Quantcast
В Перник протестираха с искане за оставки и присъди | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / България

В Перник протестираха с искане за оставки и присъди

Властта обещава спешен ремонт на пречиствателната станция и бърза подмяна на водопреносната мрежа
Обновена
14 578
 Снимка: БГНЕС

Стотици жители на Перник отново излязоха на протест с искания да бъдат разкрити виновниците за безводието в града и решаване на проблема в най-кратки срокове. Те облякоха жълти жилетки и скандираха "Искаме вода!" и "Оставка", а хората демонстрираха из града в студения декемврийски ден, като стигнаха до храма „Св. Иван Рилски“, където бе отслужен молебен за дъжд, предаде БГНЕС.

Участниците в шествието поискаха още оставките на министрите Петя Аврамова и Нено Димов,  а също така  бившият кмет Вяра Церовска да бъде подведена под съдебна отговорност за водната криза. Протестът е подкрепен и от хора от близките селища.

Организаторите на протеста се заканиха да го повторят и в София.

Камелия Радева, която е един от организаторите на протеста заяви, че в столицата перничани ще отидат със сурвакарите.

"Нека пренесем нашата сурва на жълтите павета", обяви Радева пред БНР.

Перник е на воден режим от 18 ноември. Заради драстичното намаляване на водата в язовир „Студена” и доближаването до мъртвия му обем на 21 декември в Перник бе обявено бедствено положение. От 28 декември режимът бе удължен с още 30 дни.

Липсата на вода в един от най-големите български градове доведе не само до сериозно социално напрежение, а преди няколко дни напрежението ескалира, като се стигна до сблъсъци с жандармерията.

През изминалата седмица се появи и информация за разпространение на заразни болести заради лошото качество на питейната вода. Преди ден изследванията на здравната инспекция показаха, че във взетите проби няма данни за ешерихия коли и че водата е чиста.

От своя страна прокуратурата започна разследване на длъжностни лица от общинската и областната администрация, за това, че в периода 2017 – ноември 2019 г. не са положили достатъчно грижи, съответно за водопреносната и водоснабдителната мрежа в Община Перник, и за стопанисването на водния ресурс в яз. “Студена“. Разследването се води за безстопанственост.

Новият главен прокурор Иван Гешев пък взе делото под специален надзор.

Затова и лидерът на БСП Корнелия Нинова обяви, след среща с кмета на Перник Станислав Владимиров и граждани, че ще се срещне на 6 януари с Гешев. Целта й била да разбере докъде е стигнало разследването по водната криза.

За овладяване на кризата в града са командировани министри и началници на различни институции, които имат отношение по водната инфраструктура.

От утре започват дейности по изграждане на нов утаител на пречиствателната станция за питейни води на Перник, съобщи зам.-регионалният Николай Нанков. По думите му това ще доведе до по-добро качество на подаваната към Перник вода и ще гарантира използването на водата и от мъртвия обем на язовир "Студена".

Мярката се налага и понеже заради валежите в язовира влиза по-мътна вода, посочи от своя страна министърът на икономиката Емил Караниколов. Вече били почистени няколко водни канала, по които да влиза по-сериозен приток към "Студена".

Държавата ще финансира чисто ново трасе до сега съществуващия клон 2, коментира Караниколов. То ще преминава отново през имоти - собственост на "Стомана Индъстри".

Клон 2 и Батановският водопровод са с най-тежки водозагуби, каза пък Нанков. По думите му трасето на клон 2 и неговата реконструкция са включени в големия проект за воден цикъл на Перник. Тази част ще бъде изключена от големия проект и ще бъде направена аварийно, твърди зам.министърът. Прогнозната стойност на обекта е 2 млн. лв.

От пещерите и галериите се очаква дебит от около 200-300л /сек. Започваме работа до два дни за пълненето на язовира, но е много важно да покрием и ВиК системата, каза Караниколов.

Перничани настояват още за присъединяването на алтернативни водоизточници за захранване на общината с вода, подмяна на водопреносната мрежа в града и безвъзмездна помощ от страна на държавата за справяне с кризата и преодоляване на негативните последици от нея.

Ето и какво се казва в инструкциите на организаторите на протестното шествие, цитирани от сайта "За Перник":

"1. Участниците в шествието и молебена не трябва да са употребили алкохол.

2. По никакъв начин не нарушавайте обществения ред.

3. Не се допуска носенето на каквото и да било оръжие или други специално предназначени или приспособени предмети, които могат да се използват против живота и здравето на хората или за причиняване на материални щети.

4. Не извършвайте никакви провокативни действия срещу полицаите. Не забравяйте, че те също са перничани.

5. Носете бутилки за вода без капачки.

6. Не слагайте качулки и маски на лицата.

7. Не се отклонявайте от обявения първоначален маршрут.

8. Носете националното знаме или знамена с цветовете на Перник.

9. Облечете жълти светлоотразителни жилетки при възможност.

10. Пред храма трябва да сме тихи и смирени.

11. След събитието да се приберем по домовете си с достойнство."

Още

Протестите и президентът не спряха Европрайда в Белград

12.09.2022

Обновена

2670
Половин България златна вода гази, жадна ходи

03.09.2022

ВАСИЛ НАНЧЕВ

9726
57-годишен мъж е обвинен за умишлено убийство на швейцарския бизнесмен

15.08.2022

Обновена

4393