facebook
twitter

ГОРЕЩИ НОВИНИ / България

Поправката "Артекс" може да спаси още един небостъргач

Заради прокурорска проверка ДНСК и Столична община отказват информация за строежа на 113-метровата I Tower
4 403

Поправката "Артекс", която спаси небостъргача "Златен век" и бе в основата на подозренията за търговия с влияние в скандала "Апартаментгейт", може да спаси още една висока сграда в София - 113 метровата I Tower.

Миналата седмица Върховна административна прокуратура разпореди проверка на строителството след медийна публикация, че I Tower в центъра на столицата се строи при изтекло разрешително за строеж, а зад инвестицията стои хазартният бос Васил Божков, срещу когото има повдигнати 18 обвинения. Божков не фигурира никъде според официалните данни за собственост на инвеститора. Очаква се сградата на столичния площад "Македония" да приюти първия у нас петзвезден хотел на американската верига Мarriot.  

Прокуратурата не посочва в коя медия е публикацията, но в нея се твърди, че разрешителното за строеж на небостъргача е от 28.09.2012 година и би следвало да е изтекло след 5 години, защото няма данни да е презаверено. В информацията се изтъква още, че главният архитект на София Здравко Здравков на два пъти е дал разрешение за съществено изменение на инвестиционния проект - на 07.03.2017 г. и 08.02.2019 г. въпреки липсата на валидно разрешение за строеж.  

Проверка на "Сега" показа, че за обекта има издадени две разрешителни за строеж - номер 97 и 98, и двете с дата 28.09.2012 г. И за двете 5-годишният срок по правило изтича на 28.09.2017 г., но тук има две особености. Първо обектът е спиран заради открита археология, което вероятно удължава срокове. Второ, през февруари 2017 г. парламентът прие прословутата поправка "Артекс", свързана със съдбата на друг небостъргач - "Златен век". Според новите текстове срокът за действие на разрешението за строеж при сгради, втора категория, каквито са и небостъргачът "Златен век", и I Tower, се удължава на 10 години от започването на строителството. Както "Сега" писа, текстовете облагодетелстват не само "Златен век", но и всички заварени случаи. Това е принципното становище на МРРБ извън всички политически уверения, че няма придаване на обратна сила на закона. Със същото тълкуване излезе и Административният съд в София. 

Според източници на "Сега" няма данни разрешенията за строеж на I Tower да са презаверявани след 5-годишния срок, каквото изискване имаше при старата редакция на закона. Това обаче изобщо не е нужно, ако за тях важат новите срокове за валидност в ЗУТ от 10 години. Така прокуратурата ще падне в капана да се произнася по темата за кого важи поправката "Ареткс"- тълкуване, с което досега ДНСК отказва да се нагърби. Ако се приеме, че поправката "Артекс" не важи за I Tower и разрешението за строеж е изтекло, същото по аналогия трябва да важи и за "Златен век". Делото за небостъргача "Златен век" в Лозенец е напреднало - заседанието по него е насрочено в средата на юни.

ДНСК и Столична община отказват да дават каквито и да е обяснения за фактологията около I Tower с аргумента, че тече прокурорска проверка. Прокурорска проверка имаше и около "Златен век", но тогава, в разгара "Апартаментгейт", двете институции имаха съвсем различна тактика.

Любопитна подробност е, че това не е първият сигнал за разрешението за строеж на I Tower. Сходна информация през 2019 г. публикува и offnews, но тогава не последва незабавна проверка от страна на прокуратурата. 

 

ИНВЕСТИТОРЪТ

Разрешенията за строеж на I Tower са издадени на името на "Ай Ти Риъл Истейт" ООД, собственост по това време на три чуждестранни юридически лица. Проектът през 2016 г. е поет от "Айтауър Дивелъпмънт" ЕАД, собственост на италианската "Финвис". Имотът на площад "Македония" е апортиран като непарична вноска. Като действителен собственик на компанията в момента е посочен Виторио Гори, а лице за контакт е Христина Кирчева. Компанията отрича да има каквато и да е връзка с Божков и проблеми с валидност на документите. 

8

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Адвокати протестират срещу прокурорското пускане на доказателства

02.07.2020

4018 32
Прокуратурата удари на камък с телефоните на Пламен Узунов

01.07.2020

60068 58
Прокуратурата върна президента Радев в политическата игра

30.06.2020

ЛЮДМИЛ ИЛИЕВ

17777 40

Коментари

Чичo
Един търчи да построи небостъргач. Да заприлича София повече на град от световен мащаб. А то е неминуемо, така или иначе.
Oбаче другарето с рубашките, чугуна под ушанките и шпрехащи по русской не харесват това, и ни замерват с руски поговорки
доктор Гилотен

Киро Свински, артексаджийските двукраки коледни животни, ваклия завеждач на Витоша или взима парите и  други безмерно алчни двукраки коледни животни не са назначени за строителни инвеститори, а са саморасли капиталяги, чакали бай Тошо да бъде свален от власт и те, на собствен риск, да започнат всичките си феодално-робовладелски начинания, представяйки ги за предприемчество-това ли твърдиш, бе, мозък?

