facebook
twitter

България

Полицаите протестират на професионалния си празник

Служителите на реда недоволстват заради неизпълнени искания за адекватно заплащане на извънредния им труд
Обновена
727
 МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА

На 5 юли, когато МВР отбелязва 141 години от своето създаване, нямаше тържества заради коронавируса, но пък за сметка на това се проведе протест.

Той беше организиран от Синдикалната федерация на служителите в МВР в градинката до сградата на министерството и събра десетки полицаи. Основната причина за недоволството на служителите на реда са неизпълнените, според техния синдикат, искания за адекватно заплащане на извънредния труд.

„За последните 11 години 9 пъти на този ден сме протестирали. Така се получава, че проблемите ескалират близо или около тази дата и тя се явява единствената възможност да бъдем чути. За съжаление във времето това наистина стана хронично“, обясни сутринта пред bTV Илия Кузманов, зам.-председател на профсъюза.

Той описа процесите във ведомството така: „Откакто съществуваме като федерация се сменят министри, а проблемите остават едни и същи. Решихме да се вгледаме малко в хората, които подпомагат процеса на ръководене на министерството и установихме, че там се е появила една каста, която сериозно надскача своите функционални задължения и се набърква в управлението. Те са групирани в три дирекции – „Правно-нормативна“, „Планиране и управление на бюджета“ и „Човешки ресурси“. Към този момент за нас най-проблематична е първата. Там са едни непрофесионални и манипулативни становища. Най-лошото е, че те са насочени към репресия. Създават стрес в състава на терен и намаляват неговата мотивация“.

Според Синдикалната федерация, въпреки положените през последните години усилия, нейни членове и всички служители в МВР продължават системно да са потърпевши от неспособността на дирекцията да предложи на ръководството на министерството решение на проблеми, които засягат пряко професионални и икономически интереси на служителите. „Този път протестът не е за пари, а нещата са принципни. Искаме промяна в ръководството на тази дирекция“, допълни Кузманов.

Полицаите призовават вътрешния министър във възможно най-кратък срок да започне официални преговори с тях с цел търсене на взаимно приемлив изход от създалата се ситуация.

ОТ РЪКОВОДСТВОТО - ПОЗДРАВИ

Ръководството на МВР засега се ограничи до това да поздрави служителите си за празника. Министърът Младен Маринов им благодари "за усилията, постоянството и отговорността, с които денонощно работите на първа линия - да служите на хората, да осигурявате помощ в кризисни ситуации, да пазите спокойствието и вътрешния  ред в държавата, да защитавате границата ни, да доказвате страната ни като достоен партньор в европейското семейство".

4

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Виртуозът Спиваков върна орден на Лукашенко заради окървавения протест

12.08.2020

405
ГЕРБ - Благоевград се ядоса, че левият кмет пази знамената на протеста

12.08.2020

2013 6
Правителството потушава бунтове на надзирателите с 15 млн. лв.

11.08.2020

1649 8

Коментари

Минувача
снимка на Минувача

Очевиден е "стреса в състава на терен", поради който полицаите наддават на тегло, имат засилен апетит, който се нуждае от адекватни финансови стимули, придобити по различни начини. 

Нека всяка година към досието на полицая да прилагат данни за теглото му. 

Колкото до полицейските профсъюзи, мисля, че бяха 6 на брой.

Жозефа
снимка на Жозефа

Очевиден е "стреса в състава на терен", поради който полицаите наддават на тегло, имат засилен апетит, който се нуждае от адекватни финансови стимули, придобити по различни начини. 

 

Бива ли такава несъобразителност.  😃

Без

Напротив - съвсем съобразително е прехвърлена цялата вина върху "състава на терен". 😉

dobadoba

Честит Празник на всички Полицаи, Живи и Здрави, и Късмет!

⚓️

За протокола:

В подзаглавието: 'Служителите на реда недоволстват заради неизпълнени искания за адекватно заплащане на извънредния им труд'

В статията: 'Този път протестът не е за пари, а нещата са принципни. Искаме промяна в ръководството'

В реалността: едни допълнителни 500милки бяха гласувани за органите на реда?..

Влез или се регистрирай за да коментираш