Quantcast
Петков очаква кабинет до края на следващата седмица | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / България

Петков очаква кабинет до края на следващата седмица

Президентът ще проведе консултации с парламентарните формации на 6 и 7 декември
Обновена
3 457
 БГНЕС

Въпреки анонсите на водещата политическа сила - "Продължаваме промяната", че ще работят експедитивно по коалиционното споразумение, както и по бъдещия редовен кабинет, съпредседателят на формацията Кирил Петков обяви, че се надява до началото на идната седмица то да бъде факт и четирите формации да поставят подписи под него. До края на седмицата пък трябва да бъде излъчено и новото правителство. Петков потвърди, че ще е номинацията на ПП за министър-председател.

По-късно Кирил Петков допълни, че в правителството ще влязат представители и на четирите преговарящи сили - ПП, БСП, "Демократична България" и "Има такъв народ". На този етап той отказа да съобщи имена на кандидати за министри. "Създаването на коалицията изглежда съвсем реално, хората от всички политически сили са конструктивни", посочи Петков. По думите му предложенията по бъдещото управление са около 180 страници. "Документ, който трябва да се компилира, да се сложи в обща рамка, да се прегледа много внимателно и всеки един от коалиционните партньори да се подпише под него. За разлика от други споразумения, тук нещата са много детайлни. Това дава начина, по който ще работи тази коалиция - по реални политики", обясни Кирил Петков пред репортери в НС. Според него колкото по-детайлно са описани тези политики в споразумението, толкова по-малко ще има разногласия в коалицията по въпросите.

КОНСУЛТАЦИИ

Привечер от президенството съобщиха, че държавният глава Румен Радев ще проведе консултации с парламентарно представените политически сили. Така е предвидено в конституцията, преди президентът да връчи проучвателния мандат за съставяне на правителство на най-голямата формация - "Продължаваме промяната". На 6 декември Радев ще приеме коалицията на Кирил Петков (от 9 часа), след което представители на ГЕРБ-СДС (10.15 часа), на ДПС (11.30 часа) и на "БСП за България" (14 часа). На следващия ден държавният глава ще разговаря с останалите формации - с ИТН (от 9 часа), ДБ (10.15 часа) и с "Възраждане" (13 часа). Встъпителните думи от всяка среща ще бъдат предавани на живо в официалната Фейсбук страница на президента.

ИЗМИСЛИЦА

Преди началото на първото пленарно заседание Георги Свиленски от БСП отхвърли версията на колегата си Румен Гечев, че министерствата в бъдещото правителство ще бъдат разпределени на принципа 8-4-3-2 според парламентарната тежест на ПП, БСП, ИТН и ДБ. "Колегата Гечев е икономист и математик, просто той така си представя, че трябва да бъде", каза Свиленски пред бТВ. Странното е, че това опровержение бе направено на четвъртия ден след изказването на Гечев. 

Свиленски подчерта, че се преговаря за формула за политиките, като в центъра на внимание е как да се вдигнат доходите на българските граждани.

"Работи се за пълен мандат", заяви Свиленски. Думите му бяха потвърдени индиректно от Кирил Петков, съпредседател на "Продължаваме промяната". "Всички информации, които текат от миналата седмица, са нереални. До началото на идната седмица се надявам да е готово коалиционното споразумение. Разговорите са конструктивни", каза той на влизане в Народното събрание. 

"Вчера се видяхме с колегите Петков и Василев, и разговаряхме по спорните въпроси", обяви в НС лидерът на БСП в оставка Корнелия Нинова на влизане за първото заседание на новия парламент. Тя допълни, че са се разбрали до неделя да бъдат изчистени всички неща по коалиционното споразумение.

"От останалите партии са съгласни да изчистим спорните въпроси, да подпишем коалиционно споразумение и тогава да говорим за имена на министри", посочи още Нинова. Тя отхвърли информациите, че е номинирана за един или друг пост - председател на парламента или вицепремиер.

"Върви се към съставяне на правителство. България ще има правителство в 47-ия парламент", посочи от своя страна Георги Свиленски.

"Финализирането на общата структура на МС е обект на лидерските преговори. Формулите като 8-4-3-2 са излишни, няма такава уговорка. Дискусиите ще се водят на базата на задачите и най-добрите експерти, които могат да ги изпълнят", коментира депутатът от "Продължаваме промяната" Калина Константинова.

Според нея трябва да се определят кои са задачите, които трябва да изпълним през първата година и те трябва да бъдат осъществени през бюджета. "Това, което всички искаме, е да има стабилно управление, което да се справи с кризите. Няма предварително условие, което вече да не е казано. Нашето условие е нулева толерантност към корупцията", добави Константинова.

ОЩЕ РАЗГОВОРИ

"Няма да бъда министър на правосъдието", каза Христо Иванов, съпредседател на "Демократична България", пред БНТ.

На въпрос имат ли ДБ самочувствието, че могат да проведат съдебна реформа обаче бившият правосъден министър отговори: "Кой, ако не "Демократична България"?".

Иванов припомни позицията на обединението, че е необходима системна съдебна реформа и заяви, че парламентът трябва веднага да се заеме с нея, както и с приемането на бюджета за 2022 г. Той се присъедини към призива на Кирил Петков главният прокурор Иван Гешев да си подаде оставката.

Христо Иванов твърди, че разговорите с "Продължаваме промяната" вървят добре, но има да се свърши още много работа до подписването на коалиционно споразумение. "И, когато то бъде завършено в детайли, трябва да бъде одобрено от колективните управленски органи на "Демократична България".

Според Иванов няма теми препъни-камък, но има още много, които не са обсъждани. Въпреки това неговата оценка е, че е налице висока степен на консенсус по предложените цели.

 

 

Още

Димитър Ковачевски е новият премиер на РС Македония

17.01.2022

Обновена

2121
Само децата с увреждания ще се извадят от замразените плащания

12.01.2022

Екип на Сега

655
ГЕРБ "прозря", че е предложила вреден мораториум

30.12.2021

Обновена

4748