Ако твърдиш горното или си лъжец, или коефициентът ти на интелигентност е по-малък от 50.

bilbotorbins

Бас ловя, че тази седмица някой държавен хрантутник пак се облажи с голямо и луксозно жилище. А дали само един?

редник

В централната част на София няма нужда от толкова високо строителство - високите сгради променят микроклимата, имат голяма сянка и ще създадат сериозно транспортно натоварване...

Luis Man Gaal

Поправката "Артекс" може да спаси още един небостъргач

Ти да видиш....

Forza NATO

Като действителен собственик на компанията в момента е посочен Виторио Гори, а лице за контакт е Христина Кирчева. Компанията отрича да има каквато и да е връзка с Божков и проблеми с валидност на документите. 

Която Христина Кирчева обаче има връзки с Георги Кирчев - онзи същият от рухналата сграда на "Алабин", който пък, на свой ред ...

 

👀

Evasion

За сведение - няма как главния архитект да не знае дали едноразрешително е изтекло или не.

Минувача
снимка на Минувача

Черноморската банка за търговия и развитие (ЧБТР) и Пощенска банка предоставят съвместно 58,3 млн. евро за изграждането на първия хотел Marriott в София. Договорът за заем между двете банки, дружеството I Tower Development и Marriott беше подписан на официално събитие в понеделник.

ЧБТР, която действа като посредник по сделката, предоставя 32 млн. евро, а делът на Пощенска банка възлиза на 26,3 млн. евро. Общата стойност на проекта е 100 млн. евро.

Срокът на заема, който ЧБТР отпуска на I Tower Development, е 12 години. Дружеството, чийто едноличен собственик е италианската компания Finviz, е учредено специално за реализацията на проекта в България. Очакванията са той да отговори на нарастващото търсене на висококачествени бизнес, туристически и конферентни пространства, каза президентът на ЧБТР Ишан Угур Деликанли.

Хотелът ще разполага с 232 стаи и се очаква да бъде завършен през 2020 г.

„Инвестицията не само ще подобри хотелиерската инфраструктура в София, но ще има и значителен принос за българската икономика от гледна точка на данъчните приходи, създаването на нови работни места и развитието на местната строителна индустрия“, допълни Деликанли.

Главният изпълнителен директор на Пощенска банка Петя Димитрова каза от своя страна, че изграждането на първия хотел Marriott в София е значим проект както за столицата, така и за страната като цяло. „Това е доказателство, че инвеститорите имат интерес да правят бизнес в България“, допълни тя.

Изпълнителният директор на I Tower Development Виторио Горри заяви, че привличането на един от безспорните световни лидери в хотелиерството в лицето на Marriott ще допринесе за обновяването и развитието на София с още една емблематична сграда.

„Ако бяхте избързали малко с проекта, можехте да поемете огромния наплив от туристи във връзка с българското председателство на Съвета на ЕС. Следващото ще е след 14 години и аз вярвам, че тогава голяма част от гостите ще бъдат настанени именно в Marriott“, каза с шеговит тон финансовият министър Владислав Горанов, който също присъства на церемонията.

Изпълнител на проекта е австрийската строителна компания „Щрабаг“, а проектант е „Архитектурно студио Пантелеев“ ЕООД на арх. Иво Пантелеев. Хотелът ще се помещава в 107-метрова сграда на мястото на някогашния „Солни пазар“ до сградата на КНСБ и новата офис кула City Tower на площад "Македония".

Теренът с площ от 5 хил. кв.м е купен още през 2003 г. от дружеството „Ай Ти Риъл Естейт“ АД, а през 2012 г. компанията получава разрешение за строеж на мултифункционална сграда с офиси, жилища и търговска част и на по-малка мултифункционална сграда с подземен гараж.

През март 2017 г. главният архитект на София допуска изменение в инвестиционния проект и в края на същата година започва строителството. Очаква се то да бъде завършено за 30 месеца и хотелът да отвори врати през 2020 г.

Той ще разполага с 30 надземни етажа с 232 стаи, конферентни и бални зали, а на последния етаж ще има панорамен ресторант с 80 места и тераса. Хотелът ще разполага също с външни панорамни асансьори, а подземната част ще е на три нива с 40 паркоместа.

Marriott вече присъства индиректно на българския пазар от септември 2016 г., когато придоби конкурента си Starwood Hotels&Resorts Worldwide. Starwood Hotels оперира два петзвездни хотела в София – „Балкан“ и „Сенс“.

Веригата има хотели в 122 страни в света и развива бизнеса си под 30 различни бранда, включително Sheraton и Ritz. Нетната печалба на компанията през четвъртото тримесечие на 2017 г. достига 201 млн. долара, сочи справка във финансовия й отчет.

 

Влез или се регистрирай за да коментираш

×