Quantcast
Под натиск от Брюксел България обяви война на дъмпинга от китайските стоки | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / България

Под натиск от Брюксел България обяви война на дъмпинга от китайските стоки

Българските митничари вече ще трябва да ползват за оценка на вносните артикули данните на Евростат
8 613
 Pixabay
Промените в закона за митниците ще оскъпят широк кръг потребителски стоки, пристигащи от държави извън ЕС.

Дрехи, обувки, чорапи, чаршафи, играчки и всякакви пластмасови изделия - внос от Китай, поскъпват от Нова година. Причината е, че минималните стойности, по които се обмитяват тези стоки при внос у нас, значително се завишават. 

България вече трябва да прилага т.нар. "справедливи цени" за рискови стоки от "трети страни", валидни за всички членки от ЕС. Тези стойности се определят всеки месец чрез COMEXT - непрекъснато актуализираща се база данни на Евростат, според произхода и крайната дестинация. Като рискови стоки се квалифицират текстил и текстилни изделия, кожи и кожени изделия, както и изделия от пластмаса. На практика това обхваща огромен обем артикули, които се търгуват в страната.

Масова практика от години е  т.нар. китайско карго, което влиза на територията на страната ни, да се декларира пред митниците на смешно ниски цени, от което вносители пестят огромни суми от мита и такси. 

Вчера депутатите гласуваха промени в Закона за митниците, които затягат условията при внос на въпросните рискови стоки от страни извън ЕС. Законовата поправка се появи по обичайния вече порочен прийом на управляващите - в преходните и заключителни разпоредби на друг закон - ДОПК, при второто му четене в бюджетната комисия. 

Според новите разпоредби, когато при проверка на данните в митническата декларация се установи, че подобни рискови стоки са декларирани с цени, по-ниски от "справедливите", от вносителите ще се иска да предоставят обезпечение. Размерът на обезпечението трябва да покрива всички митнически задължения, изчислени на базата на справедливите цени.

Представители на бизнеса, които присъстваха на заседанието на бюджетната комисия миналата седмица, се оплакаха, че още от началото на декември митниците са блокирали пратки за милиони, искайки обезпечения заради по-високите митнически стойности, спуснати от ЕС. Те са определени за всяка една страна членка от системата "ТЕЗЕЙ" на Съвместния изследователски център на Еврокомисията.  

Регулярен вносител на чорапи от Китай трябва да обезпечи стока, чиято минимална митническа стойност вече е със 120% по-висока, посочиха от БТПП на заседание на бюджетната комисия. Така стоката ставала непродаваема. Друг вносител на пластмасови изделия пък е изненадан с четирикратно завишени минимални цени на артикулите, които предлага. Така митническото задължение скочило от 19 000 лв. на 82 000 лв. Заради новите условия някои вносители вече търсели къде извън България да преместят каргото си.

С промените в закона за митниците се задължава финансовият министър да утвърди и публично да оповести списъка на стоките с висок риск за финансовите интереси на ЕС, за които се извършва засилен митнически контрол.

Темата за нелегалния внос на китайски стоки стана особено актуална напоследък покрай мегапроекта на Пекин, известен като "Един пояс, един път" или "Новият път нa ĸoпpинaтa". ЕК заподозря Китай, че използва проекта зa разгръщане на свързваща инфраструктура между двата континента за контрабанда нa широк кръг артикули в Европа. "Гъpция и Унгapия ca се пpeвъpнaли в глaвни цeнтpoвe зa нeлeгaлeн внoc нa ĸитaйcĸи дpexи и oбyвĸи в EC, a измaмaтa се oцeнявa нa няĸoлĸo милиoнa eвpo", писаха западни медии още през лятото на 2018 г.  Maщaбнaтa схема вĸлючвa зaнижaвaнe нa cтoйнocттa нa внeceнитe cтoĸи, зa дa се плaщaт пo-ниcĸи митa и дaнъци въpxy пpoдaжбитe. Tя вeчe бe paзĸpитa във Beлиĸoбpитaния, ĸъдeтo се e прилагала oт гoдини. Това пpoвoĸиpa Eвpoпeйcĸaтa ĸoмиcия дa пoиcĸa oт Лoндoн дa внece дoпълнитeлнo 2.7 млpд. eвpo в бюджeтa нa EC зapaди нeплaтeни митa, пише Rеutеrѕ.

