Quantcast
Пореден рекорд на заразените с Covid-19 в България - 785 | СЕГА
facebook
twitter

ГОРЕЩИ НОВИНИ / България

Пореден рекорд на заразените с Covid-19 в България - 785

Борисов забрани на министрите дори да си помислят за затягане на противоепидемичните мерки
Обновена
21 240
 Илияна Кирилова

Нов антирекорд от 785 заразени с Covid-19 в България за едно денонощие регистрира Единният информационен портал. Това е с над 170 случая повече от десегашната най-висока стойност за 24 часа. Направените тестове пък са 5 819, което означава, че положителните отново са над 13%- 13,5 на сто. 

Общият брой на потвърдените случаи става 25 774, от които 8712 активни. Едва164 са излекуваните през последното денонощие, а общият им брой е 16 139. Хората в болница са 1307, от които 64 се намират в интензивното отделение.

Починалите през изминалите 24 часа са 8, а общият им брой е 923.

Отново най-много случаи на заразени с коронавирус има в София-град - 259, следван от Пловдив - 87, Благоевград - 82, Шумен - 39. Няма нито един регистриран случай във Видин, а в Гарбово са само два.

Потвърдените случаи на заразени лекари са вече 519, а на медицински сестри - 465.

Най-много случаи във възрастова група между 50 и 59 години - 4878, следвана от групата от 40 до 49 години - 4722.

В същото време Шуменската болница е поставена в критична ситуация заради недостиг на медици. Преди дни директорът на Шуменската болница отправи призив за помощ към своите колеги. Лекарите са или болни, или напуснали. Предстои днес поредния областен кризисен щаб. "Болницата е пред затваряне и няма да може да приема не само болни с COVID-19, а и болни с други заболявания", обясни проф. Стефан Желев пред БНТ. "Ние нямаме толкова персонал, с който да можем да дадем кадри", каза д-р Свилен Анаудов, управител на Комплексен онкологичен център - Шумен. Според него изход от ситуацията е да се обърнат към медицински специалисти, които са се пенсионирали в близко време и евентуално съдействие но Медицинския колеж.

- Запълнен е капацитетът на Ковид отделенията в областната болница в Благоевград, където само за последното денонощие случаите на заразени с вируса са 86, предава БНР. Лекари настояват за по-балансирано разпределение на болните в лечебните заведения в областта.

Близо половината от далите положителни проби за коронавирус са в община Благоевград, която се оформя като най-голямото огнище в региона. Тенденция към нарастване бележат още Сандански с 10 случая и четирите общини в Гоцеделчевския район с 19 заразени.

В областната болница инфекциозното и вътрешното отделение, което работи като Ковид отделение са запълнени, потвърди  д-р Румен Кондев:

“И сме почти вече на прага на възможностите за настаняване на болни, но ако трябва ще настаняваме и по двама-трима в стая. На всички е ясно, че не достигат лекари и медицински сестри“. Според д-р Кондев има дисбаланс в натовареността на болничните заведения в областния град и в региона, които приемат болни от:

“Поставям въпроса, че трябва се приемат болни и в пулс, и в диспансера, защото знаем, че в цялата област общинските болници са натоварени и много пациенти идват от там. Няма тази възможност ние да поемем всички“.  В момента се провежда онлайн среща на областния управител на Благоевгра - Бисер Михайлов с кметовете на общини, за предприемане на ограничителни мерки там, където ситуацията е най-тревожна, добавя Националното радио.

В същото време премиерът Бойко Борисов забрани на министрите дори да си помислят за затягне на мерките срещу разпространението на Covid-19. "Всички като един трябва да спазваме наложените мерки. Дистанцията, дезинфекцията, носенето на маски и повишеното внимание са достатъчни, за да се предпазим. Нищо не налага допълнителни рестрикции като КПП-та или други ограничения. Но трябва да останем отговорни", написа във Фейсбук Борисов след заседанието на Министерския съвет.

Необходимо е контролът по спазване на противоепидемичните мерки да бъде засилен и в нощните клубове, и в дискотеките. Около това се обединиха министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов, директорът на СРЗИ д-р Данчо Пенчев и представители на браншовите организации в лицето на Ричард Алибегов – председател на Българската асоциация на заведенията, и Евгений Зумпалов от УС на Сдружението на заведенията в България на проведена днес среща в Министерството на здравеопазването.

