facebook
twitter

ГОРЕЩИ НОВИНИ / България

Пилотите на F-16 отиват в САЩ без конкурс

Командированите ще бъдат определяни по "мотивирано предложение", реши по спешност кабинетът
4 660
 Локхийд Мартин

Хората, които ще бъдат дългосрочно командировани в САЩ във връзка с бъдещите 8 български изтребители F-16, няма да бъдат подбирани с конкурс, а ще бъдат определяни с "мотивирано предложение". Това става ясно от приети спешно от българското правителство промени в правилника за прилагане на закона за отбраната и въоръжените сили. 

Към момента военнослужещите и цивилните служители от Министерството на отбраната и Българската армия, определени да заемат длъжности извън територията на страната, се командироват при условията и по реда на Наредбата за дългосрочните командировки в чужбина. Правилата са, че определянето на  става чрез конкурси. Именно това променя сега правителството по предложение на военния министър. Измененията са аргументирани с дейностите, свързани с изпълнението на всички проекти по модернизация  на въоръжение, техника и оборудване за нуждите на въоръжените сили, но в мотивите те са пряко обвързани именно с този, по който бяха придобити от САЩ 8 изтребители F-16.

Точно с този проект е обяснена и спешността, с която се приемат промените. "Поради необходимостта в спешен порядък да се определят подходящите военнослужещи за дългосрочното им командироване, свързано с приучването на личен състав за осигуряване на правилното усвояване и безопасна експлоатация от българските въоръжени сили на новите самолети" е бил определен и най-кратък срок на обществено обслужване, обясняват вносителите.

Според правителството и министъра на отбраната хората, които ще бъдат командировани в САЩ заради F-16, ще изпълняват строго специфични дейности и те "в значителна степен се различавали от рутинните дейности, изпълнявани в международните щабове и организации". "Поради тази причина, прилагането на конкурсния модел за подбор за заемане на длъжности, свързани с изпълнение на програма и/или проекти за инвестиционни разходи за придобиване и/или модернизация не винаги позволява да се избере най-подходящият кандидат за заемане на съответната длъжност", пише в мотивите си вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов.

Пак той твърди, че тези проекти се реализират чрез международни договори и инициативи, в рамките на които възниквали "определени изисквания, налагащи да се създаде по-голяма оперативност гъвкавост при подбора на експертите, които да участват от българска страна". Каракачанов посочва точно като такъв, случаят с реализацията на проекта за придобиване на многоцелеви самолет за нуждите на българските въоръжени сили.

Следва много объркващо обяснение. "Изпълнението на някои от изискванията/критериите, предвидени в настоящата нормативна уредба, може да доведе до избор на служители, които не притежават необходимите потенциал за развитие и мотивация, което от своя страна е предпоставка за неизпълнение на поставените цели при заемане на длъжността и загуба на инвестираните от държавата средства", аргументира промените военният министър. От тези мотиви обаче не става ясно нито как на тези конкурси биха могли да се явят хора без мотивация, нито как точно ще се загубят инвестирани от държавата средства.

С това обяснение обаче се прави и предложението за промяната, според която кандидатите ще се определят само чрез "мотивирано предложение". И именно тя е приета от правителството.

Не става ясно за кого точно ще важат въпросните изменения, но от опорни точки в мотивите може да се предположи, че кръга ще е широк и ще може да става още по-щирок чрез по-свободно тълкуване. В САЩ ще изкарат дълго време, както бъдещите обучители, така и пилотите, техниците, хората от логистиката.

Всички те са част от договор BU-D-SAB “F-16 Block 70, сключен през лятото на м.г. между България и САЩ. Това пък стана в изпълнение на Решение на Народното събрание от 8.06.2018 г. за приемане на проект за инвестиционен разход "Придобиване на нов тип боен самолет.“ Във въпросният договор е включено и обучението на пилотите, техниците и инженерите, което е предвидено да продължи около две години.

България купи от САЩ и "Локхийд Мартин" 8 F-16 и плати за тях 2,2 млрд.лв. Според договора сумата трябваше задължително да бъде платена наведнъж. Само преди дни САЩ обявиха официално, че ако България купи нова партида американски самолети или друга военна техника, ще може да плаща вече разсрочено. 

