Quantcast
Под натиск от Брюксел България обяви война на дъмпинга от китайските стоки | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / България

Под натиск от Брюксел България обяви война на дъмпинга от китайските стоки

Българските митничари вече ще трябва да ползват за оценка на вносните артикули данните на Евростат
8 776
 Pixabay
Промените в закона за митниците ще оскъпят широк кръг потребителски стоки, пристигащи от държави извън ЕС.

Дрехи, обувки, чорапи, чаршафи, играчки и всякакви пластмасови изделия - внос от Китай, поскъпват от Нова година. Причината е, че минималните стойности, по които се обмитяват тези стоки при внос у нас, значително се завишават. 

България вече трябва да прилага т.нар. "справедливи цени" за рискови стоки от "трети страни", валидни за всички членки от ЕС. Тези стойности се определят всеки месец чрез COMEXT - непрекъснато актуализираща се база данни на Евростат, според произхода и крайната дестинация. Като рискови стоки се квалифицират текстил и текстилни изделия, кожи и кожени изделия, както и изделия от пластмаса. На практика това обхваща огромен обем артикули, които се търгуват в страната.

Масова практика от години е  т.нар. китайско карго, което влиза на територията на страната ни, да се декларира пред митниците на смешно ниски цени, от което вносители пестят огромни суми от мита и такси. 

Вчера депутатите гласуваха промени в Закона за митниците, които затягат условията при внос на въпросните рискови стоки от страни извън ЕС. Законовата поправка се появи по обичайния вече порочен прийом на управляващите - в преходните и заключителни разпоредби на друг закон - ДОПК, при второто му четене в бюджетната комисия. 

Според новите разпоредби, когато при проверка на данните в митническата декларация се установи, че подобни рискови стоки са декларирани с цени, по-ниски от "справедливите", от вносителите ще се иска да предоставят обезпечение. Размерът на обезпечението трябва да покрива всички митнически задължения, изчислени на базата на справедливите цени.

Представители на бизнеса, които присъстваха на заседанието на бюджетната комисия миналата седмица, се оплакаха, че още от началото на декември митниците са блокирали пратки за милиони, искайки обезпечения заради по-високите митнически стойности, спуснати от ЕС. Те са определени за всяка една страна членка от системата "ТЕЗЕЙ" на Съвместния изследователски център на Еврокомисията.  

Регулярен вносител на чорапи от Китай трябва да обезпечи стока, чиято минимална митническа стойност вече е със 120% по-висока, посочиха от БТПП на заседание на бюджетната комисия. Така стоката ставала непродаваема. Друг вносител на пластмасови изделия пък е изненадан с четирикратно завишени минимални цени на артикулите, които предлага. Така митническото задължение скочило от 19 000 лв. на 82 000 лв. Заради новите условия някои вносители вече търсели къде извън България да преместят каргото си.

С промените в закона за митниците се задължава финансовият министър да утвърди и публично да оповести списъка на стоките с висок риск за финансовите интереси на ЕС, за които се извършва засилен митнически контрол.

Темата за нелегалния внос на китайски стоки стана особено актуална напоследък покрай мегапроекта на Пекин, известен като "Един пояс, един път" или "Новият път нa ĸoпpинaтa". ЕК заподозря Китай, че използва проекта зa разгръщане на свързваща инфраструктура между двата континента за контрабанда нa широк кръг артикули в Европа. "Гъpция и Унгapия ca се пpeвъpнaли в глaвни цeнтpoвe зa нeлeгaлeн внoc нa ĸитaйcĸи дpexи и oбyвĸи в EC, a измaмaтa се oцeнявa нa няĸoлĸo милиoнa eвpo", писаха западни медии още през лятото на 2018 г.  Maщaбнaтa схема вĸлючвa зaнижaвaнe нa cтoйнocттa нa внeceнитe cтoĸи, зa дa се плaщaт пo-ниcĸи митa и дaнъци въpxy пpoдaжбитe. Tя вeчe бe paзĸpитa във Beлиĸoбpитaния, ĸъдeтo се e прилагала oт гoдини. Това пpoвoĸиpa Eвpoпeйcĸaтa ĸoмиcия дa пoиcĸa oт Лoндoн дa внece дoпълнитeлнo 2.7 млpд. eвpo в бюджeтa нa EC зapaди нeплaтeни митa, пише Rеutеrѕ.

Слeдoвaтeли oт Eвpoпeйcĸaтa cлyжбa зa бopбa c измaмитe (ОLАF) заподозряха, че за черната търговия се използва нaй-гoлямoтo гpъцĸo пpиcтaнищe - Πиpeя, ĸoeтo e мaжopитapнa coбcтвeнocт нa ĸитaйcĸaтa СОЅСО Ѕhірріng.

България засега не е сред главните заподозрени, но вероятно по неофициални канали от Брюксел са подсказали, че очакват от София по-сериозни мерки срещу нелегалното карго от Китай. Не е тайна, че занижаването на вносните стойности, по които се изчисляват митните сборове, често става с любезното съдействие на сговорчиви срещу заплащане митничари. Сега ще трябва просто да се прилагат стойностите, посочени за съответните стоки в европейския регистър.

ОЛАФ вече предупреди, че нaблюдeниeтo нa внocнитe пoтoци щe бъдe зacилeнo.

Още

Северозападна България и о.Майот продължават да са най-бедни в ЕС

05.03.2021

1593
Ковид-19 рязко повиши смъртността в Европа

16.02.2021

1037
Митниците събрали почти 10 млрд. лева от данъци, мита и глоби