„Подкрепяме засилването на контрола и апелираме колегите да бъдат отговорни и да се съобразяват с мерките, за да се справим максимално бързо с тази криза. Ако има недобросъвестни, нека бъдат санкционирани. Важното е да не затваряме браншове, а да се наказват конкретните нарушители“, посочи Ричард Алибегов.

„Тъй като на много места установяваме неспазване на мерките за дистанция, дезинфекция и употреба на лични предпазни средства, в т. ч. в градския транспорт, търговски обекти, обекти с обществено предназначение и др., засилваме контрола навсякъде - както по отношение на физическите лица, така и спрямо юридическите. Компромиси няма да бъдат правени – мерките са елементарни, а от съобразяването с тях зависи как страната ни ще премине през пандемията“, коментира здравният министър.

Ключови думи:

коронавирус, статистика
227

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Захариева също е била контактна, но е пътувала

22.10.2020

Обновена

1825 14
Испания регистрира повече от един милион случаи на COVID-19

22.10.2020

Обновена

1157 1
Коронавирусът у нас катери нови върхове - още 1472 заразени

22.10.2020

Обновена

7229 129

Коментари

Страници

mail123456

82    M    30/09/2020, 07:23:45            Габрово    Габрово
49    M    01/01/1970, 02:00:00
58    F    03/10/2020, 08:01:00            Монтана    Лом
69    F    04/10/2020, 08:24:00            София-град    Столична
78    F    08/10/2020, 11:45:12            Кърджали    Черноочене
65    F    08/10/2020, 13:55:45            Стара Загора    Братя Даскалови
82    M    12/10/2020, 08:31:00            Смолян    Девин
66    F    29/09/2020, 06:08:00            София    Ихтиман

Stoyan Stoyanov

третата колонка какво е? кога са регистрирани в системата?

mail123456

забравил съм да я махна - quarantinestartdate е иначе

hristob

Много е добра третата колонка - показва колко време минава между карантината (кога е дадена положителрна проба) и смъртта. Като гледем - около седмица-две. Та след седмица-две ще започне и по-сериозния пик в смъртността.

Getsbi

Кралят слънце за пореден път доказа, че е евтин популист.

А би трябвало Незабавно  да се затворят:

 - училищата и да се премине дистанц. обучение

- барове и дискотеки

Забрана на зрители на Футболни мачове и други събития.

Сериозно затягане на карантината. 

321

Има мисир за мисирките пак да кълват!!!

Още малко остана до края на "пандемията", после като няма драма какво ще пишете?

Вчера по Бтв една "джурналистка" си беше наметнала пелеринка и правеше репортаж в една лаборатория за изследване на смъртоносния вирус. Така се влиза в лаборатория с наметалце, без маска и ръкавици. Успех на вярващите в статистиката

Stoyan Stoyanov

Като един многознаещ искам да те питам като се затвори всичко, какво печелим? Отлагаме за по-късно това което ще се случи така или иначе. Ако здравната система е на издъхване - разбирам, но иначе няма особен смисъл. Това което ни очаква е нещо като зимен сезон 2017-18. Не помня тогава нещо да сме затваряли. 
https://www.nsi.bg/sites/default/files/files/pages/covid/D_W1-40_2015_2020_W40_bul.png

PS. До оракула е адресирано


 

Stoyan Stoyanov

Даже сега като гледам колко силен сезон е бил миналия, мисля че ще сме по-добре от 17/18. Нещо като зимата на 2019. Около 3 седмици естествена смърност или 3500 души. Все повече си мисля че грипа и ковид се съревновават за една и съща публика и има ли едното няма как да удари и другото. 

Oraсle

Най-важното нещо за което трябва да се борим е да избягвне претоварването на болниците.

В това отношение България е по-уязвима от други страни.

 

Не става дума само за изчерпване капацитета за лечение на болните от ковид19 с усложнения, а и за възможността за нормалното лечение на други заболявания,  за провеждане на спешни и планови операции. За това трябват не само некомпрометирани с вируса легла и операционни, но и персонал.

 

Днес знаем повече за лечението на ковид19 отколкото през пролетта, но истински ефективно лечение е още далече - не всеки може да се надява на навременни и първокласни грижи и достъп до скъпи и все-още експерименални лекарства като примерно за Тръмп. До масовото им наличие или до пускането на ваксини трябва да пазим първо здравната система, защото е важна за всички, второ уязвимите от ковид19, защото за тях изобщо не е шега.