Пак преди дни Пентагонът обяви, че ВВС на САЩ вече са възложили на Lockheed Martin договора за производство на самолетите F-16 Block 70. Срокът за изпълнение е януари 2027 г., което съответства на клаузите на междуправителствения договор, съгласно който първите два самолета трябва да бъдат доставени в средата на 2023 г., а последните два през първото тримесечие на 2024 г. След доставката започва да тече тригодишен период на поддръжка на оборудването и системите, която трябва да приключи в началото на 2027 г. Според договора трябва да бъдат произведени осем самолета F-16 Блок 70 (шест едноместни и два двуместни самолета). 

30

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Каракачанов е готов на преговори с ДПС и БСП

21.07.2020

Обновена

6948 26
Посланик Херо Мустафа: Армейските ви специални части са удивителни

02.07.2020

2794 22
МФ ще уточнява прилагането на 9% ДДС само с указание

23.06.2020

МИЛА КИСЬОВА

1499 10

Коментари

peniko

Като се има предвид на какъв етап е проекта, най-целесъобразни ще бъдат ...чертожници или както им викат сега по новому.

noooo1

Както отиват нещата, докато дойдат самолетите, пилотите, които обучаваме сега може и да се пенсионират.

inventus

Съмнително е дори дали ще успеят да съберат нужната бройка от това което е останало като личен състав.Тридесет години резитба на армията я превърнаха в бонзайче.

Invisible

   Темпо, темпо!

   Май не сте закусвали.

Деянов
снимка на Деянов

СЕГА ще си проличи кой е човек на ЧОВЕКА!

Zmeja

Пилотите ще ги подбират партийните секретари, май.

Invisible

      Колко са местата и колко са кандидатите?

      Може би всички действащи военни пилоти ще са мераклии.

     Америка е това.

редник

кандидатите ще се определят само чрез "мотивирано предложение". 

 

Можем ли основателно да предположим, че правилната партийна принадлежност на кандидатите ще мотивира комисията за правилния избор?...

erkek

Аз бих пратил пилотите ,които вдяват малко и от строителство.Едно рамо да ударят в строенето на завода за тези прословути самолети.Могат да заминат към Америката с песен-

По-бързо завода да построим!

По-бързо на самолетите ще полетим!

paragraph39

/:/ Измененията са аргументирани с дейностите, свързани с изпълнението на всички проекти по модернизация  на въоръжение, техника и оборудване за нуждите на въоръжените сили, но в мотивите те са пряко обвързани именно с този, по който бяха придобити от САЩ 8 изтребители F-16.

.......................................................................................................................

ЛЪЖА и манипулация!!! ПФУ!

Тези самолети България НЕ ги е "придобила", а само ги е платила авансово- 100% при това!

Придобиване/влизане във владение и собственост/ на вещ, която е предварително заплатена, става с Приемно-предавателен протокол/или друго валидно действие/, предшестван от Оглед!

Но НЕ може да се придобие реално вещ, което НЕ съществува материално!

Човек и велосипед да купи, плати и придобие, първо го разглежда, оглежда, преглежда/например, за съответствие, дефекти, неокомплектованост и прочие- и едва след това дава валидно Съгласие и Потвърждение, че приема да го придобие и го придобива- с валидно Съгласие на Продавача/Собственика/! ТЧК

 

Zmeja

Това което ще научат сега, до 2027 г. ще го забравят.

boboran

Задължително трябва да имат имунитет срещу всякакви корони и знания по противохимическа и биологическа защита. Нали като дойдат на тях ще разчитаме в борбата  с вирусите

Dani Kirilov
снимка на Dani Kirilov

Това което ще научат сега, до 2027 г. ще го забравят.

 

Те може и да не го забравят, но 2027 знанията им ще са твърде архаични.

АлСал

А ф-ките още по-архаични.

н16
снимка на н16

Американците пуснаха в оборот не знам си колко милиарди и трилиони долари. Но дали при цената на тия Еф-ки, ако доларите дойдат отвън - то те имат ли друга стойност, в сравнение с тая, ако се напечатат вътре в САЩ?


Да речем, 10 млрд. дошли от България (Франция, Италия и т.н.), да имат 2-3 пъти по-голяма стойност? И защо и как, ако това е така.

 

Що се отнася до пилотите, тука има и "американофили".) Да ги вземат и за пилоти, на американски Еф-ки).

Диагностик

Бих изпратил Радев. Притежава някаква подобна подготовка, а и без това няма какво да прави в „Това блато”.

zaho47
снимка на zaho47

Не се мери с Радев! Когато той е летял на американски самолети, ти си бил в "ташкент"!