Слeдoвaтeли oт Eвpoпeйcĸaтa cлyжбa зa бopбa c измaмитe (ОLАF) заподозряха, че за черната търговия се използва нaй-гoлямoтo гpъцĸo пpиcтaнищe - Πиpeя, ĸoeтo e мaжopитapнa coбcтвeнocт нa ĸитaйcĸaтa СОЅСО Ѕhірріng.

България засега не е сред главните заподозрени, но вероятно по неофициални канали от Брюксел са подсказали, че очакват от София по-сериозни мерки срещу нелегалното карго от Китай. Не е тайна, че занижаването на вносните стойности, по които се изчисляват митните сборове, често става с любезното съдействие на сговорчиви срещу заплащане митничари. Сега ще трябва просто да се прилагат стойностите, посочени за съответните стоки в европейския регистър.

ОЛАФ вече предупреди, че нaблюдeниeтo нa внocнитe пoтoци щe бъдe зacилeнo.

18

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Митниците ще похарчат близо 6 млн. лв. за чистене на ГКПП

30.12.2020

МАРТИН ГЕОРГИЕВ

1182 4
България изпреварва Нидерландия и Ирландия по дял на ВЕИ енергията

19.12.2020

2735 22
Евростат: България е с най-висока смъртност в ЕС

21.07.2020

969 9

Коментари

Boris65

Честито пенсионери, майки с деца, медицински сестри за новите цени !

скайспирит (непроверено)

И не само. Забелязвам, че напоследък митницата започна да ми задържа разни джаджи от Алиекспрес на цени под 20$. Вече три пъти давам 12+5 лв. на Български пощи, и 20% ДДС за наглата физиономия на Вл.Горанов... А до преди месец два подобни пратки минаваха безпрепятствено.  Явно шайката вижда края на еврофинансирането и е решила да доизтръска и без това прокъсания чувал. 

Zavinagi CSKAR
снимка на Zavinagi CSKAR

...крайно време беше...добре че е ЕС, че ако трябва да чакаме на нашите компетентни власти...

 

...особено за играчките...повишаването на митата не е достатъчно...според мен трябва да се забранят изцяло пластмасовите играчки...някой ден и това ще стане...

Gautama
снимка на Gautama

Подкрепям предложението за забрана на пластмасовите играчки-боклуци. От тях няма особена полза, вкл. и за децата (твърдя го от опит като баща на пораснало дете). А вреда има - и за природата, и за здравето на децата , и за джоба на родителите.

 

peniko

"....  от вносителите ще се иска да предоставят обезпечение. Размерът на обезпечението трябва да покрива всички митнически задължения, изчислени на базата на справедливите цени":

Нали всичко се пределяше от търсенето и предлагането, а? Ако аз мога да произвеждам нещо на добра цена, защо да не мога да определям на каква цена да го продавам? Кой и как ще определя "справедливите" цени? Ама не, беше зор да се изнесе промишлеността в източна Азия, сега олеле мале.

Инак не ги мислете китайците, те са "гяволи" и ще му намерят цаката.... 

От известно време тук по Америката наблюдавам следното: получавам все повече запитвания от "внедрени" китайци: Като видя имена като Tommy Zhang, Lina Xui пр. ми става ясно с кого си имам работа. Интерсеното е, че не става дума за износ, а за поръчки предназначени за САЩ и Канада. Преди по-малко от месец дойде във фирмата една делегация да проучва някои специфични приложения на наши изделия. Трима китайци и един американец, явно нает за преводач и екскурзовод. Случи се словоохотлив, та си поговорихме. Та идват тук 4-5 китаеца, основават фирма, наемат помещения и известно количество местни черноработници и почват: т докарват си дизайна и разраборките оттам, тук само събират компнентите и сглобяват. Което може да влезе без мито се внася. Другите неща се вкарват като заготовки от Мексико, купуват се компоненти и от тук, донагласят туйцък-онуйцък и продават на много конкурентни цени. Та като се навъртят няколко години по тази система, ще се окаже, ще те няма нужда да внасят нищо. Те просто ще се собственици на предприятията тук. Та те така те.