Stoyan Stoyanov

Съгласен съм за здравната система, единствено тя има значение. От друга страна ваксините са поне 180 дни напред, което значи че трябва да сме затворени за месец , през месец и то напълно за да съхраним някой друг живот в повече (от ковид). 

Виж какво излезе днес, един хубав модел който има прекалено любопитни последствия за цялостната стратегия. Опитва се да докаже хипотезата че всяко ограничаване на движенето на тези <60 води до повече жертви. Един вид ковид партитата хич не са лоша идея.

https://www.medrxiv.org/content/10.1101/2020.10.09.20210146v1.full.pdf+html

За местата където е ударило , ако не изкарат ваксина до 3 месеца, ще умрат повече хора от затварянето. Не знам ние къде сме, но предполагам поне 10% са го преминали, съдейки по смъртността. 

 

galia2

 

Stoyan Stoyanov, видях. Преди мислех, че само в икономиката политическите убеждения влияят на резултатите от изследването. След тази епидемия разбрах, че и в епидемиологията важи същото правило. Не знам къде са били затворени двамата автори, но определено това им се е отразило зле, особено като се има предвид, че очевидно са либертарианци. Гледай каква глупост предлагат.  

The SARS-CoV-2 epidemic required complex risk assessment and governments are not the best equipped to do it (insurance companies are). We propose for this virus (and future viruses) an isolation exemption insurance policy. Any individual willing to be exempt from complete isolation during the epidemic must take out insurance to cover covid-19 disease damages to himself and also to third parties for spreading the virus (including years to live loss due to deaths or sequels and hospitalizations expenses).

deqerven
снимка на deqerven

Никой не говори в момента за затваряне. Говори се за маски, дистанция, хигиена и разумно поведение. Здравната система отдавна се задъхва. Та ако нещо се зазатваря, ще бъдат отделения и цели болници. Не, че някой ще ги заключи, лекарите и сестрите ще откапят. Първо в провинцията, после и в големите клиники. А т.н. водещи специалисти, дето взимат 30-40 ++ хиляди заплати, мислите ли, че ще ходят на работа да лекуват дебилите, които в момента повтарят-нема такова животно? 

galia2

През 2017-2018 със защитно облекло ли работехте? 

Oraсle

Пътят оттук нататък е напълно ясен.

 

Масовите публични прояви трябва да бъдат забранени. Барове, дискотеки, затворени, ресторанти само ако имат възможност да работят на открито (ама става студено).

Трябва и сериозна промяна в начина на изразяване на протест против правителството и гешефтурата. "Народни въстания" и т. н. някой друг път. Топлото време свърши, случаите на ковид19 растат усилено не само в България, ограничителни мерки се въвеждат и ще бъдат въведени отново не само у нас, затова по-добре сега, отколкото да закъснеем.

 

Цяла Европа се провали, да не говорим за САЩ. За съжаление нито правителствата, нито хората действат като в Южна Корея, Тайван, Япония, гъстонаселени държави които успяват да държат епидемията под контрол с много ефективно тестване и проследяване на контактните лица и с далеч по-меки и гъвкави ограничителни мерки.

Там обаче мерките се спазват много по-стриктно, има по-малко многознайковци - специалисти по всичко...

KaraKoliu
снимка на KaraKoliu

Там обаче мерките се спазват много по-стриктно, има по-малко многознайковци - специалисти по всичко...

А ти специалист по всичко ли си, или многознайко, щом си позволяваш да даваш съвети за забрани, затваряне, ограничения. 

Oraсle

Това е едно от нещата, от които разбирам, та затова си позволявам. Тестване за SARS-CoV-2 е част от работата ми още от март месец.

А ти си специалист по какво, та показваш такова самочувствие?

Фон Клинкенхофен
снимка на Фон Клинкенхофен
Аз пък разбирам фрау/хер че тука специализирана помощ няма да намерите. Тука не останаха специалисти да ви помогнат. Обърнете се към доктор Николай Михайлов, ако приема все още..
Sine_metu

Ср., 14/10/2020 - 01:21 (нов)

Oraсle

А ти си специалист по какво, та показваш такова самочувствие?