БАСТЪР
снимка на БАСТЪР

Нали 1992 г лейтенантче ?минало без знанието на Командването В турция за  сащ  и там станал редови агент на цру  без да е карал самолет там.Как па тогава92 г нямало поне някой капитан  да пратят.......

 

Dani Kirilov
снимка на Dani Kirilov

Бих изпратил Радев. Притежава някаква подобна подготовка, а и без това няма какво да прави в „Това блато”.

 

Не е политически надежден. Много критикува правителството. А правителството не може да бъде критикувано, нали?

paragraph39

Диагностик,

/:/Бих изпратил Радев. Притежава някаква подобна подготовка, а и без това няма какво да прави в „Това блато”.

..........................................................................................................................

Румен Радев е избран от българските Избиратели да бъде президент на Република България, а НЕ да е пилот на Ф-16 бл.70!

Ако си демократ, уважавай Волята на Народа/Избирателите/!

 

 

duch

не бе Параграфе по друг критерий ще са всички дето в постояния си адрес имат блок 70, но не са уточнили етажа и апартамента

Диагностик

Избран е от Решетников и Нинова, гласуван е като по-приемливата кандидатура от двете неподходящи.

БАСТЪР
снимка на БАСТЪР

назначен е от козяк  .руснаците Никога не биха подкрепили това онд.

Тиквата не прави кампания на  мамат бе му наредено кой щеее се пак е вербуван 92 г от тогава си ходи в сащ но не стъва в Русия нито веднъж я пак чий е?

fractal
снимка на fractal

С този вирус във въздуха

Я камилата ф16

Я камиларя пилота

 

редник

Пет., 10/04/2020 - 09:06

paragraph39

 

ЛЪЖА и манипулация!!! ПФУ!

Тези самолети България НЕ ги е "придобила", а само ги е платила авансово- 100% при това!

 

И докато се надяваме да дочакаме новите самолети, да си спомним:

 

10 април 1979 г.: Започва полетът на „Союз-33“ с екипаж космонавтите майор Георги Иванов и Николай Рукавишников

 

 Полетът се изпълнява в съответствие с програмата „Интеркосмос 1300“.
На височина 330 км са изпълнени 31 пълни обиколки около Земята.
 

 

https://www.pan.bg/view_article-1-522265-10-april-1979-g-zapochva-poletyt-na-sojuz-33-s-ekipazh-kosmonavtite-major.html

Stern

не винаги позволява да се избере най-подходящият кандидат за заемане на съответната длъжност

Напротив, точно така се избира най-подходящият. Като се поставят адекватни изисквания.

Но ..., няма как в "адекватните изисквания" да фигурира чий човек трябва да е кандидата, партийна принадлежност и други такива.

Затова по български.

ПГеоргиев

В зората на партньорството ни за мир започнаха и курсове, и обучение в чужбина.

Много "млади и перспективни" полковници "кандидатстваха" и отидоха да видят свят,ии да вземат някой долар командировъчни.

След влизането ни в   NATO курсовете се увеличиха драстично и успяваха да се вредят и майори, че дори и капитани.

После партнерите поставиха условие за английски по стандарта STANAG 6001. Лейтенанти, оберлейтенанти и капитани тръгнаха и покриха изискванията, йато получиха сертификати за владеене на езика.

Полковниците почти приключиха с желанието си да учат тепърва език. 

Със САЩ е по-различно. За тамошно обучение може да си спечелил сто конкурса, но накрая те викат за сглявка и спявка на Козяк и ако чиновникът на чичо Сам не те одобри увяхваш

Нашите кандидати за пилоти и инженери на 16-ката също ще посетят Козяк. Така че конкурс тук не им требе. 

Бъдете сигурни, че ще отидат най-мотивираните и най-добрите, защото мериканците ще си поставят и своите условия. 

Успех на избраните. 

Dani Kirilov
снимка на Dani Kirilov

Бъдете сигурни, че ще отидат най-мотивираните

 

"Най-мотивираните" в какъв смисъл? Идеологически ли? Щото се предполага, че всеки военен пилот би трябвало да е професионално мотивиран.

Zmeja

"Най-мотивираните" да не се окаже, че живеят извън България?

БАСТЪР
снимка на БАСТЪР

А няма ли някой сербез да запита" Как онуй на деса  през 1992 г.стъпва в сащ, как и през къде се връща'?И  защо е бил  в обект на ЦРУ

,що е правил там, после над 8 пъти пак там...

Мирси  за 1 приятел питам.

Влез или се регистрирай за да коментираш