрънкал, д-р Калинков беше пич, не като днешните ...пък и ти си малък ...

emona1

Едно време постоянно решавахме задачите,-Ако един  басейн се пълни от 2 тръби,кога ще се напълни ако от 3тата тръба изтича.

ppipi7766

Леле.... колко бързо лети времето или аз почнах  да забравям.

 

„От близките градове командировъчни екипи на ВиК да влязат по ремонтите, бързо да кажат какви материали са нужни, за да не разкарваме само хората, а да докараме и материали – тръби, фуги“, добави той.

 

https://debati.bg/premierat-borisov-proveri-kade-izticha-vodata-na-pernik-obnovena-video/

 

Това ще да е тръба /фуга/тръба/фуга.

По безсмъртното:

"Роднина, милиционер, роднина, милиционер... "

bD

От мене фугата.

'FranceskRivalta'8

Невежството и неграмотността на ЕВРОмутрата са пословични.

usmivko

hamel

Радев е пробил неколко големи дупки в тръбопровода

Утре водещите новини ще са " дронът на Радев има дрелка и бормашина"😃

Влез или се регистрирай за да коментираш