 

Отдавна си във форума, хич бива ли да обръщаш внимание на бармалеи?

 

Радвам се да видя още хора тук, които разбират най-голямата заплаха - скоро няма да има кой да ни лекува. Изобщо, от всички заболявания.

 

Затова пак ще питам - защо не се ваксинират медиците?

Ваксина има, ако чиновниците умират от шубе да не нарушат някоя евротъпа директива, да поискат от Русия доставка в Пирот и Одрин. Медиците сами знаят какво да правят.

 

За друго не знам, но това, което правят властите - да бездействат и пречат на ваксиниране при налична ваксина, - е престъпление срещу човечността

Bullet Tooth Tony
снимка на Bullet Tooth Tony

Русия с ваксината как я кара със заболяемостта?

gpc

Ти имаш ли информация колко човека там са били ваксинирани с тяхната ваксина и колко от тях са се заразили, въпреки че са ваксинирани?

 

Ако ваксинираните са малко, заболяемостта като цяло не говори нищо за ефективността на ваксината.

 

И не, не казвам, че ваксината им работи. Просто това дали е ефективна или не, не може да бъде определено от заболяемостта там в момента, тъй като ваксинираните са малко. Впрочем, същото важи и за другите кандидат ваксини в момента.

pasamaz

Според мен трябва да бъдеш забранен ти барабар с полуграмотните ти деривати.

d5555

Кога ще ни затварят дата и час.

KaraKoliu
снимка на KaraKoliu

Епидемиология. А ти лаборант ли си, пробовземач, транспорт на пробите, или си по поддръжка на апаратурата? Или продажба на консумативи? Събиране и преработка на опасни отпадъци ? Рекламна дейност?  Защото "Тестване за SARS-CoV-2 е част от работата ми още от март месец" е доста широк кръг дейности.

Oraсle

Създавам нови тестове, сравнявам чувствителността им със съществуващите. 

Stoyan Stoyanov

Ей супер, я да те питам на колко PCR цикъла тестват при нас? Никъде не намерих информация. Това не е на майтап въпроса, наистина ми е любопитно.

Oraсle

Честно казано не знам, зависи от положетелните котроли и начина на изолиране на РНК. На моите тестове 35 цикъла са предостатъчни.

Su38

И как се сравнява чувствителността на ПВР тест за SARS-CoV-2? Кое е еталонното измеряемо тяло? Кой е измерителният еталон? Колко трябва да е флуоресцентния сигнал, за да се смята, че е постигнато насищане, за да се задейства стоп-условието? Кой е белтъкът, чията флуоресценция се следи и който би следвало да е специфичен за праймъра на теста, каква е възбуждащата дължина на вълната и интензитетът на коя линия се следи?
Не се заяждам, питам от метрологична и инженерно-физична гледна точка. Наистина ми се иска да чуя мнение на човек, който работи с тези тестове.

Aniki

И как се сравнява чувствителността на ПВР тест за SARS-CoV-2? Кое е еталонното измеряемо тяло? Кой е измерителният еталон? Колко трябва да е флуоресцентния сигнал, за да се смята, че е постигнато насищане, за да се задейства стоп-условието? Кой е белтъкът, чията флуоресценция се следи и който би следвало да е специфичен за праймъра на теста, каква е възбуждащата дължина на вълната и интензитетът на коя линия се следи?
Не се заяждам, питам от метрологична и инженерно-физична гледна точка. Наистина ми се иска да чуя мнение на човек, който работи с тези тестове.

с нетърпение чакам отговорите на тези въпроси 

Chesan
снимка на Chesan

А ти специалист по всичко ли си, или многознайко

KaraKoliu, то е започнало да се именува, само забравило да уточни - делфийския или всезнайкото от Седморката на Блейк?

Все пак залагам на един друг клоун-всезнайо и твой адаш. Той също много обича да се излага, като всяка гадателка, само и само да я показват по телевизора. С нетърпение чакам ноември, да сподели тайните си прогнози за октомври!

mi6osp.

Месец след подновяване на учебните занятия броят на новозаразените  вече расте стръмно.

 

Междувременно компанията Eli Lilly спря производството на концентрата от моноклонални антитела, с който беше излекуван Тръмп. 

Вероятна причина- неочакван страничен ефект при лекуват пациент. 

Страници

Влез или се регистрирай за да коментираш