Quantcast
В петък Минеков вади централата на ГЕРБ от НДК | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / България

В петък Минеков вади централата на ГЕРБ от НДК

"Труд" освобождава двата етажа, собственост на Министерството на културата
Обновена
15 683
 БГНЕС
Велислав Минеков

Извеждането на ГЕРБ от НДК е планирано да започне в петък, 10 декември. "Нямам време за губене", каза служебният министър на културата Велислав Минеков в предаването "Денят с Веселин Дремджиев" вчера. "Продължаваме със същите усилия, не съм забравил. Ще настоявам още в петък да започнат действия за тяхно преместване. Нямаме повече време за губене", каза Минеков.

Той определи настаняването на ГЕРБ в НДК като "плячкосване" и "присвояване". То е мотивирано с отпаднала необходимост на НДК за двата етажа, които сега се ползват от ГЕРБ. "Пръв пише за тази отпадната необходимост тогавашният министър Росен Плевнелиев и има много интересно обяснение - щом като НДК ги дават под наем, значи са излишни". Впоследствие областният управител по онова време - Данаил Кирилов, ги предоставя на партията на Бойко Борисов.

"Крайно време е да си намерят имот. Партия ГЕРБ също е с отпаднала необходимост и спокойно може да си намерят нещо по-човешко като размер, където да си плащат", препоръча Минеков.

По повод спора с вестник "Труд" Минеков съобщи, че всъщност вестникът дължи 235 000 лева за 9 години, в които обитава имот на Министерството на културата. Издателят на "Труд" няма договор с МК. Договорът е между фирма "Южен кръст" на сина на Петьо Блъсков и МК. Той преотдава без да има право 1000 кв. м под наем на "Труд". Министър Минеков съобщи, че наемът е бил по 5 лв. на кв.м - определен по времето на ГЕРБ, при пазарна цена за района 68 лева. Въпреки съпротивата на екипа на "Труд" и главния редактор Петьо Блъсков те днес напуснаха сградата. "Ние не сме само за днес. Ние сме за вечността. След Нова година ще се върнем", заяви Блъсков пред БНТ.

Днес по обяд ГЕРБ направиха акция пред Министерството на културата. Те натрупаха броя на "Труд" на стълбите на министерството и поискаха оставката на Минеков. "Днес това се случва в "Труд", утре ще се случи с друг. Реакцията на Европейската асоциация на журналистите е смехотворна", коментира депутатът Любен Дилов-син. "Преференциалното отношение към проправителствени медии също е неправомерна намеса в свободата на изразяване", гласи позицията на АЕЖ.

Тома Биков пък коментира и плановете на Минеков за ГЕРБ. Той посочи, че ГЕРБ е втората политическа сила, тя не дължи никакви суми на държавата за централата си за разлика от други партии. Партията на Бойко Борисов била срещу ваденето на която и да е партия от централата й.

"Той (Минеков, бел. ред.) ще се сблъска челно със стена", предупреди Биков. Според него ГЕРБ има стотици хиляди симпатизанти и привърженици. "Това е най-неподходящото нещо, което една власт може да направи", каза той.

Още

"Промяната" не бива да разчита само на площадна подкрепа

27.06.2022

ДИЯН БОЖИДАРОВ

3147
ГЕРБ материализира "Хемус" в луксозни хотели и сметки в чужбина
Тошко Йорданов: Петков се оказа с манталитета на Борисов

26.06.2022

Обновена

7305