Quantcast
Петков: Службите действат срещу недосегаемите | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / България

Петков: Службите действат срещу недосегаемите

Обмисля се конституционна промяна, след която съдия ще наблюдава действията на главния прокурор
Обновена
5 144
 Илияна Кирилова

“Имаше хора със статут на недосегаеми, правилата за тях можеше да се спазват или да не се спазват. Това време свърши” - така премиерът Кирил Петков коментира пред bTV казуса с отнетия достъп до класифицирана информация на Сотир Цацаров и оставката му като шеф на КОНПИ.

“В петък сутринта ДАНС са чакали да го уведомят, а той в четвъртък вечерта си подава оставка. Голямо съвпадение на дати - в деня преди това да се случи да си подаде оставката. Отнякъде може би е имал информация”, заяви Петков. Той отказа да потвърди, че конкретния повод за действията на ДАНС са свързани с “ЦУМ-гейт”, но категорично потвърди, че от предоставената му информация службите са постъпили правилно. “Не става дума за институционален натиск, лично отмъщение, хората са си свършили работата”, категоричен е Петков.

"Един път не съм се обадил на Иван Гешев, няма политически натиск върху него. Изразявам си мнението за главния прокурор, а дали ще си подаде оставка е негов личен акт", обясни Кирил Петков.

Пред БНР той добави, че "прокуратурата не си е свършила работата и г-н Гешев вече няма доверието на обществото". "Ние бяхме избрани именно, за да направим промени в законодателството и нещата да се случат", добави той. 

"Механизмите са в посока на това да няма човек, включително и г-н Гешев, който да се чувства недосегаем, ако е извършил противозаконни действия или нарушения", каза Петков, като обясни, че идеята е да има човек, който да надзирава действията на главния прокурор. 

Става въпрос за конституционни промени, според които главният прокурор да не бъде разследван от прокурор, защото би имало конфликт на интереси, а от съдия, който временно да поеме прокурорски функции.

---
Всички държавни средства, които отиват към медиите трябва да са ясни. Първата стъпка ще бъде прозрачност, заяви Кирил Петков пред bTV
---

КСНС се обяви около обща позиция за РС Македония - потвърждаваме общата позиция и я надграждаме със създаването на работни групи, смята Петков. Не съм поставял срок за да решим казуса с Македония. Ако няма напредък в работните групи какво значение има, че сме говорили за 6 месечен срок…, заяви Петков пред bTV.

“За българите в РС Македония искаме гаранциите, които всеки един гражданин на ЕС трябва да има - т.е., нулева толерантност към дискриминацията на българите в Македония. По принцип искаме тези гаранции да бъдат включени в конституцията на Македония”, заяви Петков. Македонско малцинство в България е тема, която по никакъв начин не може да бъде част от разговорите, обясни Петков.

В същото време пред МИА Петков заяви: "Не, нямам готов документ или нещо подобно, защото всички тези документи нямат смисъл, ако не им дадем реална мотивация. Предлагам да оставим документите като втора стъпка и да започнем първос нещо, което ще пишем в следващия документ. Тук задачата е да направим програма, да направим работните групи, да започнем диалог, да имаме чувство за взаимно доверие и да има добри намерения от двете страни, да си поставим цели, които искаме да постигнем в най-кратки срокове", подчертава Петков за МИА.

Няма да има шоково нарастване на сметките за ток след като падне мораториума, обеща Петков. Той нарече пред БНР "спекулации и откровени глупости" всички прогнози за огромни сметки след мораториума, който щял да бъде вдигнат, след като бъдат избрани нови членове на КЕВР.  

С това затваряне на училищата сме направили огромен проблем - 42 на сто от децата не могат да изкарат тройка по математика и български, заяви Кирил Петков пред bTV.

Според премиерът, разговорите с “Възраждане” за мерките са положителни, доц. Мангъров даже добре им предложил да гледат освен интензивните легла и  леглата с кислород.

Ключови думи:

ДАНС, цацаров

Още

ДАНС да следи за хакери в пощите и БНБ, предлага министър

07.05.2022

686
Обрат: Съдът възстанови на работа уволнения зам.-шеф на ДАНС
Първи секретар от руското посолство в София беше изгонен за шпионаж

01.04.2022

Обновена

3221