TRIF007

митническа стойност вече е със 120% по-висока

 

Това как се разбира 100% + 120% или

 

120% ?

ppipi7766

Дъмпинг или "свободен пазар" изберете сами.

Има криза на свръхпредлагането и тръгваме по най-глупавия път да я преодолеем - с административно вдигане на цените.

Скитник-1

 Тук е може би мястото където комунизма винаги е имал най-добра почва за развитие - управлението се извършва със забрани и постановления, мисъл няма. Освен събирането на повече пари, поне ще се намали замърсяването с евтини пластмасови боклуци.

mick

Явно Тръмп е скръцнал със зъби и Брюксел се е задействал в подкрепата му във икономическата война с Китай.

 

Щото публична истина е, че ЕС е васал на САЩ.

az_ti
китайските производители са финансирани от държавата, което им помага за тези цени. Ние сме длъжни да ги обметим или да финансираме нашите, след като имаме работеща система, мисле че високите мита са правилна стъпка. Това беше и една от основните тези на Тръмп. А за поръчките от АлиЕкспрес, всички са декларирани с цена 20$ или подарък, което си е чиста измама.
дядо Илия

Много скоро и тази дупка ще я затворят - руснаците вече го правят, защото изтичат сериозни средства.

mick

Сякаш европейските производители не са подкрепени от държавата.. Субсидии.. количествени улеснения.. демек печатане на пари.. на корем. Ние обаче стягаме коланите. По-католици от папата.

nanyac

Правилна политика.

А ако китайските другари се чувстват ощетени от по-високите митни сборове, то аз ги насърчавам да прехвърлят производството си у нас.

За стоки произведени в България гаранции не се дължат, а като бонус получават достъп и до целия пазар на ЕС.

Сладур

Най накрая се сетиха! Така трябва

АлСал

Бъркат им в джоба, а те викат " ха така! " Типикус булгарикус.

Ще борим китайците, ама вие да плащате. Навитаци, явно,  не липсват.

 

"Великия"  йафон нещо никой не го купува, та ще вдигаме цените на Хуавея.

Нашенец

И кой ще я определя тая "справедлива цена"? Преди време си говорим с един вносител на химикалки. Той ги продаваше на едро по 5 стотинки + ДДС. И ми вика. Сложили са минимални цени за обмитяване на химикалка, вероятно гледайки тавана, - 8 стотинки. Добре , вика, че ги купувам на 1-2 стотинки, та да мога да ги продавам на 5. Но скоро ще трябва да вдигам цените. И с другите цени ще стане същото. Кой ще е прецакан? Купувачът. А дружките на митничарите пак ще внасят и обмитяват както си искат.

 

kaily
снимка на kaily

Те китайците си имат бази в Европа, на готови стоки. Не знам как я правят шашмата, ама си поръчваш таблет от Китай, той пристига в Холандия и оттам из евросъюза, не плащаш мита, ни ДДС. Поръчваш си телефон, а той е на 500 км от теб, в някаква база, пристига на другия ден. Китайски. Xiaomi.

Рядко сполучлива марка, скъсаха се да го продават в Европа.

borony

Ама и китайците са хитри! Направиха си базови складове в Европа и по-ценните стоки идват безпрепятствено. Примерно една навигация, която струва в Алиекспрес 260 долара и има риск от ДДС и мито, ако избереш европейски склад идва за 270 долара като ВОП (вътрешно общностно придобиване) без ДДС и мито. Аз не купувам от тях боклуци като дрехи и разни ненужни глупости. Но имат електроника и други техники, които ги няма у нас. Или ако ги има, нашите прекупвачи ги продават с голяма надценка.

Влез или се регистрирай за да коментираш